[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

veel gapen

Gepost door Roelie 
veel gapen
28 September 2006 19:39
Hallo was ik weer ,is het vele gapen ook bekend bij mensen vooral in ontspannen toestand ben ik aan een stuk aan het gapen ,wie herkend dit ook heb ik ook nog nergens gelezen ofzo alvast bedankt.

Re: veel gapen
28 September 2006 22:25
Hallo Roelie,

Ja gapen is heel herkenbaar voor hyperventilatie mensen net als zuchten. Ik heb het alleen juist meer als ik erg gespannen ben. Soort naar lucht happen doe ik dan. Ik voel me af en toe ook net een vis op het droge dan.

Succes Gina
Re: veel gapen
29 September 2006 08:43
Ik herken het ook. Ik had ook vaak dat ik moet gapen, maar dat het niet lukt. Als het dan wel lukt, voelt dat heerlijk (klinkt misschien stom...)! Mijn fysiotherapeut zei dat het gapen een soort correctie is, maar hoe dat precies zit weet ik niet.

Groeten, Martine
Re: veel gapen
01 October 2006 12:07
Door chronische hyperventilatie is het ademcentrum ingesteld geraakt op een te lage zuurgraad. Omdat bij de verbrandingsprocessen steeds weer CO2 vrij komt, moet het ademcentrum dit steeds weer corrigeren door de ademhaling te triggeren. Het gapen, zuchten en kuchen zijn manieren die men onbewust gebruikt, om sneller CO2 af te voeren en het ademcentrum "tevreden" te houden. Wat kan je er aan doen?

Zuchten kan je leren opvangen. Telkens als je begint te zuchten, vang je de uitademing op door de lucht langzaam te laten ontsnappen. Je houdt de lippen op elkaar en blaast langzaam door die de gesloten lippen uit. De lucht ontsnapt dan langzaam en dus wordt er ook minder senl CO2 verloren. Dit is iets dat je jezelf moet aanleren. Als je het vaak genoeg gedaan hebt, wordt het een reflex (automatisme) en hoef je er niet meer bij na te denken.

Gapen is op zich niet zo erg, omdat dit namelijk ook een ontspanning met zich meebrengt. Wel verlies je veel CO2 door een gaap, maar ook dat kan je proberen op te vangen. Als je eens lekker wilt doorgapen is daar een trukje voor: houd je hoofd zover mogelijk naar achteren (in de nek) en sper je mond zo wijd mogelijk open. Houd dit enkele seconden vast en breng het hoofd weer in de normale stand. Meestal wordt dit vanzelf gevolgd door een echte (heerlijke lange) gaap!

Het kuchen is ook een onbewuste reactie. Deze zal moeilijker af te leren zijn, maar het kan wel. Uiteindelijk zullen - als je de hyperventilatie hebt bestreden met de HyperVentherapie - deze uitingen vanzelf verdwijnen.

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Meer weten over het HyperVen programma?