[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Hyperventilatie

Gepost door Rob 
Rob
Hyperventilatie
17 March 2004 19:21
Hallo,

Voordat ik mijn vragen stel zal ik eerst kort mijn belangrijkste klachten beschrijven.

1. Ik het met name bijna continu last van een licht (zweverig) gevoel in mijn hoofd(wisselend qua intensiteit overigens).

2. Daarnaast heb ik soms last van het bonzen van mijn hart (vooral 's nachts is dat vervelend).

3. Ook heb ik sinds drie maanden moeite met slapen. De 1e helft van de nacht gaat prima; vanaf ca. 4:00 uur wordt het problematisch.

Ik heb nog nooit last gehad van aanvallen, benauwdheid, angsten, oid. Ik ben me ook niet bewust van (te) snel ademen. Ik kon dan ook nauwelijks geloven dat ik lijd aan chronische hyperventilatie. Wel merkte ik dat ik soms zucht (vooral bij spreken) en vaak een nogal hoge ademhaling heb (niet vanuit de buik).
Ik ben overigens 2 weken geleden gestart het het programma HyperVen.

Omdat ik zelf nog wel eens twijfel aan de vraag of ik lijd aan chronische hyperventilatie, zijn mijn vragen:

1. Kun je lijden aan chronische hyperventilatie, zonder ooit aanvallen gehad te hebben, zonder benauwd te zijn en zonder dat er, voorafgaand aan de klachten, sprake is van angsten?

2. Zo ja, passen de klachten die ik beschrijf bij chronische hyperventilatie

Alvast bedankt voor je antwoord.

Groet,
Rob
[:]smiling smiley[/:]

Annelies
Re: Hyperventilatie
17 March 2004 20:07
Hallo Rob,
chronische hyperventilatie kan inderdaad heel goed bestaan zonder last te hebben van duidelijke aanvallen.
Ik blijk al meer dan tien jaar rond te lopen met deze klachten zonder dat ik, maar ook de artsen, door hadden wat er aan de hand was.
En toch blijkt het chronische hyperventilatie te zijn.
Waarschijnlijk reageert Rob van HyperVen nog wel op dit bericht, hij kan heel duidelijk uitleggen wat er exact gebeurt als er sprake is van hyperventilatie. En natuurlijk staat hier heel veel informatie over op de site.
Groeten en succes met de therapie,
Annelies
HyperVen
Re: Hyperventilatie
18 March 2004 17:15
Hallo Rob,

Jouw klachten kunnen zeker veroorzaken/'>oorzaakt worden door hyperventilatie. Is er al eens onderzoek naar hyperventilatie gedaan bij jou? Heel veel mensen hebben een totaal verkeerd beeld van hyperventilatie. Het klassieke beeld van heftig overademen en het blazen in het plastic zakje is over het algemeen wat men er van weet. Bij de meeste lijders aan het syndroom van de chronische hyperventilatie is het echter een veel subtielere vorm van hyperventilatie. Hierbij is ademfrequentie net iets hoger dan deze zou moeten zijn. Dit komt door dat het ademcentrum de ademhaling te snel triggert. Het ademcentrum is ingesteld geraakt op een te lage zuurgraad in het bloed (zie de site in de sectie "hyperventilatie/Beschrijving" voor meer uitleg hierover). Door de te hoge ademfrequentie wordt de zuurgraad in het bloed op de rand van het alkalisch worden gehouden. Door geringe spanning, stress, koffiedrinken of andere oorzaken wordt het ademcentrum actiever, het bloed wordt daardoor alkalisch met alle klachten en gevolgen van dien.

Ook jouw zuchten en hoge ademhaling zijn typerend voor mensen die lijden aan chronische hyperventilatie. Vooral het zuchten is funest als je dicht bij die grens van het alkalisch worden zit. Door het zuchten blaas je heel veel kooldioxide uit en dat moet nu juist niet. Zuchten kan je jezelf overigens gemakkelijk afleren. Dus let daar goed op. De hoge ademhaling lijkt vaak eerder een gevolg dan een oorzaken/'>oorzaak te zijn van hyperventilatie! Het is zeker waar dat een hoge ademhaling hyperventilatie in de hand werkt en daarom is het een goede routine om de ademhaling terug te brengen naar een buikademhaling. Wat wij vaak zien is dat mensen die de therapie met het programma HyperVen hebben gedaan, min of meer vanzelf weer op de goede manier gaan ademhalen! Vandaar dat ik zeg dat het lijkt dat het meer gevolg is dan oorzaken/'>oorzaak...

Dus Rob, ga door met de therapie en houd ons op de hoogte hoe het ermee gaat!

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Rob
Re: Hyperventilatie
18 March 2004 20:36
Ha Annelies en Rob,

Bedankt voor jullie reactie. Ik hou jullie op de hoogte.

Groet,
Rob

Meer weten over het HyperVen programma?