[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

hyperventileren tijdens de slaap

Gepost door Quillan 
hyperventileren tijdens de slaap
19 April 2019 11:03
Hallo iedereen

Ik vroeg me af of er mensen zijn die vooral last hebben van hun symptomen vlak na het ontwaken en welke symptomen dit dan zijn. Ik link dit dan altijd aan dat ik misschien hyperventileer tijdens mijn slaap (maar ik weet niet of dit mogelijk is).

Met vriendelijke groet
Quillan
Re: hyperventileren tijdens de slaap
19 April 2019 19:12
Hallo,

Ik heb smorgens de eerste paar uur ook erg veel last. Wordt al ruim 8 jaar elke morgen beroerd ziek en duizelig wakker.
Ook na het avondeten voel ik me altijd heel erg naar, wordt dan helemaal ijl in mijn hoofd en kan nauwelijks gesprekken volgen. Dit duurt ook een paar uur en valt niet te vergelijken met een after dinner dipje. Iemand die dit herkent?

Gr.
Re: hyperventileren tijdens de slaap
19 April 2019 19:26
Recoun

Dat herken ik ook. Zeker bij stressvolle momenten wordt het moeilijk om gesprekken te volgen. Mijn symptomen situeer ik vooral op het neurologische:
- de juiste woorden niet vinden, verkeerde woorden gebruiken, woorden verkeerd uitspreken
- angst voor alles
- spiertrillingen (bv bij het vasthouden van een glas om te drinken)
- problemen met kortgeheugen
- stijf in het gelaat (alsof je net door een tandarts verdoofd bent)
- bij stress moeite om gesprekken te volgen
- geen geluiden kunnen wegfilteren uit de omgeving (bv waar ik vroeger perfect met de TV aan een gesprek kon voeren is dit nu een serieuze stoorzender geworden)
- weinig kunnen verdragen (kortaf zijn)
- moeite met concentratie (even vergeten waar je mee bezig was...)
- af en toe duizelig
- bij stressvolle momenten teksten verkeerd lezen (maar wel doorhebben dat de zin die ik eerst las niet klopte) dus moet ik de zin opnieuw lezen
- soms twijfelen of een woord wel juist is of vinden dat zinnen / woorden raar klinken.
- verder heb ik ook hartkloppingen en tintelingen gehad in mijn polsen, armen en benen (alsof ze aan het slapen waren...)
Soms ben ik bang dat ik jongdement ben, maar volgens de dokter is daar niets van aan. We zullen zien binnen enkele maanden...



4 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 19/04/2019 19:44 door Quillan.
Re: hyperventileren tijdens de slaap
19 April 2019 20:00
Hallo Quillan,

die neurologische dingen kan ik beamen.
Ik ben alleen continu duizelig. In het begin van mijn klachten (8 jaar geleden) had ik ook veel last van hartoverslagen dat heb ik nu niet meer. Tijdens krachttraining of na een wandeling/ fietsen heb ik vaak het gevoel dat ik helemaal afwezig ben en wegraak. Herkenbaar?
En heb jij ook meer last na het eten?

Is er chronische hyperventilatie bij jou vastgesteld?

Gr.
Re: hyperventileren tijdens de slaap
19 April 2019 20:41
Dag Recoun

Er is chronische hyperventilatie bij mij vastgesteld door de huisarts (in het ziekenhuis sprak men van stress, maar ik vermoed dat ze chronische hyperventilatie daar niet echt kenden, ik heb de indruk dat in België chronische hyperventilatie minder bekend is dan in Nederland).
Ik werd doorverwezen naar een kinesist die me wilde ontspannen maar dat lukte niet volledig (mijn grondgedachten waren altijd gedachten van angst en dan wordt het moeilijk me te ontspannen).
Daarom heb ik zelf het initiatief genomen om een psycholoog te raadplegen en samen met haar (en mede door factoren in mijn omgeving) ben ik nu al wel zover dat ik die angst gedachten iets kan loslaten (bv een jaar geleden dacht ik echt dat ik eind 2018 niet zou halen, maar we zijn nu in 2019 dus dat hebben we weer kunnen meepikken). Ik laat alles nu een beetje zijn gangetje gaan maar wil wel actief er proberen alles aan te doen om van chronische hyperventilatie af te geraken. Daarom heb ik voor HyperVen gekozen. Verder zoek ik ook een gevoel van erkenning (vooral naar symptomen toe) want anders komt die gedachte toch weer naar boven dat het iets anders zou kunnen zijn.
Ik merk dat mijn symptomen 's morgens het ergste zijn (zo was er eens een keer dat ik met de beste wil van de wereld me gedurende een minuut niet kon herinneren welke dag het was) en tegen de avond aan (als er wat meer drukte is in het gezin, avondeten, huiswerk, ...). Omdat het 's morgens het ergste is denk ik dat mijn ademhaling tijdens mijn slaap toch niet is wat ze zou moeten zijn, maar we zien wel hoe HyperVen evolueert.



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 19/04/2019 20:48 door Quillan.

Meer weten over het HyperVen programma?