[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Alles lijkt zo raar... HELP

Gepost door Helen 
Helen
Alles lijkt zo raar... HELP
07 June 2004 19:09
Hallo allemaal,

Ik heb al een aantal jaar last van hyperventilatie. Het komt en het gaat... Soms heb ik hele periodes geen last van. Nu heb ik de laatste tijd verschijnselen die ik niet ken. Ik voel me dan erg raar alsof alles vreemd is. Ik weet alles wel maar op de een of andere manier lijkt het raar. Zelfs als ik naar mezelf in de spiegel kijk. Nu las ik dat andere mensen last hebben van derealisatie en depersonalisatie. Zou ik dit ook hebben. Als ik dit krijg (eigenlijk continu aanwezig, vooral als ik erover na ga denken) heb ik niet echt een hyperventilatie aanval. Zijn er meer mensen die dit hebben of wordt ik echt gek. Ik ben vaak erg bang voor dit gevoel. Wie kan mij helpen?

x Helen

Christien
Re: Alles lijkt zo raar... HELP
07 June 2004 19:21
Hoi Helen,

Akelig is dat, he! Ik herken het heel erg, dan kijk je in de spiegel en dan denk je: ben ik dit nu? Dit hoort toch echt bij chronisch HyperVentileren, is mij ook in de loop van de tijd duidelijk geworden. Het heeft mij erg geholpen dat ik me dit realiseerde, want de eerste tijd denk je echt dat je raar aan het worden bent! Ik ben St. Janskruid gaan slikken, dat helpt bij mij best goed (het duurt even voor het aanslaat), en ik ben daarna het HyperVen programma begonnen. Na een kleine maand moet ik zeggen dat het veel beter met me gaat, dat depersonalisatie-gevoel is helemaal weg, ik ben nog wel eens zenuwachtig of onrustig, maar heb verder geen last meer, ook niet van trillen, hartkloppingen enzo.

Ben je aan het HyperVennen, of denk je er nog over na om het programma aan te schaffen? Veel sterkte de komende tijd,

Groetjes van Christien
Helen
Re: Alles lijkt zo raar... HELP
07 June 2004 20:23
Hi Christien,

Bedankt voor je reactie! Het doet echt goed te weten dat je niet de enige bent die dit soort vreemde dingen meemaakt. Ik kreeg de eerste keer een aanval en dacht echt dat ik compleet gek aan het worden was. Ik voelde me helemaal buiten mezelf staan... vreselijk gevoel.
Ik ben nog niet aan het HyperVennen, ik weet eigenlijk niet wat het inhoud. Ik wel andere vormen van therapie gevolgd en ik was er eigenlijk helemaal vanaf. Tot die laatste aanval. Ik associeerde het eerst niet eens met hyperventilatie. Heb jij baat bij deze vorm van therapie? Wat is het precies?
Nogmaals dank voor je reactie!

Gr. Helen
Christien
Re: Alles lijkt zo raar... HELP
07 June 2004 22:40
Hoi Helen,

Je kan het beste de artikelen op deze website doorlezen, als je wilt weten wat HyperVen precies inhoudt, dat is nl. best een heel verhaal! Het komt er in het kort op neer, dat je je ademcentrum opnieuw moet instellen voor een andere kooldioxide-waarde, want door het HyperVentileren is dit centrum ontregeld. Dit doe je door 2 keer per dag 10 keer zo lang mogelijk je adem in te houden. Dat kost nog best wat energie, en tijd ook; hoe langer je je adem kan inhouden, hoe meer tijd natuurlijk! Ik begon met 70 sec. , en zit nu rond de 100. Er wordt gezegd dat je na een aantal maanden van je klachten af bent, of als je ong. 50% langer dan in het begin je adem kunt inhouden. Je moet maar eens rondlezen in de forums, dan zie je ook hoeveel verschillende klachten met hyperventilatie verband houden, maar ook dat er mensen baat bij deze oefeningen hebben.

Tot mails,

Christien
Orlando
Re: Alles lijkt zo raar... HELP
07 June 2004 23:21
Daar ken ik over mee praten hoor !
Ik leef er nu 5 jaar mee en soms lijk het of je gek aan het worden ben wat niet zo is.Ik heb soms last van hyperventilatie maar raak niet gauw in paniek zoals vroeger.Ik wens je veel sterkte toe !

Groetjes !![:]smiling smiley)[/:]
HyperVen
Re: Alles lijkt zo raar... HELP
08 June 2004 17:52
Nog even aanvullend op de gevoelens van depersonalisatie en derealisatie: Door (chronische) hyperventilatie neemt de zuurgraad in het bloed af. De zuurgraad regelt o.a. de bloedvatwijdte. Als de zuurgraad af neemt, krijgen de hersenen - door de dichtgeknepen bloedvaten - te weinig bloedvoorziening. Daardoor worden de functies van de hersenen verminderd. Eén van de gevolgen daarvan, is dit soort gevoelens van onwerkelijkheid. Overigens kan ook een overmaat aan opgeslagen stress dit soort gevoelens teweeg brengen. Stress en hyperventilatie gaan vaak hand in hand...

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Marco
Re: Alles lijkt zo raar... HELP
08 June 2004 20:19
Rob,

Heb je eventueel ook wat tips om wat tegen die opgeslagen stress te doen, of moet je dan denken aan Yoga of bv haptonomie?

Groetjes

Marco
HyperVen
Re: Alles lijkt zo raar... HELP
09 June 2004 09:38
Hallo Marco,

Er zijn veel methoden om stress te ontladen. In principe is het ontladen van stress een natuurlijke functie van het lichaam, die geactiveerd wordt als de geest tot rust komt. Het gaat er dus om het denken tot rust te brengen. Dat kan door middel van Yoga, Meditatie of "gewoon" ontspanningsoefeningen doen. Ook tijdens sporten kan de geest voldoende rust vinden om het ontladingsmechanisme op gang te brengen. Daarnaast gaan de hersenen bij vergrote fysieke inspanning meer serotonine produceren, waardoor het ontladen van stress ook nog eens gemakkelijker wordt.

Als je opgeslagen stress wilt ontladen, kan dat alleen maar als je de ontspanningsoefeningen (yoga / meditatie / sport) in een vast ritme van dagelijkse oefeningen doet. Daardoor wordt er - net als bij de therapie met HyperVen - een cumulatief effect bereikt. Het mooie is dat je door het doen van de therapie al een soort ritme hebt bereikt van dagelijks oefeningen doen. Na de therapie kan je dan naadloos overgaan om de therapie te vervangen door ontspanningoefeningen. Het is het beste om daar een levensroutine van te maken. Dus niet voor een paar maanden maar gewoon als vast onderdeel in het dagelijkse leven. In onze huidige supersnelle maatschappij vinden mensen geen tijd meer voor rust. Daardoor zijn er zoveel mensen met hyperventilatie en mentale problemen. Geef jezelf dat uurtje absolute rust per dag. Je zult zien hoeveel dat scheelt op de langere termijn...

Nog één heel belangrijk aspect van het ontladen van stress, is het nemen van voldoende nachtrust! Tijdens de slaap en vooral tijdens het dromen! lossen we veel stress op. Veel mensen hebben de gewoonte aangeleerd om zo laat mogelijk naar bed te gaan. Door het continue tekort aan slaap en droom wordt er te weinig stress ontladen en gaat de hoeveelheid opgeslagen stress toenemen. Ook dit leidt op de langere termijn weer tot mentale problemen en mogelijke hyperventilatie. Ook hier geldt weer: gun jezelf dat extra uurtje slaap!

Rob
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
monique
Re: Alles lijkt zo raar... HELP
09 June 2004 11:15
hallo stressertjes, ik heb een cd van yoga oefeningen gekocht, die kun je liggend en zittend thuis doen, was ook niet zo duur . de cd is te koop bij de boekelier. je gaat je lekker ff afzonderen(eventueel met een koptelefoon en walkman.)en na een paar dagen ga je heel erg uitkijken naar dat moment. succes monique

Meer weten over het HyperVen programma?