[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

gedachten versus lichamelijke sensaties

Gepost door Ellen 
Zoals jullie in mijn vorige onderwerp "Ik ben verdrietig en boos" ben ik weer eens met mijn neus op de feiten gedrukt.

Mijn vraag aan jullie is dan ook: Hoe gaan jullie om met gedachten versus lichamelijke sensaties?

Mijn lijf is al tijden niet meer op hol gebracht door gedachten, maar op de één of andere manier heeft het toch weer vat gekregen.

Snappen jullie een beetje wat ik bedoel?

Je denkt bijvoorbeeld: "Oooow toch wel eng dat gefiets in het dorp" en boem je krijgt gelijk last van tintelingen, dichte keel etc.

Dus..................hoe doen jullie dat? Ik zit echt te springen op zinnige antwoorden. En Rob........wil jij hier ook misschien antwoord op geven?

Groetjes Ellen
Hey Ellen

Daarnet zat ik op een BBQ, het was heel gezellig, maar opeens dacht ik: ik zit hier tussen al dat volk...heel veel volk...en hup, ik kreeg bijna een paniek aanval...ben vlug aan andere dingen beginnen denken en het was over. IK heb dit nog wel eens vaker meegemaakt hoor...

Groetjes
Wat bij mij (langzaam...) begint te werken is afleiding zoeken, dingen gaan doen. In het begin denk je om de 5 minuten aan je hyperventilatie, maar ik merk dat het de laatste tijd makkelijker wordt en dat de perioden tussen het aan hyperventilatie denken steeds langer gaan duren.

Begin 'veilig' (met iemand die je vertrouwt) en bouw dat langzaam uit. Ik denk toch dat je weer door positieve ervaringen vertrouwen moet krijgen en dat er geen foefje voor is dat je snel even geneest. Het is hard werken, maar dat weet je helaas maar al te goed uit eigen ervaring.

Wat je kan doen om afleiding te zoeken is denk ik heel persoonlijk. In de tuin werken, boek lezen, etc. Maar ik merk dat met name lichamelijke inspanning goed bij mij werkt.

Succes en ik hoop dat anderen nog tips hebben.

Martine
Het is met recht hardwerken.
Ik ben er al jaren mee bezig.
De connectie gedachten - lichamelijke klachten was bij mij verbroken en het ging hartstikke goed.
Maar nu is het in alle hevigheid terug en in begrijp niet waarom.
Ik heb me aan alle "regels" gehouden, maar schijnbaar zit er nog ergens een valkuil, want anders komt het niet terug.

Het is hartstikke vermoeiend om jezelf, qua gedachten, steeds te corrigeren.
Hoi ellen en alle andere lotgenoten,

ik kan me heel goed voorstellen hoe jullie je voelen , ik zelf heb het ook , ik heb het bv erg in winkels dit gevoel , ik zeg dan tegen mijn vrouw ik loop alvast even naar buiten en dit gebeurt mij ook steeds vaker moet ik zeggen , dat was ook de rede dat ik hulp ben gaan zoeken bij een psygotherapeut , die heeft mij verteld dat ik een angststoornis heb en daar komt ook mij hyperventilatie vandaan. wat martine zegt , afleiding zoeken doe ik ook d.m.v. hard lopen in een loopgroepje en dat werkt perfect , totaal geen hyperventilatie klachten met deze inspaningen....

marco
Hallo Ellen,

Ik kan alleen uit mijn eigen ervaring iets vertellen! Wat ik zelf heb gemerkt gedurende de tijd dat ik HyperVen deed en mijn herstel daarna is dat als je stressniveau hoog is ook de angsten veel erger worden. En als mijn angstniveau weer hoog was kwamen ook allerlei angstige rampgedachten naar boven. Vanaf het moment dat de hyperventilatieklachten af gingen nemen, de stress minder werd verdwenen ook vanzelf die angstige gedachten. Het heeft dus ook te maken met de hoeveelheid stress die er loskomt en die je aan het verwerken bent. Maar dat is een aspect.

Het andere is dat in fobische situaties de angst ook is gekoppeld aan bepaalde situaties. Ik vergelijk het altijd maar dat als je iets leuks hebt meegemaakt daar plezierige gevoelens bij hebt en bij het ontstaan van de eerste angst/paniek/hyperventilatieaanvallen is het geen leuke ervaring geweest. Als tweede hebben we ons in de loop van de tijd ook aangeleerd om angstig te denken, doordat we ons zo verschrikkelijk rot voelen.

Wat ik bij mezelf opvallend vond is dat op een gegeven moment de angstige gedachten steeds minder heftige hyperventilatieklachten gaven, juist ook in fobische situaties! Op deze wijze wordt je zelfvertrouwen ook weer hersteld en kun je de moeilijke dingen steeds beter aan en verdwijnen ze echt op den duur...

groet,
Hester

HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?