[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Nieuw, en een vraag.

Gepost door Broddelwerk 
Nieuw, en een vraag.
11 November 2014 15:01
Hallo,

Ik ben Robert. 33 jaar en sinds een anderhalf jaar last van klachten die me doen vermoeden dat het om hyperventilatie gaat. Onderstaand verhaal scheef ik een half jaar geleden op paniekaanval.nl. Inmiddels ben ik wel voor 90% zeker dat ik aan chronische hyperventilatie lijdt en ik ben twee dagen geleden met HyperVen gestart.

Mijn grootse zorg is dat ik voor mijn gevoel ‘de bloedtoevoer naar mijn hart’ zelf kan beïnvloeden zoals ik hieronder beschrijf. Ik begrijp dat hyperventilatie de aderen tot 40% kan beïnvloeden maar dat lijkt me op mijn leeftijd nog geen reden om veel last te hebben? Mijn vraag is of iemand zich hierin herkent en ook of iemand de ‘moeilijk naar beneden kunnen kijken’ klacht herkend.

Alvast bedankt voor de reacties.

Een 1,5 jaar geleden kreeg ik op een maandag na vier dagen van stevig alcohol gebruik last van steken in de borst. Het begon als ware het stoomstootjes in de buurt van mijn hart. Een gepaste straf voor vier avonden stappen op mijn leeftijd dacht ik nog…. De klachten werden in de loop van de week niet minder en escaleerde zelfs op de vrijdag toen er voor mijn gevoel “luchtbellen onder mijn hart” ontstonden die me het gevoel gaven elk moment tegen de vlakte te kunnen gaan.

Ik heb het afgelopen jaar buiten de huisarts (10x) de maagspecialist, de internist, de neuroloog, fysiotherapeut en de cardioloog bezocht zonder een fysieke oorzaken/'>oorzaak te kunnen vinden. Zelfs ten einde raad het “hoger op” gezocht bij magnetiseurs en dergelijke maar ook dat leverde weinig verbetering op.

Momenteel zijn onderstaand mijn klachten:

Borrelend gevoel in de hartstreek. Ik heb vaak het gevoel dat er 'lucht' onder mijn hart ontstaat. Regelmatig voelt het ook alsof er iemand een kopje warm water omschud in mijn borststreek. Extreem beangstigend. Ik kan de 'borelingen' / 'verkrampingen' overigens min of meer zelf oproepen. Door bijvoorbeeld met mijn linkerhand iets bij mijn rechterheup vast te pakken (tafel bijv) en daaraan te trekken.

Verder heb ik tijdens periodes van veel last ook altijd een enorm stijf gevoel tussen de schouderbladen. Als ik dan op de deze stijve plek ga liggen worden de klachten erger. Tijden periodes van veel last hoor ik het ook echt ‘kraken’ tussen mijn schouderbladen.

Ik kan onmogelijk op mijn linkerzij liggen. Rechterzij is ook lastig. Ik heb het gevoel dat ik dat de bloedtoevoer naar mijn hart 'afsluit' en dat kan heftig pijn scheuten en schrikreacties veroorzaken.
Het gevoel dat mijn hart overslaat na kleine inspanning als een trap op lopen. Ik las dat dit vaak later verdwijnt maar dit is bij niet het geval. Ik loop bij wijze van spreken zo een halve marathon maar na een korte inspanning is het overslaan van het hart het hevigst.

Pijnscheuten en uitvallen gevoel in linkerarm. Laatste tijd weinig last overigens.

Ik merk verder dat ik moeilijk kan steunen op mijn linkerarm. Licht en ongemerkt steunen op mijn linker elleboog tijdens bijv. het bellen veroorzaken/'>oorzaakt meer last. Weer het gevoel iets ‘af te sluiten’

Ik heb veel last van spasmes. Zo’n oncontroleerbare trillingen die iedereen wel eens in zijn arm of been heeft heb ik meerdere malen per dag.

Ik kan moeilijk naar beneden kijken. Bijvoorbeeld groente snijden op het aanrecht was /is onmogelijk en ik loop er daarna bij alsof ik stomdronken ben

De reden dat hyperventilatie / paniekaanvallen niet bij me op zijn gekomen is omdat ik - in mijn ogen - een zeer relaxt en ontspannen persoon ben. Ik ben wereldkampioen relativeren en heb geen extreem stressvolle baan of andere “zorgen”.

Mijn klachten zijn zes weken na het plotselinge verlies van mijn vader ontstaan. De eerste keer in mijn 33 jaar dat ik met een dergelijke situatie om moest gaan. Ik begrijp dat een en ander van invloed kan zijn maar naar mijn mening gaan “we” goed en sterk met de situatie om.

Advies om met een psycholoog te gaan praten heb ik tot nu toe vakkundig genegeerd.

Moraal van dit epistel; heb ik last van paniekaanvallen / hyperventilatie? Met name het gevoel dat ik met bepaalde bewegingen de druk op mijn borst op kan roepen en vergroten doet me eerder voor dichtgeslibde aders vrezen. Ik heb overigens ALTIJD last. Ik heb me in het laatste 1,5 jaar geen seconde “100%” gevoeld. Wel periodes van 90+% maar nooit helemaal goed. Enige moment dat ik de 100% benader is met een slok op.

Mvg,

Robert
Re: Nieuw, en een vraag.
12 November 2014 09:43
Dag Robert,

Ik denk dat jouw klachten zeker het gevolg kunnen zijn van hyperventilatie. Ikzelf heb nooit echt die akelige klachten aan mijn hart ervaren maar klachten met betrekking tot het hart behoren wel tot de vaakst voorkomende klachten en zouden dus zeker aan hyperventilatie gerelateerd kunnen zijn indien alle fysieke oorzaken zijn uitgesloten.

Wat betreft het dronken gevoel als je naar beneden kijkt kan ik zeggen dat ik dit ook heel af en toe meemaak. Soms ook gewoon het gevoel mijn evenwicht te verliezen. Regelmatig test ik mezelf hierop en blijkt dat mijn evenwicht nog wel goed zit, maar het komt ook bij mij voor dat ik bij bepaalde bewegingen plots wat wankel sta.

Verder herken ik me heel goed in jouw laatste paragraaf. Ik heb mij gedurende de laatste 2 jaar ook nog geen 100% gevoeld en de enige manier waarop ik eens wel ten volle kan genieten zonder dat de focus naar mijn lichaam gaat, is wanneer ik iets gedronken heb.
Ik let hier wel mee op want alcohol op zich kan hyperventilatie triggeren.

Veel verder kan ik jou niet helpen gezien mijn klachten verschillen van de jouwe. Maar wat betreft de vraag of dit hyperventilatie kan zijn kan ik alleen maar zeggen dat jouw symptomen in ieder geval door hyperventilatie veroorzaken/'>oorzaakt kunnen worden en dat je dit dus inderdaad niet kan uitsluiten als mogelijke oorzaken/'>oorzaak.

De mensen van HyperVen hebben echter al meer mensen gesproken met hyperventilatie en zullen jou dus beter kunnen helpen met betrekking tot jouw specifieke klachten.

Groeten!
Re: Nieuw, en een vraag.
12 November 2014 18:01
Hoi Robert,

Jouw klachten klinken zeker als die van chronische hyperventilatie. En zeker als ik dan lees dat je menig specialist hebt gezien, denk ik dat chronische hyperventilatie je klachten verklaart.
Ik merk wel dat je nog niet veel hebt gelezen op ons forum, want spiertrillingen en dronken gevoel, zijn heel bekend en staan ook erg vaak beschreven. Het is wel echt aan te raden om eens bij veel gestelde vragen te kijken en wat te lezen. Dit kan voor jou heel prettig zijn om een soort verklaring voor je klachten te lezen.
Ook ik was totaal niet een gespannen persoon, maar heb toch ook chronische hyperventilatie gehad. Nu ben is het alweer lang geleden dat ik er last van had en kan ik me gewoon weer met andere dingen bezig houden, dan wat er met je lichaam gebeurd.
De klachten juist na korte inspanning herken ik ook. Ik ben eerst zelf gestart met HyperVen en na ongeveer 3 maanden heb ik hulp gezocht bij een psychosomatisch fysiotherapeut. Daar heb ik heel veel aan gehad. Zij leerde mij vooral weer vertrouwen in mijn lichaam krijgen. Ik ben toen ook gestart met hardlopen (wat zeker niet een van mijn talenten is hoor), maar daar voelde ik me beter bij dan dat ik hier thuis even de trap op liep of zelfs maar bukte om mijn veters te strikken. Het voelde dan of ik hartkloppingen had of met bukken voelde het of mijn hart geen bloed meer kreeg en daar kreeg ik later weer hartkloppingen van.
Dus je bent echt niet de enige met al deze "gekke" klachten.
Hopelijk kunnen we je helpen zodat je klachten steeds minder aanwezig zullen zijn en uiteindelijk helemaal zullen verdwijnen.
Het is wel belangrijk om ook ontspanningsoefeningen te doen, vooral in het begin heeft mij dat heel erg geholpen.

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Nieuw, en een vraag.
14 November 2014 13:51
Bedankt voor de reacties. Het schuin gedrukte gedeelte scheeft ik een half jaar geleden en toen had ik inderdaad mijn huiswerk inzake hyperventilatie nog niet gedaan. Zeker door de spiertrillingen & dronken gevoel ben ik er inmiddels wel van overtuigd chronische hyperventilatie te hebben.

Ik heb nog wel een vraag. Ik heb op dit moment last van jichtachtige klachten in de voet. Ik heb altijd al last gehad van Jicht maar dan eens per 2/3 jaar. Op het moment is dat echter vrijwel continue. Specialisten zeggen dat ik ernorme aanleg voor slijtage heb en ik ben ook inmiddel bezig met steunzolen, afwikkelbalken en de hele rataplan maar kan het zijn dat chronische hyperventilatie invloed heeft op Jicht?

Ik leest dat chronische hyperventilatie invloed heeft op de zuurgraad van het lichaam maar als ik heb goed begrijp is die eerder te laag dan te hoog?

Mvg,

Robert
Re: Nieuw, en een vraag.
15 November 2014 03:33
Hallo Robert,

Bij chronische hyperventilatie is het bloed licht alkalisch, dus de gemiddelde zuurgraad is iets te laag. Dit heeft invloed op nagenoeg alle processen die zich in het lichaam afspelen. chronische hyperventilatie is - voor zover ik weet - geen oorzaken/'>oorzaak van jicht, maar kan daar dus wel degelijk ook invloed op hebben.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?