[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Conditie en HV

Gepost door Anoniem 
Anoniem
Conditie en HV
10 May 2004 19:28
Rob,

Wanneer iemand een goede conditie heeft, maakt deze persoon dan niet zoveel kans op het krijgen van hyperventilatie dan iemand die geen conditie heeft?

Is het ook niet zo dat wanneer iemand last heeft van hyperventilatie door middel van HyperVen en het opbouwen van conditie weer wat sneller van hyperventilatie af kan komen, dus dat de combinatie een wat sneller effect heeft?

Bedankt.
HyperVen
Re: Conditie en HV
11 May 2004 16:44
Wanneer je een goede conditie hebt, ben je zowel geestelijk als lichamelijk sterker. Daardoor neemt enerzijds de kans dat je hyperventilatie ontwikkelt iets af. Echter, mensen die hyperventilatie ontwikkelen doen dit vaak vanwege hun overmatige plichtsbetrachting. Zij nemen teveel hooi op de vork waardoor langzaam maar zeker de CO2 buffers worden opgebruikt. Aan de andere kant dus, maakt het feit dat je een goede conditie hebt je sterker en kan je dus NOG MEER hooi op de vork nemen! Door deze karaktereigenschap kunnen ook mensen met een uitstekende conditie last krijgen van hyperventilatie. Daarnaast kunnen er ook nog andere factoren zijn die hyperventilatie veroorzaken c.q. in de hand werken, ongeacht of je een goede conditie hebt (bijv. overmatig cafeine gebruik, traumatische ervaringen met lange nasleep, bepaalde medicijnen, enz...)

De combinatie sporten en therapie met HyperVen is inderdaad prima. Door sporten worden we sterker (mentaal en lichamelijk) waardoor we beter met de klachten van hyperventilatie kunnen omgaan (de koppeling angst - hyperventilatie - angst - hyperventilatie wordt beter hanteerbaar) plus dat sporten een ontspanningseffect heeft waardoor we stress ontladen (stress is een grote factor in het hyperventilatie verhaal). De therapie zorgt ervoor dat de tolerantie van het ademcentrum voor kooldioxide toeneemt en daardoor de buffers worden aangevuld, die hyperventilatie kunnen opvangen. Dus ja, die combinatie kan zeker leiden tot een versneld genezingsproces. Eén kanttekening: waak ervoor dat door het afnemen van de klachten en het sterker worden door een betere conditie niet weer leidt tot overmatige belasting van jezelf! Wij HyperVentilanten zijn nu eenmaal mensen die zichzelf graag wegcijferen en iedereen van dienst willen zijn. Ik zeg altijd dat je door het krijgen van hyperventilatie een belangrijke les hebt geleerd. Maar die les moeten we wel ter harte nemen...

Rob
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?