[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

spraakstoornissen bij HV

Gepost door Patrick 
Patrick
spraakstoornissen bij HV
11 August 2004 21:10


Geacht forum,


Mijn dochter van 14 jaar lijdt sinds korte tijd ook aan hyperventilatie.
Eergisteren was het weer zover,maar dit maal had zij ook spraakstoornissen.
Is dit een bekend symptoom of moet ik bij haar verder naar een dokter?
Alvast bedankt voor uw reactie hierover.

Jan16
Re: spraakstoornissen bij HV
12 August 2004 09:18
Ik heb met chronische hyperventilatie ook regelmatig dat ik niet uit me woorden kom. Of als ik een verhaal wil vertellen over wat er is gebeurd moet ik heel goed nadenken voordat ik begin met vertellen anders kom ik er soms niet uit.
Ellen uit het Gooi
Re: spraakstoornissen bij HV
12 August 2004 10:33
Hoi Patrick,

Ik heb door Chr. hyperventilatie maanden lopen stotteren. Ik kon echt niet meer uit mijn woorden komen. Pas toen de stress-situatie over was kon ik weer gewoon praten.

Groetjes Ellen
HyperVen
Re: spraakstoornissen bij HV
14 August 2004 10:04
Hallo Patrick,

Bij hyperventilatie worden de functies van het centrale zenuwstelsel sterk beinvloedt. Dat komt omdat door hyperventilatie de bloedvaten dichtknijpen en de hersenen daardoor een verminderde bloedtoevoer krijgen. Het tekort kan oplopen tot wel 40% in extreme gevallen. De gevolgen zijn dan gevoelens van flauwvallen, niet meer kunnen concentreren, geheugenstoornissen, enz... Allemaal functies van de hersenen die minder worden omdat er niet voldoende bloed wordt aangevoerd.

Bij een aantal mensen zien we ook dat het spraakcentrum wordt beinvloedt en mensen moeite krijgen met het spreken. Dus het kan heel goed zijn dat dit bij jouw dochter ook het geval is. Toch zou ik het overleggen met de huisarts om misschien een scan te laten maken. Hoewel hyperventilatie echt dit soort dingen kan veroorzaken, kunnen er natuurlijk ook andere oorzaken zijn. Het lijkt mij belangrijk om die uit te sluiten, zodat je zeker weet dat het inderdaad een hyperventilatie gerelateerd probleem is.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?