[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

door ontspanning hv? Opnieuw starten met hyperven

Gepost door Frederique 
Vraag voor Rob:
Op advies van mijn huisarts zoek ik ontspanning in bv ontspanningsmassage. Dat werkt in die zin, dat ik er inderdaad heel erg ontspannen van raak. Maar erna ben ik vaak duizelig en de nacht erop word ik hyperventileerend wakker. Nu vind ik wel dat ik anders adem tijdens de massage: ik snuif als het ware erg uit (door mijn neus), de nadruk ligt op het uitademen. Zou dit de reden kunnen zijn voor de hyperventilatie snachts? En zijn er tips om dit op te vangen?

Ik ben een opnieuw-HyperVengebruiker. Na 7 maanden te hebben geHyperVend heb ik enkele goede maanden gehad, maar heb nu weer last van hyperventilatie. Dat komt omdat de hyperventilatie samen ging met een flinke burn-out, die nog niet over is. Ik heb nu maar besloten 1x per dag HyperVen te blijven doen, totdat ook de burn-out over is. Wat vind jij daarvan, Rob? En moet ik dan streven naar steeds hogere scores of kan ik het beste op hetzelfde niveau blijven?

Kijk uit naar je anwoord, want ik heb het idee steeds zelf het wiel uit te moeten vinden, omdat mijn huisarts ed niet veel weten van de combi burn-out en hyperventilatie.
Beste Frederique,
Rob is deze week niet aanwezig.
aan het eind van de komende week zal hij weer het forum lezen en vragen beantwoorden.
Heb even geduld.
Groeten,
Peter
HyperVen Team

Hoi Frederique.

Ik ben Rob niet, maar wil toch even reageren.
Je zegt dat tijdens die massages de nadruk ligt op de uitademing en je dus extra lucht verliest. Mij is tijdens een cursus Buteyko (ook gericht op het verhogen van je CO2 gehalte ivm hyperventilatie) geleerd dat je ten alle tijde moet voorkomen dat je teveel lucht met daarin kostbaar CO2 kwijtraakt. Want het tekort aan CO2 veroorzaken/'>oorzaakt de hyperventilatie klachten. Als jij dus erg (teveel??) aan het uitademen bent raak je teveel belangrijk CO2 kwijt = hyperventilatie. Als je buffers dan nog niet hoog genoeg zijn ontstaan er problemen.
Twee tips van Buteyko zijn:
1. adem altijd rustig door je neus, nooit door je mond. Ook tijdens bv fietsen, wandelen of sporten zoveel mogelijk door je neus ademen. Dit om te voorkomen dat je gaat lopen hijgen en CO2 kwijtraakt. Kom je inademnood dan moet je stoppen en wachten tot je weer op adem bent gekomen.
2. als je 's nachts veel hyperventileert, plak dan voor je gaat slapen een klein strookje pleister van boven naar beneden onder je neus over je mond (witte pleister omnipor, leukopor) Dat voorkomt dat je in je slaap door je mond gaat ademen en dus teveel lucht kwijt raakt. Het is even wennen, maar het werkte bij mij heel goed. Ik ben bijna nooit meer 's nachts met hyperventilatie problemen wakker geworden.
Erg vervelend dat je nu toch weer moet gaan HyperVennen! Maar wel goed om te horen dat het bij jou een aantal maanden goed heeft gewerkt.
Sterkte ermee!!

Groetjes,
Elise
Bedankt Elise, voor je tips. Ik ga het vannacht meteen proberen. Wel heb ik het idee dat ik jusit met mijn neus adem, want mijn mond zit altijd potdicht (merk ik als ik effe wakker word). Dan doe ik hem juist een stukje open, omdat ik het idee heb dat ik verkeerd adem.

Sowieso is het me nog steeds niet helder waar nu het probleem bij hyperventilatie zit: teveel in of teveel uit. Ik heb 3 boeken over hyperventilatie gelezen en allemaal zeiden ze wat anders!

Groetjes, Frederique
Zou die tip van jou ook wel willen uitproberen, Elise, maar bij door de neus in en uitademen kom ik vroeg of laat toch lucht tekort en moet ik compenseren door via de mond in te ademen. Dat terwijl ik niet of nauwelijks actief ben, laat staan tijdens inspanning. Misschien zijn enkele neusoperaties er ook debet aan, maar ik kan me, ook van daarvoor, niet anders herinneren dan door de mond te ademhalen.

De laatste tijd mediteer ik weer wat en dan lukt een combinatie van neus en mond redelijk, maar ook niet altijd.

Overdag sluimert de hyperventilatie bij mij altijd, om al naar gelang de omstandigheden heftiger te worden, onder invloed van angst en spanning.

Tot een aanval, of de gedachte het leven te laten door benauwdheid is meestal 's nachts. Dit gaat vaak gepaard met spugen vanuit de gedachte iets overteerbaars te hebben ingeslikt. Wat ook vaak op zich staat. Ik vraag me af of dat ook een vorm van HyperVentileren is. Ben 41 en heb dit al zo lang ik me kan heugen.

Na allerlei therapieën, psychosociaal en zoals de laatste keer langdurige haptonomie heb ik weinig geloof in mogelijk herstel.

Groet,

André.
Hoi André,

Ik heb me ook een beetje in buteyko verdiept, vooral omdat ik na zolang allerlei dingen te hebben geprobeerd, wel eens van die rottige ademhaling af wil.
Wat ik ook van Buteyko heb, en misschien weet Elise daar nog meer over, dat je neus soms ook dicht kan zitten, juist door verkeerde ademhaling.
Als je op de buteyko site gaat kijken, www. buteyko.nl dan staat er onder kopje oefeningen, volgens mij de 1e oefening, hoe je vrijer door je neus kunt ademen.
Misschien heb je daar wat aan.
groetjes, en geef de moed niet op, dat houdt mij op mij op been.

Linde.

Dank je, Linde!

Ben er meteen naar op zoek gegaan en heb een eerste oefening uitgeprobeerd. Lichtjes in- en uitademen door de neus, daarna de neus dichtknijpen, in beweging komen en net zolang de adem inhouden tot het niet meer gaat, daarna weer zo rustig mogelijk door ademhalen via neus. Ook met dat ik dit type, houdt ik het nog steeds vol, wat gepaard gaat met veel met de mond trekken en soms moet ik heel diep insnuiven (zeker tijdens die oefening), om voldoende adem te krijgen. Dat beslissende beetje moest ik dan vaak toch via de mond krijgen, maar het lukt me nu al een tijdje om dat ook via de neus binnen te krijgen. M'n mond is wel voortdurend vertrokken.

Heb me ook opgegeven voor een groepscursus, maar ik zag niets over eraan verbonden kosten. Aangezien ik in de WAO zit, is iets al snel te duur, nog afgezien van de gebruikelijke psychische drempels die er voor me bestaan om iets dergelijks aan te gaan.

Groet,

André.
Het ging een tijdje goed, maar gaandeweg de dag en onderweg naar de supermarkt, redde ik het niet meer zonder door de mond te ademen. Het was misschien ook de extra spanning omdat het zware ademhalen door de neus duidelijk hoorbaar was voor anderen. De kassiere keek me bijvoorbeeld verwonderd aan. Daarbij kwam dat ik moest niezen, waarschijnlijk omdat de neus overprikkeld raakte(?).

Ontmoedigend. Maar toch ook een plus dat ik langere tijd ook door de neus, kan ademhalen.

Zo net ook ook Bach Bloesems rescue aangeschaft.

Groet,

André
bovenaan gezet voor Rob

janne
Hoi Andre.

Het ademhalen door de neus is ook heel erg moeilijk. Helemaal als je altijd door je mond geademd hebt. Het duurt echt wel even voordat je dat onder de knie hebt.

Ik las dat je een van de oefeningen van Buteyko hebt uitgeprobeert. Ik vond dat altijd een erg zware oefening, dus ik vind het niet zo raar dat het je erg veel moeite kost om het vol te houden. Maar met Buteyko is het net als met HyperVen: je hebt jarenlang gehyperventileerd, dus het zal je ook de nodige tijd kosten om er weer vanaf te komen! Probeer niets te forceren, maar doe het gewoon rustig aan op een tempo dat bij jou past. Er staat ook een oefeningetje op die site waarmee je je verstopte neus kunt opheffen. Misschien is dat ook iets voor jou? Overigens, er was een aantal jaren geleden een buteykotherapeute die werkte op basis van een verwijzing logopedie. Als je die bij je huisarts kunt krijgen dan kost het je niets.
Ben je trouwens ook aan het HyperVennen? Je kunt beide therapieen een beetje met elkaar combineren door bij de HyperVenoefeningen na het inhouden van je ademhaling rustig door je neus te ademen en niet door de mond (het buteyko principe). Dat voorkomt dat je een deel van het net opgebouwde koolzuur door overademen weer uitblaast.

Veel succes ermee!

Groetjes,
Elise
Hoi André,

Ik bedoelde ook de oefening van buteyko om je neus vrij te maken, zie mailtje Elise.
Ik heb zelf gekozen voor HyperVen, omdat het voor mij meer voordelen lijkt te bieden dan buteyko.
Ik heb een aantal malen informatie ontvangen, na o.a. vragen die ik had, en het viel me op dat buteyko vooral gericht is op mensen met astma-klachten, en niet zo zeer op hyperventilatie gecombineerd met angst en paniekklachten.
Je gaf aan dat je toen je naar de supermarkt ging niet meer goed door je neus kon ademen, dat kan ik me inderdaad voorstellen.
Voor mij geeft soms het gaan naar de supermarkt al een verhoogde ademhaling...
en vooral het staan in de rij met hyperventilatieklachten is vaak lastig, en soms geeft mij dat ook paniek. Ik merk wel als ik dan probeer afleiding te zoeken, boodschappen gaan tellen voor ik ze op band leg.. iets anders..... letten op de cassiere, dat dat mij van mezelf afleidt. Helaas werkt dat niet altijd.

groetjes, en succes, Linde.
Hallo Frederique,

Burn-out is een heel lastig probleem. Bij een burn-out speelt stress de grootste rol. Dat heeft allerlei systemen ontregeld en chronische hyperventilatie is daar ook een gevolg van. Daarnaast gaat chronische hyperventilatie ook nog eens zijn eigen klachten veroorzaken waardoor je nog verder in het diepe dal wordt gedrukt. Door HyperVen te doen ben je op de goede weg. Maar de onderliggende oorzaken/'>oorzaak, namelijk stress, los je niet zo makkelijk op. Dat zie je duidelijk als je ontspant (tijdens de massage) dat de stress zich onmiddelijk daarna manifesteert. Dat leidt dan meteen weer tot hyperventilatie en andere klachten.

Het is het mechanisme van ons zenuwstelsel, dat we tijdens rust (slaap of diepe ontspanning) stress gaan oplossen. Dat mechanisme komt vanzelf op gang(hiermee onderhoudt ons lichaam ons zenuwstelsel!). Als je dan klachten ervaart, is dat eigenlijk een genezingsproces. Het is heel belangrijk om dat te herkennen. De stress lost zich op via ons bewustzijn als we wakker zijn, en via dromen als we slapen. Wat dus belangrijk is, is veel ontspanning (maar niet TE veel ontspanning, want dan kan de stress teveel worden om te hanteren!). Als je dan daarna klachten ervaart, is dat stress die zich oplost. Vervelend, maar het is wel het genezingsproces. Dus die moet je accepteren!

Mijn advies: ga zeker door met die ontspannende massage en voeg daar nog andere ontspanning aan toe (bijv sporten). Niet teveel ontspanning want dan wordt de hoeveelheid stress onhandelbaar. Dus ook werk blijven doen, bijv halve dagen werken of thuis aan de gang blijven is belangrijk! Doe ook de HyperVen om jezelf tegen hyperventilatie te blijven beschermen. Als de stress langzaam afneemt, zullen de scores weer hoger gaan worden.

Nog één ding: Het oplossen van stress bij een burn-out is een langdurig proces. Het genezingproces laat zich meten in jaren en niet in weken. Tijdens die paar jaar zal je veel ups- en down hebben. Denk eraan dat als je klachten ervaart na ontspanning, dat betekent dat je aan het genezen bent (de meeste mensen denken dan juist dat het slechter gaat en worden daardoor heel bezorgd, waardoor je weer makkelijker gaan HyperVentileren!).

Veel beterschap en blijf rustig aan jezelf werken.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?