[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

herkenbare klachten

Gepost door jones12345 
herkenbare klachten
08 June 2016 16:40
Hallo,

Voel me al een tijdje niet goed en heb volgende symptomen

- voel me steeds moe en slap
- steeds een vreemd gevoel op de borst
- sombere/angstige gevoelens
- hart voelen bonzen maar niet versneld, vooral als ik uitadem klopt mijn hart mee
- vreemd/raar gevoel in het hoofd ook, ijlhoofdigheid en er precies niet helemaal bij zijn
- 's avonds en 's nachts vooral trilt heel mijn lichaam
- soms tintelingen / elektrische gevoelens in handen, armen, voeten, benen en aangezicht
- nekklachten

Deze symptomen zijn het ergst als ik opsta en als ik lange tijd moet stilzitten. Voordien had ik ook een erg nerveus / zenuwachtig gevoel maar sinds de dokter me Magnesium heeft voorgeschreven zijn deze wat verminderd. Ik heb ook een capnografisch onderzoek laten doen in het ziekenhuis. Daar werd vastgesteld dat het adempatroon suggestief was, maar capnografische metingen zelf (uitgeademde CO2 waarden en basisniveau CO2) waren negatief voor chronische hyperventilatie. Enkel de klachtenlijst was duidelijk positief. Toch blijkt uit meerdere andere testen dat er niets anders te vinden is.

Nu vroeg ik me af: herkennen andere mensen zich in de klachten? Waarom houdt chronische hyperventilatie zich in stand, ondanks normale respiratoire CO2 waarden? Kan dit zelfs? Zijn het enkel de CO2 waarden in het bloed die klachten veroorzaken?

Alvast bedankt
Re: herkenbare klachten
08 June 2016 19:42
Hallo Jones,

De klachten die je hebt neergezet zijn inderdaad typische chronische hyperventilatie klachten. Maar niet alleen chronische hyperventilatie kan dit soort klachten opwekken.
Er is bijvoorbeeld een lichte en onschuldige hartaandoening genaamd Mitralisklep Prolaps, die nagenoeg dezelfde symptomen geeft als het chronische hyperventilatie syndroom. Daarnaast kan de stress die we in ons onderbewustzijn opslaan ook een groot scala van die klachten veroorzaken.

Als het stress is die primair zorgt voor jouw klachtenlijst, dan zou je enorm gebaat zijn bij Yoga / Meditatie. Met die laatste - bijvoorbeeld Transcendente Meditatie (TM) - kan je redelijk snel erg goede resultaten mee boeken. Dus zekerde moeite waard om dat eens te onderzoeken...

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?