[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

verschil Hyperven en Buteyko

Gepost door Elise 
Elise
verschil Hyperven en Buteyko
15 March 2005 14:55
Hoi!

Ik ben heel erg benieuwd of er een overeenkomst tussen HyperVen en Buteyko is. Of zijn er juist grote verschillen? Is er iemand die ervaring heeft met beide therapieen? Ik heb zelf een tijdje de Buteyko therapie gevolgd, maar die leverde me meer klachten op dan dat het mijn hyperventilatie hielp op te lossen. Nu moet ik er wel bij zeggen dat dat waarschijnlijk wel kwam doordat ik er te fanatiek mee bezig was, maar ik ben er in elk geval weer mee gestopt. Voordat ik met HyperVen begin wil ik heel graag iets meer weten over de overeenkomsten of verschillen tussen deze therapieen.

Wie o wie kan mijn vraag beantwoorden?

groetjes,
Elise
BartL
Re: verschil Hyperven en Buteyko
15 March 2005 23:07
Ben wel beniewd of Buteyko therapie ook wat is ?
Elise
Re: verschil Hyperven en Buteyko
16 March 2005 22:55
Rob, weet jij hier toevallig iets van? Ik zag dat je bij de links een link naar de website over Buteyko hebt staan.....

Groetjes,
Elise
Janne
Re: verschil Hyperven en Buteyko
17 March 2005 10:20
hoi elise,

ik heb de Buteyko therapie niet gedaan maar me wel uitgebreid ingelezen.
Ik geloof dat beide therapieen het resetten van het ademcentrum op het oog hebben. Buteyko gaat als het ware linksom en Snitslaar rechtsom.

Ook bij de methode vam Snitslaar krijgen mensen allerlei vervelende klachten terug in de loop van de therapie (lees het forum maar) en dat fanatisme hebben we geloof ik allemaal.

Wat ik een belangrijk verschil vind is dat je met HyperVennen in principe alleen de oefeningen doet en dat je er dan op moet vertrouwen dat je ademhalingcentrum de boel weer goed aanstuurt. Van buteyko heb ik begrepen dat je door de dag heen op je ademhaling moet letten, dat lijkt mij niet prettig en ook niet echt goed. Als je hypert ben je toch al geneigd teveel op je ademen te letten en het lijkt mij gezond om dat steeds meer los te laten.

wel moet je bij HyperVennen erg opletten dat je niet forceert in het begin. (dat is mij dus ook gebeurt.) Lees de artikelen op de site maar eens goed door.

Ik werd zelf ieder nacht hijgend en benauwd wakker. was dan gauw een uur bezig voordat ik met teloefeningen en ademhalingsoefeningen weer wat tot rust kwam.
Na een week HyperVennen werd ik alleen nog met een iets versnelde ademhaling wakker, na vier weken werd ik wakker van een enge droom en mijn ademhaling was rustig JOEPIE


groetjes Janne
[:]smiling smiley[/:]

Meer weten over het HyperVen programma?