[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Help!

Gepost door Bodus 
Help!
21 October 2019 13:04
Hi allen,

Ik ben een man van 26 jaar en heb nu al zo'n ruim 1 jaar last van chronische hyperventilatie. Zelf was ik altijd super sportief en trainde 6 keer per week met fitness, dit lukt mij helaas allemaal niet meer. Ik ben dagelijks zo moe dat me is aanbevolen om halve dagen te gaan werken.

na onderzoeken en onderzoeken kwam er vrij weinig uit. Wel is er naarvoren gekomen dat mijn b12 waarden vrij laag zijn, ik ben dan ook met een opstartkeur gesstart hiervan(injecties). 

Zojuist ben ik nu 6 dagen van start gegaan met HyperVennen en de eerste paar dagen gingen me goed af, me score is van 60sec naar 90 sec gegaan! Tot het weekend was waar er nu allerlei vagen klachten bijkomen, zoals een koud rechterbeen en hand en een dof krampachtig gevoel in beide. Dit is er meestal met koude dagen geweest in het verleden(in de periode van chronische hyperventilatie), maar heeft dit ook te maken met chronische hyperventilatie? Ik ben hiervoor al een keer naar de huisarts geweest en die zei dat er niks ernstigs was. 
Veder merk ik dat de afgelopen 3 dagen me ademhaling in me keel zat en dat ik sneller ging HyperVentileren in bepaalde situaties zoals autorijden en door de stad lopen. Me duizeligheid en licht gevoel word dan zo erg dat ik er angsitg van raak. 


Klachten die dagelijks voorkomen:

wazig zicht. Het lijkt alsof er continu een druppel voor je oog zit.

hoofdpijn. Vaak vanuit de nek optrekkende hoofdpijnnek en schouderklachten.

Vaak een verhoogde spierspanninglicht, onzeker gevoel. Alsof je op een luchtkussen looptduizeligheid (zelden draaierigheid)onwerkelijk en akelig / afwezig gevoel.

Er niet, of helemaal niet, bij zijn en vreemd ervarengevoel te zweven. Ik val niet, maar het lijkt soms wel zo.

pijn, beklemming op de borst en/of rug. Soms met uitstraling naar een of beide armen

overgevoeligheid voor prikkels uit de omgeving, prikkelbaarheid t.o.v. dagelijkse verplichting

kortademigwisselende mate van moeheid/lamlendigheid. Gedachte: “Ik wil wel, maar ik kan niet”duidelijk verhoogde vermoeidheid.

Actief zijn kost steeds meer moeit

hart overslaan of vreemd gevoel (steken) in hartstreekversnelde hartslag.

slaapstoornissen. Vaak wordt je s’nachts of s’ochtends onrustig wakker. Of je hyperventileert s’nachts

concentratie- en geheugenklachten.  vaak zo druk met het lijf dat concentreren onmogelijk is

tintelingen in armen, benen en gezicht. Bijvoorbeeld de tong, lippen of wangstijf gevoel in de handen

angst om flauw te vallen, gek te worden

koude of prikkelende handen en voeten.


Ik merk dat ik echt niet meer veder kan
met deze klachten van me duizelig voelen en het gevoel hebben dat ik me leven kwijt ben. 

Wat zijn de voorkomende klachten na de eerste week van HyperVennen? 

Alvast bedankt.

Groet bodus



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/10/2019 14:00 door Bodus.
Re: Help!
23 October 2019 12:07
Hi Bodus,

Je klachten klinken heel erg als een burn-out. Ik ben geen arts maar wel ervaringsdeskundige en jouw klachten lijken heel erg op die ik heb. Ervaar je veel stress op het werk of thuis? Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk rust neemt (halve dagen werken is mogelijk niet voldoende, tegelijkertijd kan gedoseerd bezig zijn wel ook wel helpen dus overleg dit vooral met de huisarts). Vraag je huisarts of hij/zij je een afspraak kan geven bij de praktijkondersteuner zodat jullie samen kunnen kijken hoe nu verder en wat er nodig is om jou te helpen herstellen.

Een laag B12 kan overigens ook een deel van deze klachten geven, maar ik denk dat het goed is om je stress eens onder de loep te nemen.

Wat betreft de klachten die verergeren in het begin van HyperVen, volgens mij is dat normaal maar misschien kan iemand van het team hier iets over zeggen. Het kan ook zijn dat je de therapie te veel forceert als je scores zo snel oplopen.

Succes smiling smiley
Re: Help!
23 October 2019 13:53
Hi Nestlé,

Bedankt voor je reactie! 1,5 maand terug heb ik samen met mijn psycholoog besproken om halve dagen te gaan werken om zo mijn spanningsboog te verlagen. Zei heeft aangegeven dat ze niet vind dat het een brunout is maar een vorm van depressie, wat voortkomt uit mijn klachten die opstabelde.

Veder zijn de klachten die ik benoem een opsomming aan klachten die ik allemaal heb ervaren. De meest voorkomende klachten zijn voor mij duizeligheid, licht in mijn hoofd en druk op de borst, wat mij belemmert in mijn doen en laten.

Mijn psycholoog wilde het geen burn-out noemen.

Groet bodus
Re: Help!
05 January 2020 10:49
Hoi Bodus,
Ik ben nu 2 weken bezig en herken het volledig.
De klachten zijn zo ernstig dat ik er over denk om de therapie om de dag of om de 2 dagen te gaan doen aangezien ik de dag na een goede sessie (wanneer mijn scores erg omhoog zijn gegaan) het meeste last heb. Die nacht daarop slaap ik haast niet omdat de zenuwen door mijn lijf gieren.
Ik kan dan zo'n sessie de dag erna niet aan.

Nu lees ik ook dat je het kan forceren. Ik houd mijn adem zo lang mogelijk in tot ik echt niet meer kan en ben er ook erg op gefocust mijn seconden te verbeteren. Soms ga ik in twee dagen 10 seconden vooruit, maar op een slechte dag ook weer terug.
Doe jij dit misschien ook? Zou dit zo'n heftige reacties kunnen veroorzaken?
Ook ik heb veel pijn in mijn spieren, oogklachten en dat onrustige gevoel rondom mijn hart. Huisarts zij dat alles gewoon in orde was. Het ergst vind ik nog dar ik het soms hele dagen en nachten continu benauwd heb.

Ik ben in iedergeval nog niet van plan om op te geven, maar heb wel onderschat hoe zwaar deze therapie zou zijn.

Niet echt helpende woorden van mij, maar je staat er dus niet alleen in.
Ik merk dat het wandelen echt helpt en (misschien raar) wanneer ik me slecht voel masseer ik het stukje tussen mijn duim en wijsvinger. Die spier is tijdens zo'n aanval ontzettend gespannen. Ik wordt dan bijna meteen rustig (misschien zit dat tussen mijn oren, maar bij mij werkt dit het beste en snelste om me weer rustig te voelen)
Sterkte en ik hoop dat we ons snel beter gaan voelen!

Meer weten over het HyperVen programma?