[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Hyper Ven & Fysiotherapie

Gepost door roger 
roger
Hyper Ven & Fysiotherapie
20 April 2004 16:19
Dag Rob,

1) Kan ik HyperVen combineren met een behandeling bij de fysiotherapeut.
Deze behandeling impliceert een dagelijkse reeks van oefeningen vnl. gericht op het volledig uitademen, waarbij deze situatie dan enige seconden wordt aangehouden.

2) Conclusie (intermittent ???)-chronische hyperventilatie = enkel gebeurt op grond van medische anamnese en uitsluiting van andere mogelijkheden (na ca 3j & verschilllende onderzoeken zoals: cardio, electro fysiologisch onderzoek, enz...).
Ik stel hier intermittent omdat er tussenperiodes zijn waarin ik perfect goed ben, maar blijkbaar worden die het laatste jaar snel korter en de probleemperiodes langer..., nu reeds een maand dagelijkse problemen.

Bijvoorbaat bedankt voor een antwoord,
mvg.
roger
HyperVen
Re: Hyper Ven & Fysiotherapie
21 April 2004 17:06
Hallo Roger,

In antwoord op jouw vragen:

1. De methoden zijn wel verschillend, maar werken elkaar niet tegen. De methode van de fysiotherapeut is op zich goed te gebruiken om een eventuele hyperventilatie aanval te stoppen, maar heeft geen verleggend effect op het ademcentrum en is in die zin op de lange termijn minder succesvol. Maar de combinatie is prima!

2. Chronische hyperventilatie bestaat er in vele gradaties. Je kunt er heel diep in zitten (je hebt dan last van aanvallen, continue ellendigheid, angsten, fobieen, enz...). Je kunt ook op een nivo zitten dat het af en toe de kop op steekt (met name in drukke perioden, stressvolle situaties, enz). Het hangt helemaal af van de instelling van het ademcentrum. Je zou als het ware een schaal kunnen bedenken van de mate waarin iemand last heeft van hyperventilatie:

[:]:||[/:] - 100
- zeer ernstige hyperventilatie met flauwvallen, extreme angsten, krampen, enz..
- het bloed is continue alkalisch
- er zijn geen kooldioxide buffers meer aanwezig

[:]:|[/:] - 75
- regelmatige hyperventilatie aanvallen, continue vermoeidheid, fobieen, enz.
- bloed zit op de alkalische grens
- er zijn heel kleine kooldioxide buffers aanwezig

[:]sad smiley([/:] - 50
- grensgevallen: af en toe komen aanvallen voor of alleen maar ellendig voelen en af en toe angsten
- bloed zit net boven de alkalische grens, maar valt er af en toe toch weer onder
- er zijn wel kooldioxide buffers aanwezig, maar bij spanningen en stress zijn die onvoldoende om te compenseren.

[:]tongue sticking out smiley[/:] - 25
- redelijk gezonde personen. Hebben geen last van hyperventilatie en kunnen vrij veel hebben.
- bloed heeft een normale zuurgraad
- er zijn voldoende kooldioxide buffers aanwezig om hyperventilatie op te vangen

[:]grinning smiley[/:] - 1
- volledig gezonde personen, geen last van angsten, enz
- optimale zuurgraad in het bloed
- de maximale hoeveelheid kooldioxide buffers is aanwezig. hyperventilatie kan gemakkelijk worden opgevangen.

Alle tussenliggende waarden zijn mogelijk. Het kan zijn dat je ergens in de buurt van het getal 50 zit. De therapie met het programma HyperVen brengt je in de richting van 1 op deze schaal.

Rob
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
roger
Re: Hyper Ven & Fysiotherapie
22 April 2004 12:30
Dag Rob,
dag collega's ???

Nog een vraagje.
hyperventilatie is bij mij vastgestelt dmv anamnese, van uitsluiting en door het voorkomen van acute hyperventilatie. (men stelt dat ik in een perfecte gezondheid verkeer)

Hier even een beschrijving van dit jaar.
Januari: laatste 3 weken: ik kon 10u per nacht slapen als een blok en was toch erg moe.
Feb. & maart: totaal geen problemen.
April: Ik heb volgende problemen reeds vanaf eind maart: (kort gestelt: ik voel me voor het eerst in mijn leven echt ziek,ziek, ziek) slaapproblemen, wakker worden om 2:00u s'nachts met volledig tintellende armen, 3 keer met een soort spasmen, krampachtig samentrekken van armspieren waarbij linker pink en ringvinger naar binnen werden getrokken.
Ook overdag heb ik in wisselende mate last van deze tintelingen, dikwijls ook in mijn rechter onderbeen en frequent gepaard gaande met een opgeblazen maag met misselijkheid, oprispingen en een brok in de keel (slikproblemen). Ik heb ook al een paar weken last van een zeurende hoofpijn en heb nu dagen met een lichte duizeligheid. Ook ben ik een paar maal nat van het zweet wakker geworden. Ik heb ook regelmatig tintelingen op mijn rug.

Opm. Verleden week zaterdag was een goede dag zonder één enkel probleem. Gaan slapen om 11:00u. om 02:30u wakker geworden en ik voelde me niet goed, ik voelde een hoge hartslag, ik ging rechtop zitten, mijn maag voelt opgeblazen, mijn ademhaling zit fout, ik ben zwaar gaan HyperVentileren..., plastic zak gebruikt, dit helpt niet, het wordt nog erger, en plots tijdens het hyperventilatie is het er weer, ik voel een soort warmtestuwing door mijn linker arm, die begint volledig te tintelen, mijn pink en ringvinger trekken naar binnen en dit loopt over de ganse arm tot zowat vooraan op de borst, ook spieren aan de linker zijde in mijn nek trekken zich samen. Ik moest een 2-tal meter gaan om in een zetel te gaan zitten, ik dacht dat ik het niet zou halen, dat mijn rechter been me niet zou houden..., mijn hartslag was veel te hoog..., zou ik mijn bewustzijn verliezen...,zou ik spoed bellen...
NEEN, DIT IS hyperventilatie !!!
Probeer rustig te worden, rustig te ademen, ... een tijd later was ik terug kalm...

Ervaringsdeskundigen: graag zou ik van jullie horen, is mijn conclusie juist, is dit hyperventilatie ???

Wanneer ik nu een afspraak maak om mij te laten testen op chronische hyperventilatie en deze zouden bvb binnen ca. 14 dagen plaatsvinden en gestelt dat ik op dat ogenblik in een gezonde tussenfase zit, is een dergelijk onderzoek dan niet nutteloos?
- Kan men m.a.w. in zulk een gezonde tussenperiode chronische hyperventilatie vaststellen?
- Adviseer je dat ik dat eerst laat vaststellen of kan ik zo met HyperVen starten?

bedankt voor een antwoord,
roger.
HyperVen
Re: Hyper Ven & Fysiotherapie
23 April 2004 17:12
Hallo Roger,

Jouw klachten lijken wel heel sterk op chronische hyperventilatie! Dat samentrekken van die spieren komt omdat jouw spieren - door het tekort aan kooldioxide in het bloed (als gevolg van acute hyperventilatie) - in een wanhopige poging om het ernstige tekort aan kooldioxide te compenseren, in hoog tempo melkzuur gaan produceren. Die melkzuur wordt afgezet op de spieren en veroorzaken/'>oorzaakt daar een soort kortsluiting, waardoor de spieren oncontroleerbaar gaan samentrekken.

Ook jouw andere klachten lijken sterk op hyperventilatie. Dus mijn inschatting is dat het hier absoluut om hyperventilatie gaat (maar dat laten testen is altijd een goed uitgangspunt!) Chronische hyperventilatie is altijd aantoonbaar, ook al voel je je op dat moment prima! Er is namelijk sprake van een continue tekort aan kooldioxidebuffers in het bloed (pCO2 ionen). Dus een onderzoek zal dat absoluut aantonen. Met name een EMG onderzoek zal bij jou wat wordt genoemd "latente tetanie" (=hyperventilatie) aantonen.

Mijn advies is om niet het onderzoek af te wachten. Het lijkt mij zo'n overduidelijk geval van hyperventilatie, dat ik je aanraad om zo snel mogelijk met het programma HyperVen te gaan beginnen. Ik vind het overigens heel knap van je dat je dergelijke aanvallen zelfstandig onder controle weet te krijgen. Dat lukt niet zoveel mensen...

Roger, houd ons op de hoogte van de ontwikkelingen en als je met de therapie begint, veel succes toegewenst!

Rob
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
roger de wit
Re: Hyper Ven & Fysiotherapie
02 May 2004 21:00
Rob,

Buiten het feit dat ik verleden donderdag middag even last had van verhoogde hartslag bij het sporten (ref: sport & hyperventilatie) heb ik nu reeds een 5-tal dagen nergens nog problemen mee, geen tintelingen meer, niets.

Ik ben dus nu gestart met HyperVen maar wel met een hoge score van zowat 100. Na de email die ik dit weekend van je ontvangen heb twijfel ik wat best doe, hier toch mee verdergaan of wachten tot mijn EMG-onderzoek achter de rug is. De afspraak hiervoor is gemaakt op 18 mei.
Wat is jou advies ?

Alvast bedankt voor je antwoord,
roger
HyperVen
Re: Hyper Ven & Fysiotherapie
03 May 2004 16:15
Hallo Roger,

Ik zou doorgaan totdat het onderzoek is gedaan. Als het blijkt toch hyperventilatie te zijn heb je die dagen in ieder geval niet verloren! De therapie kan nooit kwaad, ook niet als je al gezond bent... Heb je trouwens erbij vermeld dat het EMG onderzoek op hyperventilatie gericht moet zijn?? Want dit type onderzoek wordt ook voor andere aandoeningen gebruikt...

Rob
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
roger de wit
Re: Hyper Ven & Fysiotherapie
25 May 2004 15:28
Dag Rob e.a.
Even ter uwer info.

Per EMG is inderdaad "latente tetanie" vastgestelt.
De specialist adviseerde mij een mineralenkuur van 6 weken, vnl. bestaande uit magnesium en een fosforrecept. Dit zou bij "lt" effect ressorteren. Weet jij daarvan ?

Na mijn hoge startscore van ca. 100 de eerste dagen ben ik teruggezakt naar ca. 90 maar zit nu na 3 weken zowat tegen de 120 aan.
Meestal oefen ik 2x per dag. Sommige sessies zijn wel echt veel moeilijker dan andere en meestal krijg het ontzettend warm gedurende de oefeningen, maar ik heb net op het forum ontdekt dat ik terzake niet de enige ben.

mvg,
roger
HyperVen
Re: Hyper Ven & Fysiotherapie
25 May 2004 16:37
Hallo Roger,

De behandeling van LT met Magnesium en Fosfor ken ik niet. Ik vermoed dat dit de effecten van LT vermindert (minder verkramping en spierpijn). Dus in die zin kan dat zeker zinvol zijn. Structureel echter, zal het geen oplossing bieden. Deze situatie is ontstaan door chronische hyperventilatie en dat los je daar niet mee op. Het is dus symptoombestrijding... Gelukkig (!) ben je doorgegaan met de therapie, want dat lost wel het probleem bij de oorzaken/'>oorzaak op!

Dat je het warm krijgt tijdens sessies, komt omdat bij een verhoogde zuurgraad in het bloed de bloevaten open gaan staan. De doorbloeding wordt dus beter en het gevolg is dat je het warm(er) krijgt. Als je er last van hebt, zorg dan dat de omgevingstemperatuur iets lager is voor je begint...

Succes met de therapie en goed om te weten dat het onderzoek nu echt hyperventilatie voor je vastgesteld heeft! Dat geeft (vind ik persoonlijk) veel gemoedsrust, zeker nu je ook nog weet dat er een therapie is die werkt...

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?