[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Alle tips zijn welkom

Gepost door Joy 
Joy
Alle tips zijn welkom
17 October 2006 22:10
Hallo iedereen,

Aankomende donderdag vertrek ik voor mijn werk een aantal dagen naar Polen. Voor vele mensen met chronische hyperventilatie een angstmoment, dus in zekere zin ook voor mij.

Dit betekent waarschijnlijk lange dagen, veel reizen en het bezoeken van Warschau (voor mij denk het grootste angstmoment). Op zich kan ik het allemaal redelijk relativeren en zal ik het op mij af moeten laten komen (ik heb ondersteunende boekjes bij me).

Toch zit het me niet helemaal lekker en vraag ik jullie graag om tips zodat ik hier met opgeheven hoofd naartoe kan reizen.

Ik hoor heeeeel graag van jullie..

Alvast bedankt!!

Joy

Re: Alle tips zijn welkom
19 October 2006 00:33
Hoi Joy,

Jammer dat er soms zo weinig reacties komen op een vraag...Ik begrijp maar al te goed dat het best eng is om naar Polen te gaan. Het is niet naast de deur en je bent nu eenmaal bang dat je klachten zult krijgen. In het begin van mijn 'hyperventilatie-loopbaan' durfde ik zulke dingen ook écht niet te doen. Ik heb vorig jaar zelfs mijn vakantie geannuleerd, uit pure angst voor de hyperventilatie. Toen werd het me echt te gek, want ik dacht: 'Je leven gaat er zo helemaal aan!' Ik ben toen zomaar met een vriendin met de bus en de tunneltrein (!) naar Londen gegaan. Ik dacht: 'Ik MOET uit deze cirkel komen, ik MOET gewoon iets engs doen!' Het ging toen echt heel goed, met uitzondering van een drukke markt waar ik dizzy werd. Ik had wat reispilletjes genomen en we hadden lekker kussens en slaapzakken in de bus (we reden 's nachts). Ik kwam redelijk uitgerust aan. Ik was nadien TROTS dat ik dit had gedaan! Okay, ik storrte een dag later in, maar ik had het 'm toch maar mooi geflikt!

Je moet voor je werk naar Polen, dus je kunt er niet zomaar onderuit...Dan kun je beter zorgen dat je uitgerust gaat. Ga op tijd naar bed, neem in de bus of het vliegtuig een kussen mee, zodat je eventueel kunt leunen als je duizelig word of je niet goed voelt. De reispillen helpen bij mij goed tegen de angst om over te geven als ik hyperventilatie heb...Ik heb een soort braakfobie volgens mij...Dan denk ik: 'Ik val dan maar flauw!' Verder nam ik Valdispert-tabletjes toen ik afgelopen zomer ging VLIEGEN. Daar ben ik ook erg bang voor, ik zag mezelf al hijgend in dat ding zitten...Ik was daardoor de rust zelve. Ik was even bang met opstijgen, maar ik had géén hyperventilatie. De hele vakantie ging het perfect.

Weet je wat het is? Moet je mij horen, de angsthaas zelve...Je denkt vaak dat iedereen aan je ziet dat je raar doet, afwezig bent, tolt...Maar als ik niet tegen mensen had gezegd dat ik hyperventilatie heb, had niemand dat ooit gezien! Ook al voel je je eng tijdens je reis, waarschijnlijk merkt niemand het. Ik weet jammer genoeg ook niet wat je moet doen als je naar wordt tijdens een rondleiding (wist ik het maar), maar bedenk dat er ooit een einde aan zo'n praatje komt en je daarna misschien even op je hotelkamer een boek kunt lezen. Ga even liggen als dat kan, dan pep je weer wat op...

Probéér te denken dat het allemaal wel los zal lopen en ja, ik weet hoe moeilijk dat is! Maar bij mij vallen enge dingen uiteindelijk reuze mee...En als het dan gelukt is, ben je apetrots op jezelf dat je dit weer 'doorstaan' hebt! Gek he, dat wij hyperventilatie-ers zo tegen dingen kunnen opzien...Mijn vriend duikt maandelijks het vliegtuig in voor een zakenreis...maakt hem niks uit...Ik heb in november 5 dagen cursus, ik lig er nu al bijna wakker van!

Ik kan je helaas niet van echt nuttige tips voorzien, aangezien ik zwelf amper weet hoe ik me met die hyperventilatie moet redden...Maar ik hoop dat je RUSTIG op reis kunt en ook rust kunt nemen. Trouwens...wie weet is het daar superinteressant en heb je niet eens TIJD om te hyperen! [:]grinning smiley[/:]

Heel veel succes Joy en laat je weten hoe het ging?

Groetjes Rainbow

Re: Alle tips zijn welkom
19 October 2006 00:34
[:]sad smiley([/:]

Ik zie nu dat je VANDAAG al gaat...Hopelijk komt mijn mail nog op tijd?
Joy
Re: Alle tips zijn welkom
19 October 2006 11:04
Hee Rainbow,

Je bent net op tijd [:]grinning smiley[/:].. ik ga straks weg.

Bedankt voor je uitgebreide reactie! Je hebt helemaal gelijk. We maken ons vantevoren al zo druk en dan gaat het fout. Gewoon op me af laten komen en denken dat er niks kan gebeuren.. Er zijn vast wel wat momenten dat ik even me rust kan pakken en daar zal ik dan ook maar al te graag gebruik van maken.

Ik maak er het beste van en hou je zeker op de hoogte hoe het verlopen is!!!

Gr Joy
Joy
Re: Alle tips zijn welkom
23 October 2006 11:44
Heej Rainbow,

Het weekend zit er op en ik wilde je (en anderen uiteraard) even laten weten hoe het gegaan is.. Ik las je bericht over je vreselijke dag en wilde je toch een soort hart onder de riem steken middels dit bericht.

In 1 woord: SUPER!!!!!!!!!

Ben zo blij dat ik mijn grenzen weer heb kunnen verleggen. Ik heb echt allerlei dingen gedaan die ik vooraf als angstmoment zou bestempelen. Ik zal het in het kort beschrijven:

Donderdag: Vliegen met het lange wachten..
Vrijdag: Vroeg op en een rit van 2 en een half uur heen en 2 en een half uur terug (ow jee) en verschillende dingen bekijken in een stadje.
Zaterdag: Een side see toer in Warschau (oh oh)..
Zondag: Na ong. 4 uur geslapen te hebben en wat gedronken te hebben de terugreis (dit was wellicht de ergste).

Ik voelde me gewoon erg goed. Ik kon mezelf erg rustig houden en heb geen moment gehad waarbij ik totaal werd overheerst door de paniek en angst. Ik had wat lectuur meegenomen (een boekje met de titel “hyperventilatie” en “Ik voel me ineens zo raar”) waar ik heel rustig van werd en de dingen heel goed kon relativeren. Bovendien stonden er erg nuttige tips in die ik soms goed kon gebruiken.

Uiteraard heb ik wel wat momenten gehad dat ik me iets minder voelde en dat ik iets vatbaarder was voor de mogelijke aanvallen, maar het heeft nooit doorgezet en het mooiste is dat ik allerlei angstmomenten toch heb overwonnen.. en dat geeft natuurlijk een hoop zelfvertrouwen.

Dus bedankt voor de tips en hoop jou hiermee ook een beetje mee op te fleuren.

Gr Joy

Re: Alle tips zijn welkom
23 October 2006 14:48
Hoi Joy,

Weer terug uit Polen! Wauw, wat fijn dat het zo is meegevallen! Meestal is dat ook zo, dat je ergens tegenop ziet en dat het dan gewoon goed gaat. Ik kan me voorstellen dat je vooral het vliegen eng vond, dat zou ik ook hebben. Ik was bang dat ik al duizelig zou worden tijdens het wachten op het vliegveld, maar dat was bij mij ook niet zo. Het maakt maar weer eens duidelijk dat wij onszelf gek kunnen maken met alleen maar gedachten.

Ik ben superblij voor je dat het goed is gegaan! Echt [:](Y)[/:] Dit is weer een dikke opsteker! Die boekjes die je beschreef heb ik trouwens ook. Daarin hebben ze het alleen vooral over gewone ademoefeningen, dus 5 in-5 uit enzo en ik merkte toch dat die bij mij niet hielpen. Er staan wel prima tips in, dat klopt. Ik ben al een paar dagen fiks verkouden en kan daardoor niet oefenen. Vervelend, want doordat mijn neus dichtzit adem ik meer door mijn mond (wat ik normaal NOOIT doe) en dat veroorzaken/'>oorzaakt natuurlijk toch weer wat hyper/duizels. Hopelijk kan ik de draad gauw weer oppakken.

Ik heb over vier weken die cursus, waar ik zo lang voor moet reizen (heb ik wel over verteld hier)...Vind ik toch nog steeds heel eng. Maar jouw verhaal maakt maar weer eens duidelijk dat de angsten alleen in ons hoofd bestaan en ze lang niet altijd waar hoeven te worden.

Nogmaals: [:]PROOST[/:] op je OVERWINNING! GO JOY!

Groetjes Rainbow
Re: Alle tips zijn welkom
23 October 2006 14:54
Joy, ik was vergeten te vragen hoe het HyperVennen je bevalt? Merk je dat je vooruit gaat? Ik las dat je nu een paar weken bezig bent en ik ben gewoon benieuwd!

Rainbow
Joy
Re: Alle tips zijn welkom
23 October 2006 15:52
Heej Rainbow,

Dank je voor je positieve bericht!! Leuk om te horen!!!!

Ja wat je zegt, onze geest is zo sterk dat het onze gedachtes beheerst en dat omzet in spanningen en klachten. Gek is dat he!! Die gedachte heb ik dan ook elke keer weer proberen om te zetten in een positieve gedachte en dat lukte me gelukkig!! Er is niks met je aan de hand, je gaat niet tegen de vlakte, het is alleen die stomme gedachte!!!

In die boekjes staan inderdaad wat oppervlakkige oefeningen, maar de tips zijn niet onzinnig..

Ik doe het nu zo`n 3 weken / een maand. Ik begon bij een gemiddelde van 80 en zit nu rond de 120 / 125. Ik vind de oefeningen wel pittig maar ik voel me nu beter en positiever dan voordat ik er aan begon. Maar ben er nog niet hoor!!

Hoe lang heb jij al last van chronische hyperventilatie? En ik merkte tussen de regels door dat jij niet helemaal overtuigd bent over het positieve effect van HyperVen?

En die cursus ga jij echt wel trekken hoor! Niet bang zijn. Ik maakte me voor Polen ook best wel nerveus en nu blijkt dat het helemaal nergens voor nodig. Ik snap heel goed wat jij bedoelt, maar je zult zien door positieve gedachten vast te houden, dat je er doorheen komt. Ik heb een aantal dagen achter de rug met de meest grote angsten die je ongeveer hebt en ik ben vandaag gewoon weer fluitend aan het werk.

Gr Joy

Re: Alle tips zijn welkom
23 October 2006 17:12
Daar ben ik weer!

Helemáál goed dat je meteen weer fluitend aan het werk gaat, terwijl je zo'n stress-weekje hebt gehad. Echt goed. Meestal zak ik weer weg in de hyperventilatie na zoiets, dan komt er opeens heel veel spanning uit!

Ik ben al sinds juli 2005 op en af bezig met HyperVen. Ik had al van alles geprobeerd tegen de hyperventilatie, zoals fysiotherapie, logopedie, homeopatie, ademhalingsoefeningen etc. Niets hielp, of het hielp me maar even. Ten einde raad zocht ik op Google en toen kwam ik HyperVen tegen. Nou, dat klonk allemaal zéér aannemelijk en ik bestelde het meteen. Ik had het vele oefenen er wel voor over! Door het oefenen kreeg ik wel een aantal bij-effecten, zoals nog méér duizelingen dan ik al had (ik heb vooral last van duizeligheid) en ik dacht dat het dus niet hielp. Toch was ik er steeds van overtuigd dat HyperVen me zou helpen en dus startte ik steeds weer, met alle bijwerkingen van dien. Als ik die kreeg stopte ik weer. Stom, want daardoor weet je natuurlijk nooit wat het effect is he? Ik lette ook continu op mijn scores, die niet echt mooi omhoog gingen. Dat kwam gewoon door mijn eigen ge-jojo met oefenen hoor, mijn scorelijn leek wel een achtbaan! Na inderdaad wat twijfels, véél lezen op het forum en véél contact met Hester (van HyperVen) denk ik toch wel dat HyperVen het enige is dat me echt van die rot-klachten kan afhelpen. Maar de discipline, daar heeft Rainbow moeite mee! Ik laat me snel ontmoedigen als mijn scores omlaag gaan...Dan denk ik: 'Bij anderen helpt het wel, maar bij mij niet. Ik zal wel altijd chronische hyperventilatie houden...' Terwijl ik wéét hoe het is om geen last te hebben...Kortom: zodra mijn verkoudheid over is (die duurt al vier dagen) start ik gewoon weer. Vanmorgen haalde ik 68, 's avonds is het meestal een stuk hoger, maar Hester zegt dat dat normaal is. Ik geloof zeker in de theorie met de buffers en de zuurte van het bloed enzo, maar soms doet de zwaarte van de therapie me de das om, zéker om momenten dat ik me goed voel. Dan denk ik: 'Zo, het is over! Ach, ik kan wel een paar dagen overslaan!', maar na een paar dagen komt het dan weer terug...Eigenwijs mens he? [:]smiling smiley)[/:] Gewoon stom van mezelf! Ik wil ook ZO graag van die duizels af...Ik lees dan vaak de opbeurende verhalen hier en dan denk ik: 'Kom op, nu ga je echt goed oefenen!' Wat is eigenlijk een uur op 24 uur he? Bovendien hebben we dit in jaren 'opgespaard' en dan kun je niet verwachten dat je er met af en toe wat oefenen (wat ik dus soms doe) vanaf komt...Het gaat om het VOLHOUDEN!

Dit is mijn HyperVen-verhaal! Vanavond ga ik weer proberen om een tweede trial te doen! En morgen gewoon wéér!

Hou mij en ons op de hoogte van je vorderingen he!

Doei!

Meer weten over het HyperVen programma?