[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

CHV zonder veel genoemde symptonen

Gepost door Napoleon2 
CHV zonder veel genoemde symptonen
09 April 2020 08:43
Jarenlang heb ik al last van het gevoel dat ik net niet genoeg lucht binnen krijg. Ik moet dan heel diep inademen, zuchten of geeuwen om een bevredigende hoeveelheid lucht / zuurstof binnen te krijgen. En soms lukt dat ook niet. Ik weet dat dit vaak averechts werkt.

Ik herken mij niet in de veel genoemde oorzaken: spanningen, paniek, stress. Hier heb ik (in ieder geval bewust) weinig tot geen last van. Nog nooit een paniekaanval gehad (kan ik me niet eens voorstellen) en ik heb nooit hyperventilatie "aanvallen".

Ik ben een beetje wanhopig want ik heb al van alles geprobeerd:
- Jaren geleden ben ik in het ziekenhuis gecontroleerd maar alles leek gezond: mijn long functioneren, inhoud, geen astma, etc.
- Niet door de borst, maar laag, door de buik ademen. Dit doe ik vrijwel altijd voor zover ik mij er bewust van ben.
- Rustig ademhalen.
- Tips van fysiotherapeut om dieper door buik en borst te ademen hielp niets, maakte het eerder erger.
- Yoga ademhalingsoefeningen.
- Meer focussen op een goede uitademing.
- Buteyko oefeningen uit het boek Oxygen Advantage (zelfstandig). Dit leek een beetje te helpen.

Ik ben verder gezond. Ik rook niet, eet gezond en sport regelmatig. Met sporten worden mijn klachten niet erger. Ongeveer hetzelfde of soms zelfs minder (misschien omdat ik er dan minder bewust mee bezig ben).

Zou ik ondanks de afwezigheid van veel genoemde oorzaken / symptonen toch wel chronische hyperventilatie hebben?

Ben nu pas een paar dagen met HyperVen bezig en mijn scores schommelen rond de 60 seconden. Ik hoop ontzettend dat mijn klachten gaan verdwijnen natuurlijk.



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/04/2020 08:44 door Napoleon2.
Re: CHV zonder veel genoemde symptonen
14 April 2020 08:57
Hoi Napoleon2,

Ik herken dit volledig! Ook ik heb in het begin erg getwijfeld of het wel chronische hyperventilatie was, omdat hier bijna niets over te vinden is online. Bijna altijd worden de symptomen van paniekaanvallen beschreven.
Volgens mijn huisarts is dit acute hyperventilatie en zijn de symptomen van chronische hyperventilatie anders.

Ik ken de acute variant ook, hiermee is het bij mij jaren geleden begonnen, maar ik dacht dat dit tot mijn verleden behoorde. Het vreemde is dat ik toen nooit last van benauwdheid heb gehad, alleen van paniek, hartkloppingen en depersonalisatie.

De laatste jaren had ik wel veel pijn tussen mijn schouderbladen, in december stelde mijn fitnessinstructeur voor om hier ademhalingsoefeningen voor te doen, en toen begon de ellende!

Ik heb dus sindsdien contant het gevoel dat ik niet genoeg adem kan halen. Ben constant aan het zuchten etc. Inmiddels heb ik wat truukjes waardoor ik het soms onder controle krijg. Maar lukt dit niet kan zo'n aanval makkelijk 2 dagen duren, waarbij ik snachts soms ook wakker wordt met ademnood.

Mijn huisarts zegt dat ik gewoon al die jaren chronische hyperventilatie heb gehad, al die kleine klachten die ik in de jaren had, passen hierbij.
Toch heeft hij allerlei testen laten doen om vooral mij te overtuigen dat het niets "ernstigs" is. Ik ben er nu wel zeker van dat het idd chronische hyperventilatie is.

Ik ervaar nu dus ook totaal geen paniek meer, ook de hartkloppingen en het gevoel dat de adrenaline door je aderen stroomt heb ik na de eerste 2 weken in December niet meer ervaren. Eigenlijk zit ik verder wel gewoon goed in mijn vel. Ik snap dus ook niet waarom ik het maar zo benauwd blijf hebben...

Ik merk wel dat wanneer ik het al een tijdje heel benauwd heb en ik een HyperVensessie doe, dit soms helpt. Ik haal dan uiteraard geen hoge scores, maar soms stopt het de aanval. Dus dat geeft me zeker hoop.

Ik hoop voor ons dat dit de oplossing gaat zijn!

Gr Patricia

Meer weten over het HyperVen programma?