[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Nu al?

Gepost door Oron 
Nu al?
24 February 2018 17:10
Sinds een week ben ik gestart met HyperVen, vanwege alle herkenbare klachten van chronische hyperventilatie. Helaas wordt ik elke nacht rond een uur of twee wakker door snelle ademhaling. Vannacht was het vrij heftig en werd ik vanmorgen met hoofdpijn wakker. Nu heb ik de hele dag al helemaal geen energie en hoofdpijn achter m'n ogen. Ik voel me echt lamlendig. Zou dit zo'n stress ontlading kunnen zijn of is dat heel snel na een week HyperVennen?

Hopelijk herkennen jullie dit, ik kan wel wat motivatie gebruiken....
Re: Nu al?
24 February 2018 18:25
Oron Schreef:
-------------------------------------------------------
> Sinds een week ben ik gestart met HyperVen,
> vanwege alle herkenbare klachten van chronische hyperventilatie. Helaas
> wordt ik elke nacht rond een uur of twee wakker
> door snelle ademhaling. Vannacht was het vrij
> heftig en werd ik vanmorgen met hoofdpijn wakker.
> Nu heb ik de hele dag al helemaal geen energie en
> hoofdpijn achter m'n ogen. Ik voel me echt
> lamlendig. Zou dit zo'n stress ontlading kunnen
> zijn of is dat heel snel na een week HyperVennen?
>
> Hopelijk herkennen jullie dit, ik kan wel wat
> motivatie gebruiken....

Ja, waarschijnlijk stressontlading! ik had dit ook meteen in het begin en ik dacht toen dat
ik verkeerd bezig was. Maar heb inmiddels geleerd dat verergerde klachten (of ineens nieuwe klachten!) erbij horen en je dus
aan het genezen bent. Houd wel rekening met een terugval zo nu en dan. Maar compleet herkenbaar
wat je schrijft en heel normaal. Wat misschien een mooi voorbeeld is: ik voelde me redelijk en ben gisteren
voor het eerst naar yoga gegaan. Restorative yoga, 2 uur lang ontspannen. Nou, het was de hel voor mij. Ik
voelde me steeds slechter en wilde eigenlijk weg. 2 uur lang geleden ,hoe erg dat ook klinkt: oorsuizen werd erger, onrustige benen, ineens hoofdpijn, grieperig etc. Toen ik thuis kwam werd het gelukkig iets minder. Ik viel moeilijk in slaap
maar voelde me vanochtend alweer stukken beter. Dus de yoga heeft geholpen om beter te worden, net als HyperVen, maar leidt wel tot klachten zoals bij jou nu. Volhouden, echt!
Re: Nu al?
25 February 2018 14:12
Dank je wel voor je reactie, ik ben blij dat het een gebruikelijke reactie is.
Heb jij trouwens ook ‘s nachts problemen? Ik slaap goed in maar wordt altijd wakker op een willekeurig tijdstip, met benauwdheid en verhoogde hartslag. Is dat ook een reactie op ontspanning? Want ik slaap dan heel diep (kan ik zien op de app) waarna ik dus plotsklaps wakker ben. Ook droom ik dan de rest van de nacht veel. Is dat een gebruikelijk verschijnsel?

Tips zijn welkom!!
Re: Nu al?
26 February 2018 11:15
Oron Schreef:
-------------------------------------------------------
> Dank je wel voor je reactie, ik ben blij dat het
> een gebruikelijke reactie is.
> Heb jij trouwens ook ‘s nachts problemen? Ik
> slaap goed in maar wordt altijd wakker op een
> willekeurig tijdstip, met benauwdheid en verhoogde
> hartslag. Is dat ook een reactie op ontspanning?
> Want ik slaap dan heel diep (kan ik zien op de
> app) waarna ik dus plotsklaps wakker ben. Ook
> droom ik dan de rest van de nacht veel. Is dat een
> gebruikelijk verschijnsel?
>
> Tips zijn welkom!!

Hoi Oron, ik weet dat ik 's nachts ook hyperventileer omdat
ik 's ochtends met pijn in mijn kaken wakker word en me lamlendig voel,
in ieder geval word ik niet ontspannen wakker. Ik val over het algemeen wel altijd heel snel in slaap en
kan dan goed doorslapen. Behalve vannacht, toen werd ik vaak wakker: ik dacht ineens dat mn hart ermee stopte en zat
rechtop in mijn bed. Ik heb begrepen dat dromen het verwerken van stress is, dus dat is een goed teken.
Je hyperventilatie zal niet al helemaal weg zijn, dus ik vermoed dat het een combinatie van beiden is.
Doe je trouw de HyperVen oefeningen? Wat ik merk is dat als ik HyperVen doe mijn hyperventilatie klachten toenemen, soms is
het dan moeilijk om door te zetten maar ik heb nu geleerd dat toch te doen omdat je echt vooruitgang aan het boeken bent.
Maar wat jij schrijft is voor mij een heel gebruikelijk verschijnsel! Wat mij helpt is om voor het slapen gaan ontspanningsoefeningen te doen of naar ontspannende muziek te luisteren, dat helpt echt!
Houd er rekening mee dat er tijdens de therapie klachten weggaan maar ook weer bijkomen, dat is althans bij mij het geval :-(
Als ik 2x 10 trials per dag doe, is dat voor mij teveel vanwege de enorme toename aan klachten. ik doe er daarom nu 2x5.
Re: Nu al?
26 February 2018 14:00
Hoi

Mensen slaan tijdens hun leven stress op in het onderbewustzijn. Die stress wordt hoofdzakelijk ‘s-nachts verwerkt in de vorm van dromen. Als we meer stress opslaan dan we kunnen verwerken tijdens onze dromen, gaan we langzaam maar zeker een steeds grotere voorraad stress opslaan. Die stress gaat zich op een gegeven moment laten gelden in de vorm van angsten, hyperventilatie, nachtmerries, extreme vermoeidheid, enz.

Veel wandelen en rustig fietsen zijn goede manieren om stress te verwerken. Daarnaast op tijd naar bed gaan en opstaan, en vooral regelmaat is erg belangrijk. Rustig aan met alcohol helpt ook mee om de stress los te maken en te verwerken. Denk er ook aan dat juist op momenten dat je je slecht voelt, het lichaam vaak bezig is met het verwerken van diepliggende stress. Dat is dan het genezingsproces, maar mensen reageren vaak averechts en verergeren de stress i.p.v. dat het minder wordt. Leren loslaten is key om stress te verminderen.

Bij mij hielpen ontspanningsoefeningen voor het slapen gaan goed.

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Nu al?
27 February 2018 14:25
Dank jullie wel voor jullie reactie, ik ga ontspanningsoefeningen doen. Ik heb het idee dat m'n lichaam inderdaad vol zit met spanning. De oefeningen gaan best heel goed, ik kan goed m'n adem inhouden, dat kon ik eigenlijk als kind al bijzonder goed. Dan lag ik rustig een tijdje op de bodem van het zwembad.... moet ik maar weer eens gaan oefenen :-)

Het komt bij mij zo vreemd over op het moment je niet prettig voelt dat je dan juist aan het genezen bent. Ik moet er blijkbaar aan wennen dat het moment van niet goed voelen (waar ik juist erg van baal en mezelf opvreet) ik dat moet accepteren als gevoel van herstel, ik probeer erg op m'n houding te letten omdat ik merk dat ik continu m'n spieren aanspan. Ik ga er mee aan de slag!

Heel fijn dat jullie reageren, daar heb ik zeker baat bij voor de "mentale" ondersteuning om door te zetten. Ik oefen heel trouw en blijf dat ook zeker doen. Hoe eerder ik ervan ben hoe liever het me is....

Meer weten over het HyperVen programma?