[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

hoe kan dit nu?!?!!?

Gepost door sasha 
sasha
hoe kan dit nu?!?!!?
06 July 2004 04:47
Hallo
Op dit tijdstip slaap ik normaal, maar een uur geleden kreeg ik een soort aanval die ik me herinner van jaren geleden: ik werd wakker en voelde me heel naar: slappe armen en tong (gevoel dat je niet meer kunt praten), misselijk, angstig en heel naar gevoel in mijn hoofd. Een hyperventilatieaanval denk ik. Oke, denk je dan, daarom doe je ook HyperVen. Maar ik ben bijna klaar! Ik ben over een week 4 maanden bezig en dacht er juist over om dan te stoppen. Ik voel me hier zo rot over, hoe kan dat nou? Het ging de afgelopen maanden vrij goed met wat ups en downs. Ik ben net terug van vakantie in Zwitserland waar ik wel gewoon 2x per dag heb geoefend met behulp van mijn horloge, maar mijn scores waren daar zo'n 10 a 15 tellen lager dan thuis, maar ik vermoede dat dat kwam omdat ik in de bergen zat (kan dat?). Nu ik sinds 2 dagen weer thuis ben heb ik weer hogere scores. Kan dat de oorzaken/'>oorzaak zijn van deze aanval? Help! Ik voel me hier zo rot onder en heb zin om te janken! Betekend dit dat ik voorlopig niet kan stoppen met de sessies? Kom ik hier ooit vanaf??
Annelies
Re: hoe kan dit nu?!?!!?
06 July 2004 06:33
Wellicht kan dit kloppen, maar daar kan Rob beter op antwoorden.
Ik vind het een beetje vreemd, is de aanval nu helemaal voorbij?
Misschien moet je toch even langs de huisarts gaan? Of weet je zeker dat het een hyperventilatie-aanval was? Overigens, "gezonde" mensen HyperVentileren ook wel eens, dus misschien betekent het niets.
In ieder geval sterkte. En of we hier ooit van af komen? Ik ga er nog steeds van uit!!!
Jij ook?
PeterD
Re: hoe kan dit nu?!?!!?
06 July 2004 10:51
Hoi Sasha,

Sinds een paar weken ben ik gestopt. Het gaat me goed, maar ik merk zo nu en dan terugvalletjes, zeker daar waar het spannend wordt of een gestresste situatie zich aandient. Volgens mij is het ook zo dat je na een aantal maanden HyperVennen een situatie bereikt waarin je 'buffers' weer redelijk gevuld zijn en zuurgraad zodanig is dat die buffers constant aanvullen. Het is nog niet zo dat die buffers alles maar aankunnen. De artikelen geven ook aan dat echte genezing na het stoppen met HyperVen een aantal maanden nog zal duren. Hoe is het met je grafiek? Klopt het dat die in de afgelopen weken niet of nauwelijks meer stijgt? Dat is volgens mij het belangrijkste signaal om te kunnen stoppen. Maar goed, daarover kan Rob je beter informeren dan ik.
He sterkte even deze week en kop op!!! Het is mij ook gelukt !!!

Peter
sasha
Re: hoe kan dit nu?!?!!?
06 July 2004 17:08
Bedankt voor jullie steun! Dat doet me zo'n goed! Ik ben er wel zeker van dat het hyperventilatie was, ik zou niet weten wat het anders moest zijn. Ben vandaag de hele dag slap als een vaatdoek en erg moe. Ik probeer de moed erin te houden, maar ik maak me nog steeds zorgen omdat ik hoopte dit nooit meer te hoeven mee te maken. Of is dat niet realistisch geweest, zo te denken...
Hoop dat Rob van ARC ook antwoord: Rob, als je dit leest, kun jij je licht er eens over laten schijnen? Alvast bedankt.

Peter, jou wilde ik nog vragen: je geeft aan dat je af en toe nog wel eens last hebt, maar zijn dat dan ook nog aanvallen?
PeterD
Re: hoe kan dit nu?!?!!?
06 July 2004 22:38
Hoi,

Nee, geen aanvallen. Verschijnselen treden langzaam op en verdwijnen na verloop van tijd. Een echte aanval wil ik dat niet meer noemen. Daarna ben ik meestal ook wel moe, maar ook dat gaat over.
Hou je haaks...

Peter
HyperVen
Re: hoe kan dit nu?!?!!?
07 July 2004 07:46
Hallo Sasha,

Die aanval ontstond in je slaap. Dat gebeurt altijd door een droom. In onze dromen verwerken we stress. Soms kan dat een groot stuk spanning zijn dat wordt verwerkt (meestal uit de droom zich dan ook als een nachtmerrie). In je droom hyperventileerde je dan, mogelijk zelfs ernstig. Daardoor zakte de zuurgraad onder een kritische waarde en kreeg je die aanval. Nu begrijp ik dat je hiervan erg geschrokken bent, met name omdat je dat niet meer verwacht had... Maar zelfs mensen die geen chronsiche hyperventilatie hebben kunnen tijdens dit soort heftige dromen last krijgen van de klachten van hyperventilatie!

Het is niet zo dat je door deze ene aanval nu weer terug bij af bent. Dat blijkt ook uit de trialresultaten na de aanval. Jouw ademcentrum heeft al een veel hogere zuurgraad geaccepteerd en het lichaam is bezig om zich daar op in te stellen. Het feit dat je de therapie bijna af hebt gemaakt, wil nog niet zeggen dat je al beter bent. Ik reken voor het gehele genezingproces meestal een jaar.

Dus die aanval is vervelend, maar maakt voor het genezingproces niet zoveel uit. Je moet het ook zo zien, dat je tijdens die droom een groot stuk spanning hebt opgelost! Die verminderde spanning komt het genezingsproces ook weer ten goede. Soms is het moeilijk om dit soort negatieve ervaringen in een positief daglicht te zien, maar toch is het zo...

Dus Sasha, maak je geen zorgen. Misschien krijg je 's-nachts zelfs nog wel eens zo'n aanval. Realiseer je dan dat het een genezingsproces is. Met de kennis die je nu hebt van hyperventilatie raak je niet meer in paniek en daardoor kan het genezingproces door blijven gaan. Het is helaas een hobbelige weg naar genezing, maar dat is nu eenmaal niet anders...

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
sasha
Re: hoe kan dit nu?!?!!?
07 July 2004 17:11
Bedankt voor het heldere antwoord, Rob. Het valt alleen erg tegen als het al een tijdje weer veel beter gaat. Nu twee dagen na die aanval voel ik me nog ontzettend moe. Hoe kan het toch dat zo'n aanval je lichaam meer uitput dan bv een halve dag sporten? Dat blijf ik een wonder vinden.

Maar mijn vraag nu is deze: ik ben dus op een week na vier maanden bezig. Mijn beginscore was 50 en ik schommel nu al twee maanden tussen 65 en 75. Voor ik op vakantie ging, haalde ik vaak s avonds 80 of meer bij trails. Tijdens mijn vakantie was het barslecht (gemiddeld 60), maar misschien kwam dat dus doordat ik in de bergen zat? Nu ik thuis ben, ga ik steeds elke keer weer omhoog, maar nog niet op het niveau van voor de vakantie. Zal ik toch nog doorgaan met twee trails per dag, aangezien er nog steeds stijgende lijn inzit? Of kun je zeggen dat ik nu al twee maanden redelijk gelijke scores heb, en daardoor kan stoppen? Maar ik merk nog wel vaak dat mijn adem tijdens hele simpele bezigheden redelijk snel gaat..

En mijn tweede vraag: ik weet dat je bij vragen van andere hebt aangegeven dat de scores bij de een wel erg omhoog gaan, en bij de ander niet. Van 50 naar 75 is niet zo erg hoog. Zegt dat nu iets (ik rook niet, ik sport 2x per week)?

Bedankt alvast weer voor het antwoorden. Ik heb er ontzettend veel aan en ook aan de antwoorden van andere vragenstellers.
Mirjam
Re: hoe kan dit nu?!?!!?
10 July 2004 22:39
Kan iemand mij vertellen wat je precies moet doen met HyperVen?

Mirjam
HyperVen
Re: hoe kan dit nu?!?!!?
11 July 2004 10:33
Hallo Sasha,

Je moet doorgaan met de therapie zolang er een stijgende lijn is. Want dan ben je namelijk nog niet op de maximale tolerantie aangekomen. Pas als de grafiek een aantal weken redelijk stabiel is afgevlakt, kan je met de therapie gaan stoppen, meestal na zo'n 4 maanden, maar dat is een richtgetal, geen vast gegeven... het is bij iedereen verschillend. De grafiek is leidend hierin, niet hoe lang je al met de therapie bezig bent.

Hallo Mirjam,

Wat je doet met HyperVen is 2 of 3 keer per dag een sessie van 10 trials (=oefeningen). De resultaten van deze trials worden - door het programma - in grafieken vast gelegd. Door het gemiddelde te berekenen van die trials, kan de computer de kooldioxidetolerantie van je ademcentrum berekenen. Die wordt in een zogenaamde voortgangsgrafiek vastgelegd. In die grafiek kan je dan zien dat je vooruitgaat en aan het genezen bent... Het programma legt je precies uit hoe je de oefeningen moet doen, samen met de computer.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?