[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

gevaarlijk

Gepost door Peter 
Peter
gevaarlijk
29 June 2005 16:02
Over het algemeen wordt gezegd dat hyperventilatie/ angststoornis een onschuldige kwaal is,
en de klachten ongevaarlijk zijn voor het lichaam.

Nu las ik net een medisch artikel waarin dus werd gezegd, dat een angststoornis dus wel schadelijk kan zijn voor het hart, en je een verhoogde kans hebt op hart, en vaatziekten.
Ook een acute hartdood blijkt een risico te zijn.
Nu wil ik niemand ongerust maken, maar juist mezelf geruststellen..

wie weet antwoord
Tessa Booms
Re: gevaarlijk
29 June 2005 16:22
Ik weet geen antwoord maar ik denk niet dat het zo erg kan zijn ik denk dat het helemaal aan de persoon ligt en hoe hij zelf lichamelijk leeft etc.

Ik ben een hypochonder en ben elke dag bang om dood te gaan maar weet je als je naar buiten loopt kun je ook voor je deur doodgereden worden etc etc , ik denk dat het niet echt ergens op slaat.
HyperVen
Re: gevaarlijk
29 June 2005 19:08
Hallo Peter,

Er zijn mij geen geen gevallen bekend van acute hartdood (een suggestie van Lum van jaren geleden). Ongeveer 1 op de 10 a 12 mensen heeft last van chronische hyperventilatie. Dat is - wereldwijd gezien - een enorme hoeveelheid mensen. Toch komt het niet voor dat mensen aan deze kwaal overlijden. Maar daarmee vind ik de term een "onschuldige kwaal" absoluut onterecht. Het feit dat je er niet dood aan gaat, wil in mijn ogen nog niet zeggen dat het een onschuldige kwaal is. In tegendeel, hyperventilatie heeft bij een enorm groot aantal mensen een groot deel van hun leven (soms zelfs levenslang!) verpest.

De schade aan onze psyche, de ellende die mensen ervaren, de mensen in de directe omgeving die ermee om moeten gaan, de economische schade van al die mensen die (onterecht?) gebruik maken van pillen, doktersuren, WAO uitkeringen, ambulances, hart- en andere lichamelijke onderzoeken, uren bij het RIAGG en andere psychologen en psychiaters, huisartsen die dagelijks worden lastig gevallen, verzekeringen die medicijnen moeten betalen, enz. enz., maken deze aandoening tot een zeer serieus probleem van onze samenleving. Het is onvoorstelbaar dat iets dat zo'n enorme weerslag heeft in de onze samenleving zo slecht bekend is en behandeld wordt...

In mijn optiek wordt deze aandoening enorm onderschat en wordt het de hoogste tijd dat er serieus aan dit probleem gewerkt wordt. De artikelen en het onderzoek van Drs Snitslaar, deze website en het programma HyperVen zijn hierin een eerste stap. Maar ik vraag een ieder die baat heeft (gehad) van deze site en therapie om de ernst van hyperventilatie uit te dragen naar de rest van onze samenleving. Dit is - net als vele andere ziekten waarvoor wel heel aandacht bestaat - minstens een even groot probleem!

Rob Gravesteijn

HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

ps. Peter, dit is niet tegen jouw bericht bedoeld maar als een algemene klacht tegen onze samenleving, die deze aandoening dit soort goedkope etiketten opplakt.
jolanda jehee
Re: gevaarlijk
30 June 2005 10:16
Bedankt rob voor de geruststelling.
Ik had ook weleens gelezen dat de hyperventilatie zelf geen kwaad kan maar de klachten die wij in stand houden wel. Juist omdat het hart vaak afwijkingen vertoond.

Ik ben nu 2 maanden met HyperVen bezig en het gaat echt een stukje beter. Ik heb wel een paar keer overgeslagen en oefen vaak maar 1x per dag maar het helpt mij echt wel.
Ik heb bijna vakantie en dan ga ik echt 2x daags oefenen.
paulien
Re: gevaarlijk
30 June 2005 14:17
Kei goed hoe je dat opgeschreven hebt ik sta er helemaal achter het is namelijk dat je wel degelijk in je leven en werk en alles er om heen heel veel hinder hebt. Laat ze het zelf maar eens voelen lullen ze wel anders. groeten van paulien

Meer weten over het HyperVen programma?