[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

te lang adem ingehouden? ik kan niet vloeiend uitademen

Gepost door Soren 
te lang adem ingehouden? ik kan niet vloeiend uitademen
08 April 2018 13:26
Ik vind het heel moeilijk om te bepalen hoe lang ik mijn adem in moet houden. Volgens mij doe ik het te lang, want als ik uitadem na een trial gaat dat heel schokkerig en adem ik zelfs al weer even in voordat ik helemaal uitgeademd heb.
Heeft iemand een tip?



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 08/04/2018 13:26 door Soren.
Re: te lang adem ingehouden? ik kan niet vloeiend uitademen
08 April 2018 13:50
Hi Soren
Dit ken ik inderdaad ook wel! Ik zelf ervaar dit niet als een groot hinderpunt, omdat ik weet dat ik mn ademcentrum nog steeds uitdaag. Maar tegenwoordig houd ik die schokjes wel beter tegen door goed te concentreren op het gecontroleerd uitademen. Hierbij merk ik dat mijn buikspieren en middenrif een rol spelen. Dus ik hou die als het ware nét gespannen genoeg tijdens het gecontroleerd uitademen, waardoor die inadem-schokjes bijna niet meer gebeuren smiling smiley

Weet niet wat Rob (of iemand anders van HyperVen) hierover kan zeggen? smiling smiley



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 08/04/2018 13:52 door Alfred.
Re: te lang adem ingehouden? ik kan niet vloeiend uitademen
08 April 2018 16:56
Dat herken ik wel. Vooral als ik tegen n wat hogere score aanzit. Gaat niet snel bij mij..ben nu maand bezig..en scores zijn van 23 naar 50 gegaan. Al haalde ik dat vandaag weer niet. Hoe gaat het bij jullie?
Re: te lang adem ingehouden? ik kan niet vloeiend uitademen
08 April 2018 18:10
Hi Merlinna
Van 23 naar 50 is toch al wel een mooie verdubbeling!

Ja ik heb het inderdaad meer als ik wat meer dr grens opzoek met mn adem inhouden.
Ben nu 6 weken bezig en heb net een aantal dagen flinke dip gehad, klachten die terugkwam zoals derealisatie enz. Wel gisteren en vandaag een record gezet, begon rond de 60 en tikte vandaag de 114 seconde aan. Maar klachten kunnen soms dus onverwachts terugkomen want ik had 1,5 week terug nauwelijks ergens last van.

Ik ervaar nu ook ineens ieta andere klachten dan voor ik met HyperVen begon, bijvoorbeeld doffe oorsuizen enzo

Worden jouw klachten al minder, of zijn die al minder geweest in dr maand dat je nu bezig bent?
Re: te lang adem ingehouden? ik kan niet vloeiend uitademen
08 April 2018 19:20
Allen,

Wat er gebeurt is dat het ademcentrum de inademing al triggert, terwijl je nog aan het uitademen bent. Dat veroorzaken/'>oorzaakt het schokkerige uitademen. Het is ook een teken dat je het aan het forceren bent als dit hebt, Probeer om iets eerder te stoppen en wat sneller uit te ademen. Forceren gaat niet helpen om sneller beter te worden en kan tot andere klachten leiden...

Ik herhaal nog maar even het voorbeeld van een parelvisser. Die probeert ook niet om elke seconde eruit te persen die er nog inzit. Hij zwemt gewoon onder water en merkt dat in de loop der tijd hij steeds langer onder water kan blijven. Omdat hij het niet forceert en gewoon naar boven gaat als ie merkt dat het benauwd wordt, gaat zijn ademcentrum geleidelijk aan van instelling veranderen. Wij willen allemaal zo snel mogelijk beter zijn natuurlijk, maar dit heeft nu eenmaal zijn tijd nodig. Je hebt ook niet in een paar dagen een hyperventilatie syndroom opgebouwd. Daar gaat meestal zelfs jaren overheen. Dus het is een utopie om te denken dat je daar met een paar keer oefenen vanaf bent.

Het lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan de hogere CO2 waarden. De therapie duurt ongeveer zo’n 4 maanden, soms korter en soms ook langer. Veel hangt af van hoe trouw je bent met oefenen, in hoeverre de oorzaken van chronische hyperventilatie nog aanwezig zijn en nog een groot aantal andere factoren. Ik kan dat dus nooit van te voren bepalen. Stress werkt averechts en kan vooruitgang tegengaan. Ook overmatig alcoholgebruik, slecht en vooral onregelmatig slapen kunnen ertoe leiden dat het allemaal langer duurt dan normaal….

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: te lang adem ingehouden? ik kan niet vloeiend uitademen
08 April 2018 20:17
Weet eigenlijk niet of t minder is. Heb af en toe dat ik hyperend wakker word. Verder vooral spierpijnen in nek..schouders..borstspieren. en maagklachten. Heb wel t idee dat mijn ademhaling rustiger wordt. Al is t nu druk op mijn werk..en krijg vaak klachten in de rustigere periodes.

Meer weten over het HyperVen programma?