[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

bufferopbouw

Gepost door Hester 
Hester
bufferopbouw
11 July 2005 10:37
Ik heb nog even een vraag over de bufferopbouw. Doordat ik vrij snel hele hoge scores haalde oefen ik 1 keer per dag, ook vanwege de enorme bijwerkingen die ik heb. Alleen...op het forum lees ik ook dat als je maar 1 keer per dag oefent je buffers ook weer makkelijk opgebruikt zijn en dat het effect langer op zich laat wachten!

Kan je stellen dat als je goed stijgt met je scores dat je je buffers niet helemaal verbruikt gedurende de dag en dus opgebouwd worden, of is het zo dat [ondanks een hoge score] als je nog 'teveel' klachten ervaart het toch zinvol is om tweemaal te oefenen.....

groetjes Hester
HyperVen
Re: bufferopbouw
11 July 2005 18:57
Hallo Hester,

Het is niet zo dat je buffers snel weer opgebruikt kunnen zijn/worden. Waar het om gaat is dat als je nog niet zover van de alkalische grens zit qua buffer, je vrij gemakkelijk over die grens kan raken bij bepaalde (fobische?) situaties. Dan veroorzaken de klachten een cumulatief effect en gaat het zelfvertrouwen ook achteruit. Postitieve ervaringen hebben een omgekeerd effect.

In principe zal het ademcentrum de ingestelde waarde (daar hoort een bepaalde hoeveelheid buffer bij ) proberen vast te houden. Het is bij langdurige blootstelling van hyperventilatie dat het ademcentrum de instelling verandert. Het feit dat jouw grafiek zo snel stijgt, geeft aan dat jouw zenuwstelsel ontvankelijk is voor verandering van de instelling van het ademcentrum. Een heel goed teken! Juist omdat het zo snel gaat, merk je veel van de bijeffecten van de therapie. Processen gaan anders verlopen en dat levert signalen van de zenuwuiteinden op. De hersenen interpreteren die signalen zo goed als mogelijk is, maar dat kan wel eens leiden tot bezorgdheid. Dat heeft ook weer te maken met het feit dat je zo gefocust bent op die signalen.... Iemand die gaat duiken ervaart vaak ook dat soort veranderingen maar schenkt er weinig aandacht aan...

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Hester
Re: bufferopbouw
11 July 2005 21:32

Dank je wel voor je antwoord Rob. Ik denk dat het tweede gedeelte inderdaad op mij van toepassing is. Het rare, of eigenlijk het goede, is dat ik me ook zoveel beter voel. Ook het hele erge onwerkelijke gevoel wat ik weken heb gehad is verdwenen.

Maar omdat de klachten zo wisselend kunnen zijn maakte ik me inderdaad wat bezorgd over mijn buffer ondanks de goede scores. Alleen het zijn hele andere klachten die ik heb dan voor de therapie met HyperVen. Alleen soms wordt ik er een beetje moedeloos van: de ene keer gaat het heel goed en de volgende keer reageer ik weer heel hevig op fobische situaties. Alleen het slaat echt niet meer door naar een hyperventilatieaanval en het voelt ook anders. Ik voel me ook niet bang alleen ik vertoon wel nog fysieke reacties [volgens mij ben ik nu heel wazig].

En je hebt gelijk: ik ben ook erg gefocust op al die gevoelens, bijna wachtend op het moment tot het over gaat....Het neemt in ieder geval mijn bezorgdheid weg en ik hoop dan maar dat mijn zenuwuiteinden snel luisteren naar mijn nieuwe ademhalingsinstelling [:]smiling smiley[/:] !

groet, Hester

Meer weten over het HyperVen programma?