[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Hartoverslagen (opnieuw gestart)

Gepost door HyperVen 
HyperVen
Hartoverslagen (opnieuw gestart)
20 June 2005 17:01
Wat zijn nou precies:

1 Hartkloppingen ?
2 Hartoverslagen?
3 Hartritmestoornissen?

1. je ervaart hartkloppingen als de frequentie waarmee het hart klopt, plotseling omhoog gaat. Dit kan komen door chronische hyperventilatie (ga ik straks iets dieper op in) of door ontlading van stress. Door dit soort ontladingen brengen de hersenen adrenaline in de bloedsomloop, waardoor de hartfrequentie (soms heel sterk) omhoog gaat.

2. gewoonlijk wachten de hartspiercellen van de kamers netjes tot de puls uit het geleidingsssysteem de hartspiercel heeft bereikt. Er zijn echter soms hartspiercellen die wat "ongeduldig" zijn, die maken hun eigen puls voordat de normale puls hen heeft bereikt. Dit wordt ventriculaire extra systole (VES) genoemd. Deze extra slagen kunnen soms worden gevoeld als overslagen. Als er een aantal achter elkaar komen voelt dat weer aan als hartkloppingen.

Ze treden vooral op in rust, omdat bij inspanning de hartfrequentie oploopt en de "ongeduldige " cellen niet de gelegenheid krijgen om hun eigen impuls af te geven

3. bij hartritmestoornissen is de frequentie waarmee het hart slaat onregelmatig. Wat je (heel) vaak ziet bij mensen met chronische hyperventilatie, is dat er een met name respiratoire arythmie is. Dat wil zeggen dat de hartfrequentie bij het inademen anders is dan bij het uitademen. Je kunt dat heel gemakkelijk bij jezelf constateren.

+ + +

[:]![/:] Hoe komt het nou dat het hart dit soort problemen krijgt, als je last hebt van chronische hyperventilatie? Het hart is in feite een (heel sterke) spier. Bij chronische hyperventilatie is de zuurgraad van het bloed te laag, doordat er niet voldoende HCO3 ionen in het bloed zitten. De spieren proberen het tekort aan kooldioxide te compenseren door melkzuur te gaan produceren. De afzetting van melkzuur op de spieren leidt tot kleine kortsluitinkjes in de spieren. Hierdoor kunnen spieren gaan trekken (denk bijvoorbeeld eens aan een trillende wenkbrouw) of pijn gaan doen.

Omdat het hart ook een spier is, heeft deze spier ook last van melkzuurafzetting. Hierdoor ontstaan dus vergelijkbare problemen als met de andere spieren. Het gevolg zijn de overslagen, kloppingen en arythmiën...

Hierbij moet ik tevens opmerken dat deze verschijnselen niet gevaarlijk zijn. Maar ze zijn wel aanleiding tot de hevige ongerustheid van veel mensen, want het betreft ten slotte ons hart, nietwaar? Ik hoop dat - nu jullie beter begrijpen wat er precies gebeurt met de hartspier - jullie minder ongerust zullen zijn. Het zijn vervelende klachten maar in feite onschuldig. Ze verdwijnen meestal door het doen van de therapie met HyperVen, omdat je daardoor weer een normale zuurgraad in het bloed krijgt, en de hartspier geen melkzuur meer afzet.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Janne
Re: Hartoverslagen (opnieuw gestart)
20 June 2005 21:38
hoi Rob,

dan stel ik gelijk een vraagje, in de eerste weken van de HyperVen therapie kreeg ik heel erg last van wat ik een 'bromhart' noemde. Een soort trillen in de borstkas, 's nachts, ik kon er niet van slapen. Het ging over als ik bewust mijn ademhaling verlangzaamde of met m'n benen ging bewegen.

Kwam dit ook door die melkzuurproductie?

Ik vond dat best eng en vroeg me toen af of het ooit nog weer goed zou komen met me.

na een paar weken was het helemaal over. Ook die respiratoire arhytmie is inmiddels weg.
Ik heb wel weer rare hartkloppingen teruggehad (weer een ander model) en die zijn inmiddels ook weer zo goed als over.

Janne

[:]smiling smiley[/:]

HyperVen
Re: Hartoverslagen (opnieuw gestart)
26 June 2005 12:43
Hallo Janne,

Dat is zeer waarschijnlijk het geval geweest. Je hartspier fibrileert dan niet maar eerder kleine spiertjes eromheen in de borstkas die wat trillerig zijn (net als een wenkbrauw die onbeheerst gaat trillen). Dat geeft het brommende gevoel. Het is onschuldig hoewel veel mensen zich er erg bezorgd om kunnen maken.

Rob Gravesteijn
HyperVen
Petronella
Re: Hartoverslagen (opnieuw gestart)
06 July 2005 17:13
vandaag heb ik ineens weer last gehad dat het hart onregelmatig en overslaat. Het i gewoon duidelijk te voelen. Duurt echter maar zo'n ca. 10 seconden. Even later weer gehad. Het vervelende erbij is dat ik daarna hoofdpijn heb+last van mijn ogen+plots verschrikkelijk moe hiervan ben.
Dit kan soms wel een 2/3 dagen duren. Heeft iemand hier ook last van? Wat zou dit allemaal betekenen?? Het maakt me steeds bang en kom geheel overwachts.
Elise
Re: Hartoverslagen (opnieuw gestart)
07 July 2005 10:30
Hoi Petronella.

Ik herken je klachten zeker. En ze worden echt door hyperventilatie veroorzaken/'>oorzaakt. Ook die verschrikkelijke moeheid herken ik. Heb me daar ook veel zorgen om gemaakt, maar nu weet ik dat het er "gewoon" bijhoort.
Sterkte!

Elise
jolanda jehee
Re: Hartoverslagen (opnieuw gestart)
07 July 2005 11:11
Zeker heel herkenbaar. soms wel een hele week achter elkaar.
Het hoort er echt bij. Hoe vaak ik niet bij de huisarts ben binnegerent of zelfs een paar keer bij de 1e hulp als ik dat voelde is bijna niet meer op 1 hand te tellen.
Maar ik ben er nog steeds en door HyperVen ben ik het al voor het grootste gedeelte kwijt en klopt mijn hart al bijna 2 weken zonder overslagen [:]smiling smiley)[/:]

Liefs Jo.
Petronella
Re: Hartoverslagen (opnieuw gestart)
07 July 2005 11:19
Dank jullie.
Het enge is dat geheel onverwachte. En als mijn hart voelbaar "raar "doet ik direkt daarna vreselijke hoofdpijn heb en vreselijk moe ben en de ogen zwaar aanvoelen en praktisch dicht vallen. Blijkbaar moet het hart daarna dus flink pompen of zo iets. Ik weet het niet, maar beangstigend is dat wel weer voor een hele tijd.
Nu, vanmorgen ben ik nog moe. Ik heb wel lang geslapen.
lisa
Re: Hartoverslagen (opnieuw gestart)
09 July 2005 19:10
hoi allemaal,


die "problemen"met je hart herken ik ook maar al te goed,toen ik de eerste keer zoiets meemaakte dacht ik dat ik doodging,mijn dochtertje was pas twee weken oud en ik raakte in paniek.

ik lag snachts in bed en opeens begon mijn hart na mijn gevoel over te slaan,maar het was achteraf gezien een extra slag die die maakte gek genoeg ben ik gewoon gaan slapen en de volgende ochtend ben ik naar de huisarts geweest,die heeft toen bloed laten prikken en een ecg laten maken en daarop was duidelijk te zien dat er extra slagen waren maar het kon geen kwaad volgens de arts het kon komen door vermoeidheid,stress,roken,koffie etc.
bij mij is het waarschijnlijk een combinatie geweest van stress en vermoeidheid.maar ik heb me er elke keer ontzettend druk over gemaakt zo erg dat ik gewoonweg niet van mijn dochtertje en kraamtijd heb kunnen genieten,ik dacht elke keer dat ik dood zou vallen en dat ik dan mijn kindje niet zou kunnen zien opgroeien door die angst kreeg ik ook steeds meer stress en kreeg ik weer last van een versnelde hartslag (112 spm in rust)en maakte ik me daar weer druk om.

ik zat gewoon in een cirkel heb toen van de huisarts propranolol gehad voor de versnelde hartslag daar werd ik ook weer angstig van.een jaar na de bevalling was ik het zo beu dat ik me elke keer gek liet maken door die rare dingen dat ik zoiets had van ik loop er nu een jaar mee en ik ben nog steeds niet dood,dus ben ik gaan proberen me niet gek meer te laten maken als ie weer es oversloeg,heeft me wel moeitw gekost maar ik ben er nu niet bang meer van en als het soms nog es overslaat dan heb ik zoiets van het zal wel ik laat mijn dag er niet meer door vergallen.


nu heb ik sinds een tijdje weer last van hyperventilatie(was jaren weggeweest)en ik denk nu dat ik dat ook al vanaf de bevalling heb gehad aangezien ik nu af en toe ook een extra slag heb,dat heeft er allemaal mee te maken denk ik.



ik vind die gezegdes die over je lijf gaan altijd wel aardig kloppen vooral die van :

je bent van slag


dat komt aardig overheen als je een HyperVenylatie aanval hebt,je bent van slag en je hart vaak ook.
Petronella
Re: Hartoverslagen (opnieuw gestart)
10 July 2005 14:29
die hartslagen baren me niet veel zorgen , wel de hartritmestoornissen als het "trillen"van het hart, "brommen"van het hart en het onregelmatig, raar slaan van het hart, alsof het ook weleens even stilstaat. Maar daar bovenop de klachten die ik dagenlang daarna heb. Ben lichamelijk niets meer.

Meer weten over het HyperVen programma?