[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

prikkelbare darm syndroom

Gepost door linde 
linde
prikkelbare darm syndroom
27 May 2004 15:49
Hoi,

Ik ben 33 jjar oud en zolang ik me kan herinneren heb ik wel wat aan mijn darm- en luchtwegen. De laatste jaren heb ik veel last van mijn darmen. Met de enorme waslijst aan klachten is er uiteindelijk na veelvuldig onderzoek uitgekomen dat ik een prikkelbare darm heb (PDS) of spastische darm. Veel lucht in mijn darmen en soms heftige pijnen, die het noodzakelijk maken om alles waar ik mee bezig ben te onderbreken. Ik heb na veel lezen ontdekt dat ik zo'n beetje alle klachten van PDS heb.
Maar vandaag is de zaak weer wat veranderd. Ik zat in een interactieve cursus voor mijn werk en opeens voelde ik me heel vreemd. Licht in mijn hoofd. enorm trillen. Ik zag wat wazig. Ik voelde me totaal vervreemd van alle mensen en gebeurtenissen. Ik maakte een beweging met mijn nek en dat zorgde voor duizeligheid. Ik was bang. Ik heb wel eens vaker dit soort klachten maar veel minder ernstig en meestal snel weer weg. Na thuisgebracht te zijn belde ik een waarnemend huisarts en legde de situatie uit. Eerst dacht ik zelf dat het met suiker te maken had dus heb ik me eerst helemaal met eten volgepropt. Ik heb namelijk ook een ondergewicht, een streng eetprogramma, een actief sportprogranna, een superlaag vetgehalte en een BMI van 15. Dus ik dacht ik ben stervende.
Nu terug naar de huisarts: Die constateerde hyperventilatie/paniekaanval. Ik ben direct op internet gaan kijken en kwam zo op deze site. Ook hier herkende ik veel klachten. Vooral het slappe gevoel, terwijl ik een superconditie blijk te hebben op de sportschool. Ik heb wel eens een spontaan oplopende hartslag tot 180. Mijn vriend zegt altijd dat ik verkeerd adem. Dat merk je met praten. Ik kan dan mijn zin niet goed afmaken. Ook hap ik lucht en had ik als kind veel lucht in de darmen. Opgejaagd gevoel is er soms een gehele dag lang.

Het is een lang verhaal, maar ik voel me nu wel verward. Al die darmklachten kunnen dus best samenhangen met die ademhaling en dus hyperventilatie? Ik weet het niet meer. Ik voel me slecht. Wat denken jullie? En hoe zit het met prikkelbare darm in relatie tot huperventilatie?
Hennie
Re: prikkelbare darm syndroom
27 May 2004 19:51
Ben benieuwd naar de antwoorden, mijn dochter (17 jaar) heeft ook last van een spastische darm en hyperventileert zo nu en dan ook. Is in de tienerleeftijd, dus in de weekenden laat naar bed en eet niet altijd regelmatig en gezond.
Hennie
HyperVen
Re: prikkelbare darm syndroom
28 May 2004 10:04
Hallo Linde,

Chronische hyperventilatie verandert heel veel processen in het lichaam. Lees de artikelen op de site goed door zodat je daar een goed begip van hebt! Gastro-enterologische klachten komen veel voor bij hyperventilatie. De darmwerking is dan verstoord. Dat wil niet zeggen dat die spastische darm door hyperventilatie wordt veroorzaken/'>oorzaakt, maar één en ander kan zeker invloed op elkaar uitoefenen... Als je jouw hyperventilatie geneest ben ik heel benieuwd in hoeverre je nog last van de klachten van de spastische darm zult hebben. hyperventilatie is (blijvend) te genezen door het ademcentrum in de hersenen in te stellen op een hogere zuurgraad in het bloed. Daarvoor is er een therapie ontwikkeld die gebaseerd is op het inhouden van de adem. Door systematische oefeningen te doen en deze vast te leggen in een grafiek (als feedback mechanisme) kan in de loop van een aantal maanden het ademcentrum worden geleerd om met een hogere zuurgraad in het bloed om te gaan. Zie de site en het forum voor meer info.

Veel beterschap toegewenst!

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Annelies
Re: prikkelbare darm syndroom
30 May 2004 08:43
Hallo Linde,
Naast hyperventilatie heb ik ook last van PDS of Spastisch Colon.
Ik ben er nog niet helemaal achter wat de verbinding is tussen die twee.
Net als Rob ben ik erg benieuwd wat er gebeurd als ik de hyperventilatie onder de knie heb, of er dan nog noemenswaardige PDS klachten zijn. Ben dus ook erg benieuwd naar jouw resultaten.
Je ondergewicht is verklaarbaar? Ik viel twee jaar geleden namelijk zomaar zonder reden ineens kilo's af. Ook suiker is voor mij een probleem. Te veel schommelingen.
Maar toch, ook nu ik ze allemaal weer intype, worden een groot deel van de klachten in stand gehouden door de hyperventilatie. De suiker bijvoorbeeld is nog nooit zo stabiel geweest als nu. Ik moet daar eerlijkheidshalve wel even bij zeggen dat ik ook weer ben gaan sporten.
Beterschap en succes met HyperVen!
Groeten,
Annelies
PS Heb je van je arts ook dieetadviezen voor PDS gekregen?
Susanne
Re: prikkelbare darm syndroom
02 June 2004 08:20
Hey Linde ,

Ikzelf heb ook hyperventilatie en PDS.
PDS kan je heel goed onder controle krijgen door 's met een dieetist te praten en 's te kijken naar je eetpatroon.
Zo zijn mijn darmen heel gevoelig voor vezels en caffiene-houdende producten zoals koffie, cola, chocolade ed.
Doordat ik dat niet wist ben ik tien kilo af gevallen omdat mijn spijsvertering al te snel ging en door het gebruik van de bovengenoemde producten ging dit nog sneller.
Het is ook niet te genezen maar door mijn eetpatroon aan te passen heb ik bijna geen last meer.
Ikzelf heb al ruim 8 jaar PDS en pas sinds 1 jaar last van hyperventilatie.
Ik kan me niet voorstellen dat PDS door hyperventilatie ontstaat maar, ik ben geen dokter dus kan er naast zitten.
Zoals je wel zal hebben gelezen is er ook genoeg aan hyperventilatie tedoen.
En hier kan je wel van genezen.
Ikzelf ga naar een fysio en een pschycoloog om mijn ademhaling onder controle te krijgen en de spanning van mij af te praten.
hyperventilatie is bij mij een nawee van mijn burn-out.
Wat mij ook een prettig gevoel geeft is door met andere "lotgenoten" hierover te praten.
Dit in mijn naaste omgeving of op forums op het internet.
Ik wens je heel veel sterkte met PDS en hyperventilatie.

Groetjes Susanne

Meer weten over het HyperVen programma?