[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Verergering klachten en stijgende waardes

Gepost door Thorn 
Verergering klachten en stijgende waardes
30 August 2017 08:00
Hallo allemaal,

Ik ben nu bijna 3 weken bezig met HyperVen en ik ben benieuwd of sommigen van jullie mijn ervaring met deze therapie herkennen. Ik begon met een gemiddelde score van 37 seconden. Ik zit nu rond de 90 seconden en ontzettend veel van mijn klachten zijn al verdwenen. Tijdens de afgelopen 3 weken voelt het soms alsof ik steeds op een 'hoger plateau' kom qua serie gemiddelde. Eerst heb ik een paar daar waarbij ik op een nieuw gemiddelde blijf steken (bijvoorbeeld 60 seconden). Vervolgens schieten mijn scores een paar dagen weer wat omhoog en zo opeens is mijn nieuwe serie gemiddelde 10 seconden hoger en blijf ik dit weer een aantal dagen volhouden. Wanneer ik op zo'n 'hoge plateau' kom heb ik het gevoel dat mijn lichaam hier weer aan moet wennen. Dit resulteert in een kleinere verergering van mijn klachten. Wat meer buikpijn, spierpijn en een wat onrustig gevoel van adrenaline in mijn lichaam. Nu is mijn vraag klopt mijn idee dat mijn lichaam telkens weer moet wennen aan een 'hoger plateau' en dat daarbij de klachten wat erger kunnen worden?

Ik zou het ook erg fijn vinden als iemand van HyperVen mij hier een antwoord op zou kunnen geven. Ben overigens ontzettend blij dat ik de stap gezet heb om met HyperVen te beginnen!
Re: Verergering klachten en stijgende waardes
30 August 2017 23:33
Hoi,

Ja het klopt dat je lichaam hier aan moet wennen.
Alhoewel jouw scores wel erg snel omhoog gaan, maar dit hebben we vaker gezien bij mensen die toch veel baat hadden bij de therapie. En aangezien je al aangeeft dat je verbetering merkt, ga gewoon zo door.
Mocht je toch het idee hebben dat je klachten teveel verergeren, doe dan even een stapje terug en doe tijdelijk minder trials per sessie. Dit bouw je vervolgens weer geleidelijk op.

Ik gebruik altijd het voorbeeld van een parelvisser. Die probeert ook niet om elke seconde eruit te persen die er nog inzit. Hij zwemt gewoon onder water en merkt dat in de loop der tijd hij steeds langer onder water kan blijven. Omdat hij het niet forceert en gewoon naar boven gaat als ie merkt dat het benauwd wordt, gaat zijn ademcentrum geleidelijk aan van instelling veranderen.

Het lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan de hogere CO2 waarden. De therapie duurt ongeveer zo’n 4 maanden, soms korter en soms ook langer. Veel hangt af van hoe trouw je bent met oefenen, in hoeverre de oorzaken van chronische hyperventilatie nog aanwezig zijn en nog een groot aantal andere factoren. Ik kan dat dus nooit van te voren bepalen. Stress werkt averechts en kan vooruitgang tegengaan. Ook overmatig alcoholgebruik, slecht en vooral onregelmatig slapen kunnen ertoe leiden dat het allemaal langer duurt dan normaal….

Hopelijk blijft het zo goed gaan! Succes!

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Verergering klachten en stijgende waardes
31 August 2017 07:12
Bedankt voor je reactie. Misschien een hypochondrisch trekje nu spinning smiley sticking its tongue out, maar het gebeurd dus wel vaker dat mensen zo omhoog schieten? Misschien forceer ik de therapie ook wel wat aangezien ik iedere sessie hoger wil uitkomen dan de vorige.
Re: Verergering klachten en stijgende waardes
02 December 2017 19:59
Thorn, hoe gaat het nu met je een aantal maanden later. Ik wil ook beginnen maar merk dat ik de hele dag last blijf houden na een sessie. Dat levert ook weer stress op, wat het weer in de hand blijft houden.
Dank je wel als je, je ervaring wilt delen smiling smiley
Groeten

Meer weten over het HyperVen programma?