[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

hyperventilatie?

Gepost door karolien 
karolien
hyperventilatie?
09 February 2004 21:40
hoi, ik heb de laatste maanden redelijk veel last van aanvallen (er zijn weken van drie tot vijf maal per week, er zijn weken zonder.
de meeste van mijn vrienden zijn verpleegkundigen dus niet zo snel afgeschrikt, maar ze beginnen zich toch zorgen te maken (en ik ook)
zij beginnen hoe langer hoe meer te twijfelen aan de diagnose hyperventilatie. mag ik de symptomen even opsommen en mss ka iemand mij vertellen of dit hyperventilatie is of ik het ergens anders moet gaan zoeken.
- ik wordt plots ontzettend draaierig, ijl in mijn hoofd en krijg het gevoel geen adem te kunnen krijgen
- ik zak in elkaar en begin stuiptrekkingen te krijgen (lijkt veel op epilepsie)
- tijdens de aanval lijkt het alsof ik ontzettend veel moeite moet doen om te ademen, ik hap ontzettend hard naar adem
- tijdens de aanval heb ik dikwijls perioden dat ik stop met ademen, dit duurt soms een 20tal seconden waarin ik op niets meer reageer
- zo'n aanval kan een kwartier tot een 45 minuten duren
- wanneer ik bijkom heb ik overal tintelingen en enorme spierpijnen (vooral een stijve nek)
- na een aanval heb ik het meestal ontzettend koud en sta ik te trillen op mijn benen
- na zo'n aanval ben ik volledig uitgeput, net alsof ik een of andere marathon heb gelopen, mijn lichaam weegt lood
dit zijn zowat de voornaamste kenmerken. er zijjn keren dat ik volledig bij bewustzijn blijf, er zijn ook keren dat mijn vrienden me moeten vertellen wat er is gebeurd want dat ik tussen het ineenzakken en terug bijkomen niets meer weet.
kan er iemand mij vertellen of hij dit ook al heeft meegemaakt of hij dit kent?
bedankt
HyperVen
Re: hyperventilatie?
10 February 2004 16:45
Hallo Karolien,

De symptomen die je beschrijft zijn nogal heftig! hyperventilatie kan hier zeker een rol spelen, maar of het alleen hyperventilatie is, zal een gedegen onderzoek moeten uitwijzen. Daarvoor moet je bij de huisarts melden en een doorverwijzing naar een neuroloog vragen. Deze kan ook onderzoeken of er sprake is van hyperventilatie en in welke mate. Er zijn een aantal onderzoeken naar hyperventilatie mogelijk zoals een EMG spieronderzoek of een bloedonderzoek om het kooldioxidegehalte in het bloed te meten. Zie op de site in de sectie "medisch" voor meer info over onderzoeken die een arts kan doen. Maar ook onderzoek naar andere oorzaken zoals epilepsie is van belang.

Als jouw klachten worden veroorzaken/'>oorzaakt door hyperventilatie, kunnen dit verklaringen zijn van jouw symptomen:

1. ik wordt plots ontzettend draaierig, ijl in mijn hoofd en krijg het gevoel geen adem te kunnen krijgen

Bij hyperventilatie knijpen de bloedvaten samen. Hierdoor krijgen de hersenen te weinig zuurstof (een tekort van wel 40% kan optreden), hierdoor kan een "ijl" gevoel in het hoofd optreden (gevoel van bewustzijnsverlies). Hierdoor krijg je ook een heel sterk gevoel van benauwdheid (je wilt het zuurstof tekort compenseren, gaat sneller ademhalen en maakt het daarmee alllemaal nog erger!)

2. ik zak in elkaar en begin stuiptrekkingen te krijgen (lijkt veel op epilepsie)

Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat de spieren gaan proberen om het kooldioxideverlies te compenseren door in hoog tempo melkzuur te gaan afzetten. Dat kan zo erg oplopen dat er een soort kortsluiting in de zenuwen naar de spieren ontstaat, waardoor de spieren oncontroleerbaar gaan samentrekken.

3. tijdens de aanval lijkt het alsof ik ontzettend veel moeite moet doen om te ademen, ik hap ontzettend hard naar adem

Zie 1.

4. tijdens de aanval heb ik dikwijls perioden dat ik stop met ademen, dit duurt soms een 20 tal seconden waarin ik op niets meer reageer - zo'n aanval kan een kwartier tot een 45 minuten duren wanneer ik bijkom heb ik overal tintelingen en enorme spierpijnen (vooral een stijve nek)

Het zuurstoftekort in de hersenen kan zo erg worden, dat je ervan flauw valt en niet meer kunt zien of horen. De ademhaling stopt omdat de zuurgraad in het bloed zo laag is geworden dat er gedurende een groot aantal seconden geen ademprikkel meer komt. Als je dan weer bijkomt ervaar je de tintelingen (alsof je arm een tijdje is afgeknepen doordat de bloedvaten dichtknijpen tijdens de hyperventilatie aanval). De spierpijnen komen door de melkzuurafzetting.

5. na een aanval heb ik het meestal ontzettend koud en sta ik te trillen op mijn benen
na zo'n aanval ben ik volledig uitgeput, net alsof ik een of andere marathon heb gelopen, mijn lichaam weegt lood


Je hebt het dan koud omdat de bloedvaten nog steeds zijn dichtgeknepen en de doorbloeding dus heel erg slecht is op dat moment... De uitputting komt van het psychologische trauma dat een dergelijke heftige aanval met zich meebrengt.

+ + +

Karolien, jouw symptomen kunnen door hyperventilatie komen, maar dat kan alleen een gedegen onderzoek uitwijzen. Dus dat is stap 1. Als jouw symptomen inderdaad het gevolg zijn van hyperventilatie, is stap 2 de artikelen op deze site heel goed doorlezen. Niet één keer, maar vele malen. Hierdoor krijg je een goed begrip van wat hyperventilatie precies is en doet in je lichaam. Stap 3 is het aanpakken van de hyperventilatie. Dat kan met het programma HyperVen. Daarnaast moet je ook kijken naar welke oorzaken bij jou geleid kunnen hebben tot een dergelijke heftige mate van hyperventilatie. Ook die oorzaken moeten dan worden aangepakt om te voorkomen dat de hyperventilatie ooit weer terugkomt.

Ik hoop dat je snel een goed onderzoek kan laten uitvoeren. In ieder geval wens ik je van harte beterschap toe!

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
karolien
Re: hyperventilatie?
10 February 2004 18:35
een geweldige merci voor de uitvoerige toelichting! hier heb ik echt wel iets aan. de grootste stap is natuurlijk nu naar een dokter toe te gaan.

over die emg en dat bloedonderzoek, kan hier ook een diagnose gesteld worden wanneer ik op dat moment geen aanval doe?
ik ben ontzettend bang voor wat komen zal, maar op deze manier kan het ook niet meer verder, dus zullen we er maar eens werk van beginnen maken om naar een degelijke dokter toe te stappen.

Mr Gravesteijn, hartelijk dank al, dit is voor mij een manier die de drempel naar hulp zoeken al een stuk lager maakt.
HyperVen
Re: hyperventilatie?
11 February 2004 09:16
Hallo Karolien,

De diagnose van een EMG of bloedonderzoek is onafhankelijk van of je op dat moment een aanval hebt. Omdat bij chronisch HyperVentilerenden het ademcentrum anders is ingesteld, is de zuurgraad in het bloed continue te laag. De onderzoeken zullen dat dan ook aantonen. Overigens hoef je er niet bang voor te zijn. Hoewel hyperventilatie een groot scala aan klachten veroorzaken/'>oorzaakt en je er heel erg beroerd van kan voelen, is het geen gevaarlijke ziekte. En er is een goede therapie voor!

Houd me op de hoogte hoe het met je verder gaat.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?