[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

angst

Gepost door Davy 
angst
17 August 2006 12:26
Hoi!

Mijn chronische hyperventilatie is zo'n 2 jaar geleden begonnen. Ik heb ongeveer alle klachten en symptomen wel ervaren. Het ging de laatste tijd supergoed. Weining klachten en ik dacht niet meer zoveel erover na. Heb HyperVen natuurlijk gebruikt, ben bij een fysio geweest voor ontspannings- en ademhalingsoefeningen en gesprekken bij een psycholoog. Het ging zo goed. Wat een heerlijk gevoel em niet continu aan de hyperventilatie te denken!

Nu had ik vorige week superveel last van hartkloppingen, ging weer op mijn hartslag letten; is 'ie te hoog...continu op mijn hartslag letten. Vooral als ik wat gedronken had in het weekend heb ik wat meer hartkloppingen. Zat me niet lekker dus maar weer eens naar de dokter. Hartslag was in orde, bloed geprikt, niks met mijn schildklier aan de hand,alles prima. Toch begon ik weer te piekeren. Ik merk dat ik, als ik bv op tv wat zie, ga ik direct denken, als ik dat maar niet krijg...
Ik ben supermoe, ben toe aan vakantie (nog 2 dagen!) en blijf maar denken en denken: als ik mezelf maar niks aandoe, waarom denk ik dat, het ging zo goed, ik ben toch niet gek etc etc
en dan krijg ik echt een angstig gevoel!! Bah! Het begint toch niet meer van voor af aan????
Is toch geen depressie, pieker, pieker (angst voor de dood denk ik) dan blijf ik hangen in gedachten....

Ik wil gewoon genieten van het leven!

Komt dit iemand bekend voor???

groetjes Davy
Re: angst
17 August 2006 17:13
Hai Davy,

Ja dit komt mij absoluut heel erg bekend voor.
Ik heb HyperVen weer opgepakt en in een korte tijd kreeg ik het weer onder controle. (En nog heb ik er heel af en toe last van)

Ik had ook heel sterk: Ik wil genieten van het leven en al dat gepieker/chronische hyperventilatie staat me dat ontzettend in de weg.

Je wordt absoluut niet gek. Echt niet.
Het zijn je gedachten die je in de war maken, maar gedachten zijn maar gedachten.
Als je er geen aandacht aanschenkt of jezelf afleidt (en niet met tv of zo, want daar zie je alleen maar ellende [:]winking smiley[/:]) dan zul je merken dat de intensiviteit van je gedachten minder wordt. (Dus dat je er minder vaak last van hebt)

Het is ontzettend rot dat je een terugval hebt gekregen. En zeker als het al een tijd heel erg goed gaat verwacht je het ook niet meer.

Je kan het ook omdraaien. Je weet nu hoe goed je je kan voelen en dat deze terugval tijdelijk zal zijn. Niet de moed verliezen hoor Davy !!!!

Groetjes van Ellen

Re: angst
17 August 2006 18:04
Ha die Ellen!

Bedankt voor je reactie. Ik voel me ineens weer een stuk opgeluchter! Ik zit nu weer met een lach achter de computer.

Het is gewoon lastig. Dan denk ik dat ik mijn ademhaling enzo goed onder controle heb en als ik dan weer wat klachten krijg begin ik weer te denken: is het dan wel van de chronische hyperventilatie?
En waar komen die enge gedachten vandaan? Ligt dan toch misschien wat dieper, maar het het is een eng gevoel die gedachtes: kweet 1000% zeker dat ik me nooit wat zou aandoen! En toch spookt dan zo'n gedachte opeens rond. En dan zeg ik: niet meer aan denken, maar dat gaat niet zo makkelijk.

Afleiding zoeken inderdaad: maar dan gaat het een tijdje goed en dan denk ik weer: zie je wel dat ik er niet aan denk...en dan begin je stiekem er weer aan te denken

In ieder geval ben ik superblij met je reactie, kvoel me weer wat sterker! Misschien weer eens opnieuw beginnen met HyperVen.

Dank je...

Davy[:]smiling smiley[/:]
Re: angst
17 August 2006 19:43
Hoi Davy,

Nog even een berichtje...[:]grinning smiley[/:]

Het is de waarde die wij aan deze gedachten geven:
Ik heb er bijvoorbeeld eentje dat als we in de auto rijden dat ik dan bang ben dat ik in paniek de auto uitspring. Als ik het al voor me zie begin ik al te HyperVentileren, terwijl er nog helemaal niets aan de hand is. Ik zit bijvoorbeeld gewoon thuis op de bank. Dus er is helemaal geen reden voor en toch raakt mijn lichaam van streek en daardoor ik ook weer. [:]winking smiley[/:]

Ik probeer dit proces beter te begrijpen door hier veel over te lezen. En wat mij helpt is: Ik ben niet mijn gedachten !!!
Mijn gedachten komen en gaan, maar het "ik" blijft altijd.

Ik probeer dus geen waarde te geven aan de gedachten waar ik van streek van raak. En me te concentreren op andere gedachten of dingen die ik aan het doen ben.
Daardoor komen, geleidelijk aan, de rot gedachten steeds minder voor en raak ik er steeds minder van streek van........................................ en dat geeft mij weer een gevoel van controle hebben over mezelf en daar gaat het allemaal om.
Toch? Althans, voor mij wel. [:]grinning smiley[/:]

Dag Davy....................Hup.....Je Kan Het !!! [:]smiling smiley[/:]
Groetjes Ellen
Re: angst
17 August 2006 21:35
Ha Ellen!

Precies, dat heb ik ook: als ik een gedachte heb dan zie ik het al direct voor me en krijg ik zo'n angstig gevoel en bengint de hyperventilatie!

Goede tip van je: "ik ben niet mijn gedachten", gedachten komen en gaan, dat ga ik proberen.

Dankjewel!!!!!![:]smiling smiley[/:] Wat is het toch fijn als je op dit forum wat herkenning en vooral steun tegenkomt!

groetjes Davy

[:]grinning smiley[/:]

Re: angst
17 August 2006 22:16
[:]winking smiley[/:]
Groetjes Ellen
Re: angst
17 August 2006 23:07
Hoi ellen en davy,

Ik ben vandaag bij mijn therapeut geweest en wij hebben daar ook mijn gedachtengang besproken , hij wil nu dat ik twee weken lang mijn gedachtes en gebeurtenissen waardoor deze gedachtengang ontstaat op papier zet , verder vind hij mij een toekomstvoorspeller , ik probeer met elke gebeurtenis al zover vooruit te denken van wat nou als het zo uit pakt , of wat nou als hij zo reageert enz enz enz , je hebt twee gedachtes REDELIJKE en ONREDELIJKE , als je teveel onredelijke gedachtes hebt kan je daarvan somber , depresief ect ect worden , verder word bij mij over twee weken mijn adhd test afgerond want dat is bij mij ook waarschijnlijk een van de oorzaken die onder andere de HyperVentialtie veroorzaken.....

marco
Re: angst
18 August 2006 16:19
hé Marco...
het blijft moeilijk met al de gedachtes die door je hoofd spoken en het blijft moeilijk om te zeggen: ik denk er niet meer aan want dan denk je er juist aan!

Tip van Ellen: het zijn maar gedachten en ze komen en gaan ook weer!
Ik denk ook vaak: als maar niet dit, als maar niet dat...maar zo moeten we (proberen) niet te denken. Als ik op het forum rondkijk is dat al een hele geruststelling.

Ben je al bezig met HyperVen?

Veel succes en zet 'm op
[:](Y)[/:]

Davy

Re: angst
18 August 2006 20:22
Hey , ben ik weer ,

Het klinkt makkelijk om te denken "het zijn maar gedachten" , het is toch moeilijk om ze te negeren ze komen gewoon in je op , ik kan soms gewoon echt niet slapen van mijn gedachte's ik zie dan echt letterlijk elk uur op mijn wekkerradio zodat als ik óchtends eruit moet niet eens hoef wakker te worden omdat ik dat nog ben , en dan ben je echt naar de klote hoor als je aan het werk moet , verder schijf jij over dat als je wat gedronken heb dat je dan ook je hart voelt waar je angstig van word , ik heb dat dus ook , toch valt het mij wel op dat ik wel minder pieker en makkelijker in slaap val met een paar pilsen op een avond [:]PROOST[/:] [:]smiling smiley)[/:]

ik heb een tijdje HyperVen gebruikt maar het staat nu even bij mij op een laag pitje , mijn therapeut vond de methode trouwens wel intressant en zag dan ook geen probleem om er mee door te gaan maar ik zelf kan mij zo moeilijk opladen om een half uur te gaan zitten met het programma , ik wil van alles tegelijk doen op de pc terwijl ze juist van HyperVen zeggen dat je dan echt alleen met het programma moet bezig zijn maar af en toe heb ik ondertussen tijdens een sessie wel 6 vensters in de taakbalk onder open staan (adhd trekje?) [:]confused smiley?[/:] , ik krijg ook steeds andere oefeningen mee naar huis svan mijn therapeut en ook daar kom ik al bijna niet aan toe (kan me er zo moeilijk tot zetten) maar ik besef wel heel erg goed dat als ik van mijn probleem af wil ik toch echt mijn oefeningen zal moeten doen......

marco

Re: angst
19 August 2006 21:25
Hai Marco2,

Het is ontzettend moeilijk als je AD medicijnenHD hebt om je te concentreren. In mijn omgeving zijn er ook een aantal mensen met AD medicijnenHD en die hebben hetzelfde.

Toch denk ik dat het belangrijk voor je is om weer te gaan HyperVennen. Probeer er een vaste tijd voor te nemen. Ik heb geen AD medicijnenHD, maar toch is het voor mij ontzettend moeilijk om tijdens de trails niets te doen. Ik heb ook de neiging om te gaan surfen of om te gaan lezen. Daarom zeg ik altijd tegen mezelf: "Begin met 5 trails en kijk dan of je nog verder wilt, maar dan heb je die 5 trails vast in je "zak"". [:]winking smiley[/:]

Wat de gedachten betreft: Het is ook hartstikke moeilijk om ze te laten gaan. Het is iets wat je jezelf echt aan moet leren. Als ik 's-nachts lig te piekeren, probeer ik naar mijn gedachten te kijken, als zijnde dat ze komen langsdrijven en ik probeer er geen oordeel aan te hangen. (Begrijp je het nog [:]grinning smiley[/:] - Het is ook moeilijk om uit te leggen)
Maar als je je gedachten los kan zien van je eigen ik, dan ben je al een hele stap verder.

Verder als ik weer eens loop te malen, dan zing ik in gedachten liedjes. Weet je waarom?
We kunnen namelijk geen 2 dingen tegelijk doen. Het is zingen of piekeren. Snap je?
Ik hoop dat je daar wat aan hebt.

Enne...................ik lust ook op zijn tijd een glaasje hoor [:]PROOST[/:]

Groetjes van Ellen

Re: angst
19 August 2006 22:48
hallo allemaal!!!

Ook ik heb last van die angstige gedachten, piekeren...Ik durf zelf niet met te auto te rijden omdat ik te veel stil staat wat er allemaal kan gebeuren, maar ik probeer toch die angst te overwinnen. Sinds ik hyperventilatie heb durf ik geen glaasje meer te drinken....das toch erg he! Heb altijd schrik dat ik dan ga HyperVentileren als ik te veel op heb. Ik zou zo graag eens een glaasje wijn drinken maar ik durf gewoon niet. en Ellen ik ga die raad opvolgen in plaats van te piekeren een liedje in mijn hoofd zingen[:]grinning smiley[/:] Ik weet hoe moeilijk het is om van die angstige gedachten van af te raken, want ik ben er de hele dag met bezig...Maar ik heef niet op...Het zijn maar gedachten.

Groetjes Elien
Re: angst
21 August 2006 13:24
Hallo allen,

Ik merk ook dat drank cq de kater de volgende ochtend bij mij aanvallen veroorzaken/'>oorzaakt. Sinds kort beschouw ik het als extra toevoeging op de kater, waardoor ik mijn opkomende paniek vrij eenvoudig weg kan drukken.

(Overigens: "kater" niet per definitie "zwaar", bij een "kitten" [:]winking smiley[/:] heb ik het al)

Ik kom meer en meer tot de conclusie dat ik toch meer discipline moet betrachten [:]sad smiley([/:]. Vind ik erg moeilijk.... ik weet zeker dat ik me op alle fronten beter zal voelen als ik 15kg afval, ga sporten, en stop met roken en drinken. En toch kan ik het niet of nauwelijks opbrengen. Zo ken ik mezelf helemaal niet.... ik wijt het aan de vermoeidheid, maar dat blijft dan wel een kip-ei verhaal. Iemand die dit herkent en de spiraal heeft kunnen doorbreken?

Met vriendelijke groet,

Dennis
Re: angst
23 August 2006 00:15
hallo Dennis,

Voor wat betreft het minder of niet drinken herken ik het zeker. Zolang het bij 2 biertjes blijf heb ik daar niet extra last van volgende dag, maar bij meer, ben ik de volgende dag niets waard. Ik krijg dan sneller aanvallen en loop dan praktisch hele dag rond met de klachten. Het probleem bij is vaak dat ik nog eventjes de stad inga om een nachtmutsje te nemen en het helpt bij mij ook vaak om klachten die er dan zijn te onderdrukken, hoe meer hoe minder klachten je ervaart, maar de dag erna is des te erger. Mij is toch laatste tijd paar keer overkomen dat ik teveel heb gehad. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik gewoon niet drink als ik thuis ben tenzij er een feestje is en dat werkt goed zolang je maar niet iedere avond op terrasje gaat zit, wat ik dus met het mooie weer van laatst heb gedaan.

voor wat betreft roken, rook ik alleen nog maar buiten en niet in huis, dit scheelt ook een slok op een borrel.

Wat ik elders op het forum ook heb gelezen is dat je niet alles tegelijk moet willen. Therapie HyperVen is al zwaar genoeg op zich en daarnaast moet je niet teveel hooi op je vork nemen. Eerst het een aanpakken en dan verder kijken. Je moet wel over heel veel discipline beschikken om EN te gaan sporten EN te stoppen met roken EN minderen met drinken EN afvallen EN ook nog 1 uur + per dag te HyperVennen. En je hebt natuurlijk ook nog de dagelijkse beslommeringen.

Groeten,

Evertjan

Meer weten over het HyperVen programma?