[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Motivatie??

Gepost door Nilis 
Nilis
Motivatie??
02 May 2005 21:31
Halo mensen,

Ik heb al een hele tijd HyperVen thuisliggen.
Ben er al 2 keer mee begonnen, maar haakte na 1 of 2 weken alweer af.
Ik werk in de horeca en het is dan heel erg lastig om elke dag trouw HyperVen te doen.
De motivatie is eigelijk ook wel ver te zoeken, omdat ik me niet kan voorstellen dat dit ooit over gaat. Heeft er iemand misschien tips om echt gemotiveerd te blijven?
Ik wil echt van die chronische hyperventilatie af!!! Moet ik misschien ander werk gaan zoeken? meer regelmaat in m'n leven krijgen??
Alvast bedankt,

Nilis
Nilis
Re: Motivatie??
02 May 2005 21:32
Ow nog een vraagje,
hoevaak HyperVennen jullie per dag?
Linda
Re: Motivatie??
02 May 2005 21:36
hoi nilis,

bij mij is het nog erger, ik kan niet gemotiveerd blijven terwijl ik al verschil heb gemerkt.. het werkt gewoon echt maar ik zie er steeds zo tegenop. Ga nu een nieuwe methode bedenken, de ene dag 1 keer per dag therapie, andere dag 2 keer...

proberen maar weer.. succes ermee

liefs linda
kelly
Re: Motivatie??
02 May 2005 22:33

hoi!
van motivatie gesproken...HAHAHHAH - dat heb ik ook niet!!
Dencha
Re: Motivatie??
02 May 2005 23:37
Hallo allemaal,

Wat mij motiveert is dat ik van die akelige chronische hyperventilatie kan afkomen, dat zou toch al genoeg motivatie moeten zijn??

Ik begrijp dat als je een druk leven hebt dat je soms de tijd niet ziet om een sessie te doen.
misschien een sessie voordat je naar je werk gaat en één in je pauze??

Ik ben nu 2 mnd bezig en ik merk dat ik me beter ga voelen en dat motiveert me alleen maar meer, maar dan moet je wel doorzetten. Mijn motivatie is dat ik van chronische hyperventilatie kan afkomen en de berichtjes op dit forum.


Groetjes
Nilis
Re: Motivatie??
03 May 2005 00:15
Bedankt voor jullie reakties,
ik ga vanaf morgen weer beginnen, 2 per dag.
een voor werk en een erna bedankt!
Succes allemaal
Nilis
HyperVen
Re: Motivatie??
04 May 2005 09:25
HyperVen is inderdaad een zware therapie waar je voor gemotiveerd moet zijn om het 4 maanden lang 2 x per dag vol te houden. Toch maken veel mensen de therapie moeilijker dan nodig is. Dat komt omdat men:

a. teveel op de trialscore let
b. zichzelf teveel druk oplegt (prestatiedrang die een kenmerk is van mensen die een hyperventilatie syndroom ontwikkelen)
c. wij vaak te veel andere sores om handen hebben, waardoor de therapie er tussen door moet

Er zijn een aantal gedachtenpatronen die je kunt veranderen waardoor de therapie plotseling een stuk eenvoudiger wordt:

a. De trialscore is niet direct van belang. Ook al heb je een dag of een aantal dagen achter elkaar met een significant lagere score is dat niet relevant. Let niet op de scores van trials maar op het verloop van de totaalgrafiek. Die geeft namelijk aan hoe de instelling van het ademcentrum geleidelijk aan verandert
b. de therapie moet geen absolute must zijn waar je geen enkele keer van mag overslaan. Het is namelijk zo dat als de grens van het ademcentrum iets is verlegd, het ademcentrum er alles aan zal doen om die nieuwe waarde vast te houden. Dus als je een keer overslaat is dat echt niet erg. Probeer natuurlijk wel om de therapie 2x per dag te blijven doen.
c. inderdaad hebben wij het allemaal heel erg druk, en dat houdt in dat er voor de therapie niet veel tijd overblijft. Maar als je twee keer per dag therapie doet, kost je dat ongeveer een uur per dag. Dat lijkt veel maar in feite is dat een uur voor jezelf. Een uur waar je echt eens voor jezelf iets kunt doen. Veel mensen doen meditatie of gaan een uurtje TV kijken om te ontspannen. Gun jezelf dat uurtje ontspanning (van de therapie gaat namelijk ook een ontspannende werking uit, vermits je jezelf niet onder druk zet natuurlijk).

+ - + - +

De volgende gedachtengang heeft voor mij de therapie veel gemakkelijker gemaakt:

Denk eens aan een parelvisser. Deze mensen duiken onder water om parels te zoeken. In het begin kunnen ze ongeveer 1 minuut onder water zwemmen. Na een paar maanden is dat opgelopen tot zo'n 4 a 5 minuten... Deze mensen doen dezelfde therapie alleen zonder enige vorm van druk. De duiker zal zichzelf nooit een score opleggen of zichzelf dwingen om te duiken. Door de relaxte manier van benaderen ("als ik benauwd gevoel ervaar zwem ik gewoon naar boven om lucht te halen"winking smiley, gaat de tolerantie van hun ademcentrum met sprongen omhoog. Het is de kunst om de therapie met een dergelijke attitude te doen. Geen druk maar rustig volhouden totdat het niet meer gaat. Dan rustig uitblazen om nog even te rekken en als het echt niet meer gaat, rustig beginnen met inademen.

+ - + - +

Het is onze prestatiedwang enerzijds, en ons verlangen om zo snel mogelijk beter te worden anderzijds, waardoor we de therapie veel moeilijker maken dan hij hoeft te zijn. Probeer om je gedachtenpatroon te verleggen naar die van die parelvisser. "Ik ga gewoon rustig de therapie doen, ik zie het als een uurtje ontspanning voor mezelf, en in de grafiek zie ik dan het resultaat wel"...

Met deze benadering kon ik zelf de therapie veel makkelijker volhouden omdat het geforceerde karakter er van af was!

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
kelly
Re: Motivatie??
04 May 2005 10:58

Amai Rob!!
Wat een uitleg!!! Het heeft me veel geholpen!
Dankjewel, ik ga er direct weer invliegen...!!![:]smiling smiley)[/:][:]smiling smiley)[/:][:]smiling smiley)[/:][:]grinning smiley[/:][:]grinning smiley[/:][:]grinning smiley[/:]
cindy
Re: Motivatie??
04 May 2005 18:29
Beste mensen,

Ga er voor en doe het gewoon..
Het is niet altijd leuk en ik baalde (en baal) er ook weleens van.
Maar HyperVen werkt echt, het heeft alleen de tijd nodig.
Net zoals Rob zegt: maak je niet te druk over scores.
Mijn scores zijn nooit erg hoog geweest. Ik begon met 31 sec. en zit nu tegen de 60 aan.
Toch zijn veel klachten echt weg en neemt de angst voor klachten steeds meer af.
Ik geniet nu weer van iedere dag en neem het zoals het komt.
Ik zit meestal op 2 sessies per dag, maar ook weleens 1. In het begin deed ik zelfs 3x.
Je moet jezelf die disipline opleggen, je wil je toch ook graag goed voelen?
Nee, je krijgt het niet kado. Maar je voelt je trots als het toch lukt, ik heb er in elk geval heel veel zelfvertrouwen door gekregen en ben ook trots op mijn doorzettingsvermogen.

In mijn bericht "HyperVen is super" vertel ik over mijn motivatie om HyperVen vol te houden. Ik wilde perse op mijn bruiloft van afgelopen 29 april me goed voelen en dat is voor 1000% gelukt!
Maar heb er wel vanaf januari voor moeten trainen....

Kom op allemaal en ga ervoor.. Zie het als een uitdaging.... Straks voelen jullie je allemaal weer goed en daar doe je het toch voor??!!!!
Geef jezelf een schop onder de kont en ga achter die computer. Net zoals eten, drinken en slapen etc. moet het een plekje krijgen in je dagelijkse activiteiten. Dan is het goed te doen.

Succes allemaal,

Cindy

Meer weten over het HyperVen programma?