[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Twijfel

Gepost door Jorden 
Twijfel
26 December 2016 20:00
Hallo
Ik ben nu ongeveer een week aan het HyperVennen, maar ik twijfel soms nog of ik wel chronische hyperventilatie heb.
Ik heb bijvoorbeeld nooit pijn in de borststreek of tintelingen zoals vaak beschreven. Ik heb ook niet echt angsten of overdreven stress. Het is bij mij ook nooit echt met aanvallen, maar een constant gevoel van gespannenheid in mijn lichaam en ademnood. Wat mij vooral opvalt is dat ik vaak het gevoel heb dat ik amper ademhaal. Hierdoor lijkt alsof ik de hele tijd met een ingehouden adem leef(een heel ongemakkelijk en zwaar gevoel).Mijn lichaam geeft precies geen ademprikkels meer (foute gewenning?) Nu dat ik aan het HyperVennen ben slaap ik nog slechter dan ik al sliep en heb ik ook last van onrustige armen en benen. Ook heb ik heel de tijd de drang om snel te eten(denk dat het door hyperventilatie komt misschien). Het is alsof symptomen verergeren..

mijn scores liggen rond de 30 seconden.

Ik weet niet goed of ik wel door moet doen met de behandeling en heb het de laatste tijd mentaal ook erg zwaar omdat ik in alles wat ik doe voel dat ik beperkt ben door mijn vermoeidheid, gespannenheid,... (Ik heb hier ondertussen al meer dan 5 jaar last van en heb al zooveel geprobeerd..)

Als iemand raad kan geven of dingen herkent. Laat zeker weten!
Re: Twijfel
27 December 2016 00:16
Hoi Jorden,

Vervelend dat het HyperVennen nog niet veel verandering brengt en je twijfelt. Een week is ook nog niet zo lang, dus ik zou het toch een kans geven. Veel mensen hier hebben het over tijdelijke verergering van klachten in het begin. Er is op dit moment ook een discussie over slechter slapen in het begin van HyperVen - misschien herken je je daar ook in.

Ben je ook duizelig? Dat is over het algemeen de klacht die vrijwel iedereen met chronische hyperventilatie gemeen heeft. Voor de rest zijn het erg uiteenlopende symptomen. Sommige mensen zijn vooral heel moe, anderen hebben vooral veel hartkloppingen. Het enige dat eigenlijk iedereen hier beschrijft is duizeligheid. Ik beschrijf het vaak als een gevoel dat je hebt als je dronken bent. Sommige als 'watten in je hoofd', anderen als 'leven onder een stulp' of 'in een droom'.

Ademnood had ik vooral in het begin ook en soms 's nachts als ik wakker werd na een moeilijke droom. Nu wel minder (doe nu 5 maanden HyperVen). Ik merk het vooral aan gapen. Ik wil dan graag gapen maar dat lijkt nooit helemaal goed te lukken. Voelt dan alsof ik nog steeds niet genoeg lucht binnen krijg. En ik herken ook het gevoel dat je niet goed weet wanneer je nou moet beginnen of stoppen met ademen, alsof je ademprikkels weg zijn.

Nog een ideetje: Onrust is ook een vorm van stress/angst, dus misschien heb je wel degelijk angst/stress maar herken je het niet als zodanig. Ik heb dat zelf met boosheid. Ik wordt onrustig en prikkelbaar en krijg vaak pijn in mijn rug/nek/buik. Pas later kom ik erachter dat ik boos was of ben. Het onderdrukken van emoties kan ook veel doen met je lichaam. Maar weet niet of dat bij jou het geval is.

Veel sterkte!
Marr
Re: Twijfel
27 December 2016 00:47
Hoii..

Ik denk dat iedereen wel twijfelt vooral in het begin je krijgt veel ups en downs!!

Soms is het echt zwaar het slapen en alle klachten, ik wil je wel zeggen dat alle klachten die jij beschrijft heb ik ook het gehaast eten is echt verschrikkelijk zo snel mogelijk weg van die eettafel heel vreemde klacht wat later bij is gekomen, gespannenheid in armen en benen.. Niet jezelf zijn en zoals Marr zegt raar in je hoofd duizelig enz.

Anders vraag je een provocatietest aan je huisarts. Heel veel sterkte iedereen
Re: Twijfel
27 December 2016 10:12
Hallo
Ik ben ook niet echt duizelig. Ik heb een tijd geleden eens zo een provocatie test gedaan. Dan moest ik even snel ademen en dan keken ze hoe snel mijn ademhaling herstelde. Ze zeiden dat ik geen chronische hyperventilatie had(weet niet juist hoe betrouwbaar test is).Maar toen ik een tijdje geleden op dit forum berichten las, herkende ik toch wel erg veel klachten en voelde ik een soort rust over mij komen omdat ik dingen herkende. Nu het feit dat ik maar aan 30s kom in het HyperVennen betekent dat ook niet dat ik hyoerventileer?

Nog enkele symptomen.
Adem focus
Gespannen
Stijf middenrif
Het gevoel dat ik constant met ingehoude adem leef
Gevoel dat adem niet meer vanzelf gaat(ontregeld)
Slecht slapen
Weinig weerstand
Het gevoel dat ik nooit kan rusten.( Lichaam bijna nooit in een ontspannen toestand)
Re: Twijfel
27 December 2016 14:59
Beste Jorden,

Het lijkt erop dat je middenrif vast zit. Misschien van de stress. Ik heb dat zelf ook. Het kan soms zelfs best pijnlijk zijn aan mijn onderste ribben. Of je hyperventilatie hebt weet ik niet. Ik weet ook niet of deze test betrouwbaar is, maar het geeft in ieder geval een indicatie dat je het misschien toch niet hebt. Misschien kan HyperVen hier beter antwoord op geven.. Ik denk zeker niet dat je iets 'ernstigs' hebt, eerder te veel stress die je misschien niet herkent. HyperVen lijkt me niet echt kwaad te kunnen, dus je kunt daar mee door gaan. Wel merkte ik dat, als je iets forceert, je middenrif extra pijn kan gaan doen. Let daar dus wel goed op!

En ik zou echt wat aan die spanning gaan doen. Doe je ontspanningsoefeningen? Doe dan de soort waarbij je alle spiergroepen 1 voor 1 aanspant en dan ontspant (niets met ademhalingsoefeningen!).

Zo maar een vraagje: wat voor persoon ben je? Heel uitbundig met veel emotie? Of juist ingetogen? Als ik je verhaal zo hoor vermoed ik namelijk dat je wel degelijk emoties en stress hebt, maar deze niet herkent of onbewust niet uit. Ik heb dit zelf met boosheid. Ik uitte het als onrust, verkeerd ademen, en pijn in mijn lichaam. Pas toen een psycholoog tijdens een therapie sessie zei dat ik wel degelijk boos was, maar het niet herkende ging ik langzaam erkennen dat ik inderdaad boosheid voelde (duurde overigens wel een hele tijd voordat ik mijn lichamelijke symptomen met mijn emotie kon koppelen). Je kunt stress onbewust opslaan in bijvoorbeeld je middenrif. Ook al herken je je hier misschien niet in, overweeg het en ga na welke emotie het zou kunnen zijn. Angst? Boosheid? Mocht je vroeger je emoties niet uiten? (Jongens mogen niet huilen?).

Ik denk niet dat scores echt een indicatie zijn, aangezien iedereen met zo'n verschillende scores begint. Het ligt aan zoveel andere dingen: lichaamsbouw, conditie, roken, stress, slapen, etc. Wat wel een indicatie zou zijn is dat je scores stijgen over een paar weken. Hoe gaat dat? En dat je klachten afnemen over 4 maanden tijd (met ups en downs).

Succes!
Marr

Meer weten over het HyperVen programma?