[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

moe-de-loos

Gepost door Maurice 
Maurice
moe-de-loos
29 April 2005 15:27
Ik word er helemaal moedeloos van! van wat? nou van mezelf en me hyperventilatie!

Ik lees er alles over en dat helpt maar dan denk ik weer volgens mij heb ik dat niet (dokter heeft gezegd van wel, ben een gezonde vent zegt ie, wel voor MIJN zekerheid mijn bloed laten prikken uitslag krijg ik nog!, hartslag, bloeddruk alles is prima)

Waar ik zo moedeloos van wordt:
- me gedachtes die een loopje met me nemen, ik word in de maling genomen door mijn eigen gedachten
- gevoel van 'er is iets ernstig' krijg ik maar niet weg
- dof gevoel bij me hart
- ook alsof er lucht bij me hart zit (borrelen; onder me linkerlong! of toch wat hoger?!)
- wazig gevoel
- erg moe
- last van fel licht
- dwangneuroses (ik ga maar zo zitten want dat is beter dan dat ik zo op de bank zit)

Het gaat fout op het moment dat ik op me ademhaling ga letten, dramatisch.

Ik weet dat de meeste van deze klachten al eens beschrijven zijn hier maar TOCH denk ik "bij mij is het anders"

Hebben jullie dat ook?!

ps: thx dat ik dit ff kwijt kan! [:](Y)[/:]
Elise
Re: moe-de-loos
29 April 2005 16:32
Hoi Maurice.

Wat frustrerend allemaal he!?
Ik herken helemaal wat je schrijft. Alle klachten die je hebt, maar ook de gedachten.
Het is heel moeilijk om te accepteren dat er niets anders met je lichaam aan de hand is dan hyperventilatie.
Ik weet niet hoe ik je verder kan helpen, want ik loop hierzelf ook nog steeds tegen aan. Wat je wel kunt doen is beginnen met HyperVen. Dat lijkt me tot nu toe de enige oplossing voor je klachten.
Veel sterkte!

Groeten,
Elise
Maurice
Re: moe-de-loos
29 April 2005 21:32
Het is maar een raar iets dat hyperventilatie

Ik adem 29 jaar goed en nu ineens niet meer?! Nog nooit van me leven (op het uithalen van een paar hectingen na) bij de dokter geweest, altijd erg veel gesport, en binnen 2 maanden 3 keer naar de dokter, bloed prikken en naar de fysio

Een compleet nieuwe wereld waar ik in terecht kom, ook de klachten, vorige week voor het eerst van me leven hoofdpijn gehad

Blijft apart
Dencha
Re: moe-de-loos
29 April 2005 23:19
Hoi maurice,

Ik herken jou verhaal ook. In het begin van mijn chronische hyperventilatie dacht ik ook dat het iets anders was. Maar nu worden die gedachten steeds minder heeft ook met HyperVen te maken hoor. Ik voel me nu na een dip van 2 weken weer een paar dagen wat lekkerder en dan ga je veel minder nadenken over je klachten.
Ben nu bijna 2 mnd bezig met HyperVen.

Groetjes
Maurice
Re: moe-de-loos
02 May 2005 14:02
Woensdag voor het eerst naar de fysio voor ademhalingstechnieken en trucjes.

Verder heb ik besloten om leven er niet meer door te laten lij(ei)den. Ik ga er minder proberen mee bezig te zijn en me 'oude' op te pakken.

Ik weet dat ik die klachten heb ik weet dat het niets ernstig kan zijn (overwinning van mezelf om dit zo te denken) ik weet dat ik gezond ben.
Brenda
Re: moe-de-loos
09 May 2005 00:57
heyhey...

Ik herken je verhalen ook (helaas)
ik heb het hier al meer gezet, ik doe ook niet aan HyperVen, om de volgende redenen.. Bij dat programma zit je achter een computer... je doet wel oefeningen maar niemand is er voor je die je in je ogen kijkt en zegt : ach het is chronische hyperventilatie en jij overwint dit!! even een goede peptalk geeft en ademhalingsoefeningen voor doet... ik heb dat nodig! dus ik heb ook adem therapie , duurt een uur per sessie...het is ook heel gezellig, schat van een meid myn therapeute, het mooie is.. ze hebben zelf allemaal chronische hyperventilatie gehad dus aan 1 woord hebben ze genoeg en kunnen ze je zin afmaken over hetgene waar jij je zo druk om maakt...het eerste half uur a 3 kwartier gaan we tegenover elkaar zitten en praten maar! alles eruit gooien wat me dwars zit of waar ik last van heb.. met of zonder tranen.. ze bied me netjes een tissue aan...na dat half uur..en dan ben ik opgelucht omdat ik het kwijt ben.. moet ik gaan liggen en dan gaan we oefenen om de ademhaling naar me buik te krijgen.. moeilijk hoor maar langzaam maar zeker gaat het goed.. Ik kam binnen met 16 ademhalingen in een minuut... en na 5 sessie's zit ik op de 9 in een minuut.... daar staat wel tegenover dat ik elke morgen en avond wat oefeningen moet doen.. maar dat geeft niets want liggend.. ik lig toch in bed.. staand? ik poets toch me tanden smorgens en savonds.. zittend? ik ontbijt.. ik eet savonds ook..dus daar hoef ik geen tyd voor vrij te maken verder... en de rest van de dag ga ik er niet mee bezig zyn want een "normaal " mens let er ook niet op.. maar uiteindelijk gaat jouw lichaam de goede buikoefening zelf overnemen zonder dat je er erg in hebt.. ik merk het nu al.. zit ik bv achter mijn pc.. dan denk ik.. hey ****.. ik zit relax!! kijk my... JOEPIE!!! het lukt!!!!

Dat is fyn toch? een computer doet dat niet.. ik zeg dus niet dat HyperVen niet werkt of goed is alleen voor mij niet, ik heb toch echt iemand nodig die me persoonlyk helpt en steunt, want het is echt focking lastig als je al zo negatief denkt om eruit te komen...ik volg de therapie nog steeds, heb nog wel even te gaan hoor. ik heb ook nog klachten, angsten.. die kunnen ook niet 1-2-3 weg gaan denk ik dan maar.. me lichaam is gewend aan haasten..stress..angst.. en reageert op alles wat ik denk.. ja eer er dat uit is..duurt wel even maar ik ben op weg!! op de goede weg!! ik slaap ieder geval al beter snachts met licht uit.. dat liet ik eerst altijd aan..[:]NO[/:]
Ik vind het echt een uitvinding dat er ademhalings therapeuten zyn... ik ben ook benieuwd of het jou heeft kunnen kalmeren want de eerste x heb je nog geen vooruitgang helaas.. maar wel een beter gevoel erover! (althans ik dan)

S6 ermee!! groetjes
Maurice
Re: moe-de-loos
09 May 2005 17:36
Ben nu twee keer naar ademhalingstherapie geweest, ze vindt dat ik voor een chronische hyperventilatie-er erg goed ademhaal, erg rustig en goed, maar ik lig dan ook ontspannen daar.

Volgende stap is idd staand en zitten hetzelfde doen maar eerst de basis techniek onder de knie krijgen, daar oefen ik veel mee en dat werkt prima.

Werken gaat 10 keer beter, laat soms lekker alles langs me heen gaan en wat niet vandaag kan dan maar morgen.

Maar het gewoon van je afzetten, het alsware een schop geven en je schouders eronder zitten ipv eronder gebukt gaan (ook vertellen aan je omgeving, en niet 24/7 het erover hebben) werkt bij mij prima.

Bloedonderzoeken was ook helemaal goed, dat scheelt ook, voel me 300% beter.

Gewoon geen gezeik, Rotterdamse nuchterheid erin en verder leven want het is zo zonde energie om je overal maar druk om te maken.

Wat ik ook doe is als ik 'bang' ben om iets te doen, het JUIST doen en erna denken:"zo dat heb ik geflikt, zie je wel niets aan de hand"

De zon schijnt de vogeltjes fluiten....
jessie
Re: moe-de-loos
09 May 2005 18:51
hi,

heerlijk he die rotterdamse nuchterheid!!

Als ik ergens tegen op zie (bang/angstig is een te groot woord) doe ik het ook...en daarna denk ik ook zo dat heb ik mooi gedaan.

Heb mijn nichtje te logeren van 5 en samen met mijn zoontje zouden we naar de mac gaan. Ik heb een wat mindere dag maar kom op we gaan...al zie ik er tegenop. Net terug en het was: gezellig. Niets aan de hand. Gewoon alles blijven doen dan moet het ook weer een keer gedachtenloos gaan!!
loes
Re: moe-de-loos
10 May 2005 15:45
hallo brenda

heb jij toevallig therapie bij maat-kracht?

Zo ja, zou je me dan misschien eens willen mailen?
lkluwen@hotmail.com

groetjes loes

Brenda
Re: moe-de-loos
11 May 2005 01:29
ik ga je morgen even mailen want ik heb idd therapie bij maat-kracht

groetjes Brenda
send2-brenda@hotmail.com

jessie.. that's the spirit he? haha.. Zo moet het ook eigenlijk hoor.. ik doe dat ook.. en elke x valt het weer mee als ik weg ben geweest... dus ja..komt allemaal wel goed.. alleen duurt het ff (soms fftjes te lang)
Maurice
Re: moe-de-loos
11 May 2005 10:14
Ik 'zit' niet bij maat-kracht

Maar gewoon bij de lokale fysio
Maurice
Re: moe-de-loos
12 May 2005 20:02
Zow net op aanraden van mijn fysio en dokter weer gewoon gaan sporten (zoals ik altijd deed voor deze 2,5 maand ellende [:]smiling smiley[/:] ).

Perfect gegaan!

Maar ga ik daar op de weegschaal staan, hup 12 kilo eraf (wist wel aan me broeken etc dat ik afgevallen was en er mocht wel IETS af maar 12 kilo). Mijn eetlust is de afgelopen twee maanden ook nihil geweest, nu het beter gaat gaat dat al weer prima maar toch.

Ja en dan schrik je weer!! 12 KILO!?!? dan kan toch niet goed zijn [:]NO[/:]

[:]tongue sticking out smiley[/:]

Meer mensen die afvallen/ afgevallen zijn in het begin?!
demi
Re: moe-de-loos
13 May 2005 07:02
hallo maurice
ik ben in 2mnd 15 kilo afgevallen ook doordat ik totaal geen eten luste
nu eet ik wel weer gewoon maar nog niet zoveel

demi
Frank
Re: moe-de-loos
25 May 2005 05:27
Hallo Benda/Maurice,

Ik wilde eigenlijk ook liever gaan beginnen met persoonlijke begeleiding dan met een CD, alhoewel ik er geen slecht gevoel over heb, want ik vind de theorie achter deze methode heel duidelijk en logisch. Maar van die ademhaling bij die therapeute snap ik niet: Jij zegt: eerst ademde ik 16x nu 9x per minuut.
Ik kan wel 5x per minuut als ik mijn adem vasthoud en nog door mijn buik ook. Alleen niet bewust, daar betrap ik mij elke keer weer op. Hoe kan ze dat bij jou dan controleren? Dan ben je er toch bewust mee bezig als je daar ligt? Of heb ik gewoon geen hyperventilatie? Ik herken wel 30 van die herkenbare klachten van hyperventilatie..
kim
Re: moe-de-loos
25 May 2005 09:49
Hey,

Ik weet nu een aantal maanden dat ik lijd aan hyperventilatie, en ook al heb ik perfect alle symptomen, toch denk ik regelmatig dat ik het eigenlijk niet heb. Of als ik dan toch weer iets voel dat ik niet kan vinden op de site, dan gaat er een alarmbelletje rinkelen: zie je wel?? Heel bizar vind ik dat.

Probleem is ook denk ik dat de specialisten er zo luchtig over doen (de mijne toch). "alle onderzoeken zijn gedaan, en je bent helemaal inorde, alleen op de eeg is het duidelijk dat je hersenen iets te traag reageren als we je effectief vragen te HyperVentileren" Dat lijkt dan zo minimaal allemaal. "iets te traag" Ze moesten het eens voelen! En dat kleine "iets te traag" bezorgt mij zoveel ellende?? pfff, allemaal de boom in!

En nu volg ik dus HyperVen en buiten de eerste keer gaat het eigenlijk best goed. Ik haalde de eerste sessie al een gemiddelde van 60 seconden ( wat mij toch erg veel lijkt voor iemand die hyperventileert, dus waarschijnlijk heb ik het toch niet??), en nu al 90 seconden en ik probeer me er niet op te fixeren maar toch denk ik elke keer: verdorie, dat zou toch veel moeilijker moeten gaan?!! (al is de therapie best zwaar in mijn ogen) Wat wil dit zeggen?


Nuja, ook ik was trouwens stevig afgevallen. 't Valt me trouwens op dat we onszelf echt wel de hele tijd moed moeten inspreken he, we weten natuurlijk wel dat we ons niet moeten laten leiden door de angst, maar je schrijft natuurlijk iets later in je verhaal wel: "ik dacht wel IETS te zijn afgevallen, maar 12 kilo??" Waar je je dan ergens toch ook weer zorgen over maakt en heup, je zit weeral terug in de vicieuze cirkel. Hoe makkelijk we onszelf laten vangen... die smerige klote-angst! Wat doet het ertoe dat je 12 kilo bent afgevallen?? Ok dat is veel, maar als er zaken in je leven steeds moeilijker gaan, dan gaat het lichaam zich eerst daarop toespitsen, en andere zaken moeten dan maar even minder aan de orde komen, en eten is daar nu eenmaal een van. Wees gerust, het is een symptoom van weer maar eens de hyperventilatie, en eens je een beetje gestabiliseerd bent, ga je automatisch meer zin hebben in eten. Je zult het zien! Geen zorgen maken erover!!

Ha een paar dagen geleden kon ik de wereld weer aan (en dat moet iedereen dan ook weten) en nu voel ik me weer zo kwaad (niet ziek, kwaad)! Zoveel mensen die door het leven stappen zonder enig benul van wat voor een moeite het anderen kan kosten om datzelfde te bereiken, waar zij nog niet eens over nadenken!! Ik spreek hier altijd van moed en sterkte, terwijl boehoe, ik niets liever wil dan gewoon fijn oppervlakkig van het leven genieten, zonder dat het moeite kost. Anderszijds, er is zoveel ellende op de wereld, zoveel schrijnende toestanden, en ik kan soms verdrinken in zelfmedelijden omdat ik maar "een beetje" hyperventilatie heb...

En trouwens, bij de relaxatietherapie heb ik geleerd dat mijn hele denkwijze eigenlijk verkeerd is geprogrammeerd: als ik me onzeker voel, of heb angst of zit te worstelen met "de grote vragen in het leven", dan ga ik dat helemaal uitspitten en analyseren en malen en malen en malen, tot ik het gevoel heb dat ik er terug de controle over heb. En dat lukt dan heel even, maar die momenten komen steeds vaker voor, waardoor ik steeds meer ga piekeren en steeds emotioneel en mentaal uitgeputter (zeg je dat zo?) raak. Therapeute maakte me duidelijk dat ik daardoor niet de realiteit hielp om tot uiting te komen, maar wel de angst.. ben waarschijnlijk niet duidelijk maar kan het niet anders uitleggen, ik maakte de dingen alleen maar groter en zwaarder. En ineens begon het me te dagen! en dat was zo schrijnend want die manier van denken heb ik altijd gehad! Heb me gewoon een groot deel van mijn leven ziek zitten maken!! Als ik nu begin te piekeren en angstig ben denk ik: "kim!! Stop hiermee!! Je weet dat je het alleen erger maakt als je verder deze weg in gaat! blokkeren die boel!! " En dat doe ik dan maar, maar eerlijk gezegd is dat ook een beetje angstaanjagend. het is als springen zonder een vangnet, het is wat ik altijd heb gedaan en nu weet ik niet wat er gebeurt als ik dat niet meer ga doen... Nuja, we zijn ondertussen een pak aantal maanden verder en ben nog geen emotioneel wrak (in tegenstelling tot toen), dus een beetje oppervlakkiger leven zal zeker geen kwaad kunnen.
Ik zeg het hier maar zo omdat ik de angst eigenlijk een rookgordijn vind. het zorgt ervoor dat je heel anders gaat kijken naar de realiteit, je wordt gek van je eigen paranoïde gedachten. Het is pas (al gebeurt het maar 1 keertje) als je door de angst heen kunt kijken, achter het rookgordijn, dat je doorhebt hoe misleidend het allemaal is! En hoe erg als je niet verder kan zien dan dat... en hoe we dan effectief ons leven laten leiden in plaats van het zelf te leiden! klootzakken! en dat bedoel ik dus op de hyperventilatie!

kim
Hans
Re: moe-de-loos
25 May 2005 15:11
Hallo,

Kan iemand me aub vertellen wat de buikademhaling is. mensen die hyperventilatie hebben, hebben zij dan geen buikademhaling???
Ik heb ook die cd van hyperventilatie programma besteld maar ik will ook naar een ademhalingstherapie gaan. Moet ik bij een therapeut in onze stad gaan of zijn er andere beter therapeuten of methodes waarmee jullie ervaring hebben????
zijn er ook verschillen tussen die therapeuten???

groeten an alvast bedankt
Hester
Re: moe-de-loos
25 May 2005 23:37
Hallo Hans,

Als je goed ademhaalt door je buik dan zet je buik als het ware uit bij het inademen. Veel mensen die hyperventilatie halen adem met de borst. Dit kan je zelf heel goed voelen. Maar je kan ondanks een goede buikademhaling nog steeds teveel ademen waardoor je nog steeds hyperventilatie hebt.

Ik denk dat het wel verstandig is dat je een keuze moet maken; of je gaat HyperVennen of je gaat een therapie volgen bij een ademhalingstherapeut. Het doel is hetzelfde, van de hyperventilatie afkomen alleen de therapie is heel verschillend. Het lijkt mij niet slim omdat in combinatie te doen. Ik heb zelf 2 maal een ademhalingstherapie gedaan en ben nu deze therapie aan het volgen. Dus ik weet uit ervaring dat het echt twee hele verschillende aanpakken zijn!

groet, Hester
Maurice
Re: moe-de-loos
26 May 2005 10:00
Wat je leert is zo economisch (lees: wat het minste energie kost) mogelijk ademhalen, en daarbij ook om je ademhaling goed te reguleren.

Kleine oefening is om te gaan liggen handen op je buik en als het ware met je ademhaling je handing de lucht in duwen, dit doe je door je neus in ademen (3 seconden) en door je mond uit te blazen (alsof je een kaars uitblaast) en dit zo rond de 6 seconden.

Dit herhaal je, de meeste mensen die hyperventilatie of chronische hyperventilatie hebben hebben een zeer oppervlakkige en snelle ademhaling, of dat ze niet goed in of niet goed uitademen. Door oa deze oefening te doen moet je lichaam weer een normale buikademhaling gaan krijgen (vanuit de hersenen is het standaard dat je door je buik ademhaalt en die moet dit weer oppakken).

Althans zo is het mij allemaal uitgelegd [:]smiling smiley[/:]
Hans
Re: moe-de-loos
27 May 2005 10:47
Hoi,

Bedankt voor jullie reacties. Ik weet nu dat ik al tien jaar aan het borstademhalen ben, zonder dat ik het wist. Heel erg jammer, jammer en nog eens jammer. want al die tijd heb ik een ellendige leven achter de rug. altijd bang, nerveus,woede,en echt k##.
Gisteravond zat ik ook tot laat in de nacht effe te googelen en vond meer info over buikademhaling en borstademhaling. Ik wist niet waarom inademen en uitademen me nou zoveel energie kostte. als ik door mijn buik ademhaal dan gaat het vanzelf. In 2 dagen is bijna al mijn klachten verdwenen, Kriebels in mijn buik, nervositeit.vermoeidheid en alles. Maar ik adem wel nog veel.
Ik wacht volgende week ook nog hoe het zal gaan en daan wil ik een afspraak met een ademtherapeut. want bij mij de borstademhaling de bosdoener is. Nu overdag probeer ik altijd door mijn buik adem te halen, maar weet niet hoe dat gaat s,nachts als ik slaap?????
weet dat iemand???
Ik heb ook die CD thuisgekregen, Maar eerst wil ik een volledige buikademhaling krijgen met behulp van een ademtherapeut. en dan ga ik verder met HyperVen.

hartelijk dank en groeten.
Frank
Re: moe-de-loos
27 May 2005 10:56
Ja Hans,

Zo dacht ik eigenlijk ook, want wat moet je als je én met je borst ademhaalt, én te snel ademt. Dan lijkt volgens de theorie me de twee verschillende therapien allebei erg nuttig, maar dan wel achter elkaar lijkt me. Eerst buikademhaling, dan de cd.
Denken jullie er ook zo over?
Ik ga alleen volgende week 4 weken op vakantie... Wil bijna zeggen "****"...!
Maar daarna ga ik toch echt serieus ermee beginnen.

groeten,
Frank

Meer weten over het HyperVen programma?