[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Ademcentrum tijdens slapen?

Gepost door Ron2 
Ademcentrum tijdens slapen?
07 October 2006 12:32
Ik heb veel gelezen op het forum en inmiddels ook met de HyperVen therapie begonnen, maar 1 ding wat ik op het moment nog niet begrijp is waar ik me 's-ochtends de eerste uurtjes vaak wel "ok" voel en dat het dan later op de ochten of in de middag ineens een stuk slechter gaat. Je zou toch zeggen dat als je ademcentrum ontregeld is dat dat dan tijdens je slapen ook zo is?

Weet iemand hier een antwoord op waarom ik schijnbaar een beetje buffers aanmaak tijdens slapen welke dan in de loop van de ochtend weer op zijn?

EDIT: oops in al m'n onbeleefdheid totaal vergeten even voor te stellen.
Ik ben Ron, 34 jaar oud en heb nu zo'n 13 jaar chronische hyperventilatie. Allerlei therapien al gedaan in de hoop er vanaf te komen, maar niks schijnt te helpen. Ik heb zo'n beetje 24/7 symptomen van chronische hyperventilatie en wordt er ondertussen redelijk krankjorum van ;-)
Toen ik op deze site terecht kwam en las over de therapie en wat het effect is op je ademcentrum kon ik bijna wel huilen van geluk, of beter gezegd van hoop welke ik allang verloren had. Dat er wellicht toch een remedie is die het uit de wereld kan helpen! Ik ga dus zo trouw als mogelijk de sessies doen en hopen dat ik over een maand of wat kan gaan glimlachen van geluk!



Bericht bewerkt (07-10-2006 12:36)
HyperVen
Re: Ademcentrum tijdens slapen?
08 October 2006 11:57
Hallo Ron,

Inderdaad is tijdens het slapen de ademhaling over het algemeen zodanig rustig, dat er wat buffer kan worden opgebouwd. Niet altijd, want als chronische hyperventilatie veroorzaken/'>oorzaakt wordt / werd door heftige stress, kan dat tijdens het slapen leiden tot heftige ontladingen (dromen/nachtmerries) die de ademhaling weer flink kunnen ontregelen. Maar over het algemeen klopt het wel dat slapen een positief effect heeft op ademhaling en buffers. Daarom is goed en voldoende slapen ook zo belangrijk...

Tijdens de slaap zijn er relatief weinig stresstriggers die onze ademhaling op hol jagen. Zodra echter de drukte van dag zich in zijn volle hevigheid openbaart, zal die drukte bij mensen met onvoldoende buffer al snel leiden tot klachten.

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Rob Gravesteijn
HyperVen
Re: Ademcentrum tijdens slapen?
08 October 2006 16:40
Wat ik eigenlijk bedoel is dit.

Als mensen met chronische hyperventilatie een verstoord ademcentrum hebben welke afgestemd staat op lage levels van co2 en dus eerder een ademhaling triggered dan zou moeten, dan zou het ademcentrum daar toch altijd zo op reageren en dus ook tijdens slapen?

Als nou, zoals gesuggereerd wordt, bij veel mensen de stress-oorzaken/'>oorzaak allang niet meer aanwezig is en het puur een verstoord ademcentrum is, dan zou dit 's-nachts toch net zo hard door moeten gaan? Of mis ik nou iets.
Re: Ademcentrum tijdens slapen?
08 October 2006 17:36
Hallo Ron,

Dit heeft alles te maken met de instelling van je ademcentrum. Je kunt het inderdaad zo erg hebben dat je continue aan het HyperVentileren bent, chronische hyperventilatie kan ook zichtbaar worden alleen in stressperiodes. En daartussen zitten een heleboel gradaties. Daarnaast speelt toch mee dat tijdens je slaap je ademhaling, ook automatisch, iets rustiger wordt! Voor meer info hierover zie forum 3: [www].hyperventilatie.info/phorum/read.php?f=18&i=351&t=351

Hester
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?