[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Paar vraagjes

Gepost door Rainbow 
Paar vraagjes
16 October 2006 20:36
Hoi,

Ik heb even wat vraagjes.

Ik heb soms last van een dichtgeknepen keel. Dat wil zeggen, het lijkt alsof er een plankje dwars in je keel zit, alsof iemand op je adamsappel drukt (hebben vrouwen die eigenlijk wel? [:]winking smiley[/:]) Het voelt heel raar aan. Af en toe probeer ik te hoesten om dat gevoel kwijt te raken. Ik weet dat het een chronische hyperventilatie-klacht is, maar niet wat het veroorzaken/'>oorzaakt. Ik bedoel, de duizelingen komen doordat de vaatjes dicht gaan zitten, maar waardoor komt dat gevoel van een prop in je keel?

Als ik een hyperventilatie-aanval heb, krijg ik het opeens héél warm? Hoe komt dit?

Op zich gaat het best wel goed met me. Ik heb gelukkig vaker dat ik me goed voel dan dat ik me rot voel. Dat is wel eens anders geweest...Ik oefen soms een paar dagen niet en dan weer een keer van vijf sessies...Ja, ik moet het beter bijhouden, maar als ik me lekker voel heb ik daar niet zo'n zin in. Dan ben je veel te blij dat je geen chronische hyperventilatie hebt...Ik probeerde het vanmorgen op te pakken, om toch elke dag 2x5 sessies te doen als 'onderhoud', maar ik werd misselijk. Dat had ik laatst ook. Ik heb het meestal niet...Waardoor zou dat gekomen zijn? Ik ben toen maar gestopt...In de ochtend lukt het oefenen altijd veel minder dan 's avonds. Ik heb weleens gelezen dat dat komt doordat je 's nachts met open mond slaapt en dat je neus daardoor dicht kan gaan zitten. Met als gevolg dat je 's ochtends minder lucht KAN hebben...Ik ben inderdaad elke ochtend verkouden...Zit daar wat in?

Fijne avond allemaal!

Rainbow

Re: Paar vraagjes
21 October 2006 11:40
Hallo Rainbow!

Het gevoel van een dicht geknepen keel of een brok in je keel wordt veroorzaken/'>oorzaakt door de spierspanning hoog in je nek. Het heeft op zich niet zoveel met hyperventilatie te maken, maar wel met spanning. Een fysiotherapeut kan dit goed behandelen.

Ten aanzien van je vraag over de warmtestuwing: bij een hyperventilatieaanval komt je lichaam in actie om te vechten of te vluchten en dit heeft ook gevolgen voor de temperatuurregeling van je lichaam. Doordat de bloedvaten soms erg vernauwd zijn kan dit proces ook ontregeld raken, vandaar dat je het dus even erg warm kan krijgen.

Je laatste vraag waarom het oefenen s' morgens minder gaat dan 's avonds zien we vaker. Bij de een gaat de eerste sessie weer beter dan de tweede. De een heeft 's nachts meer last van hyperventilatie (en dus een mindere ochtendsessie) en de ander heeft 's avonds een mindere sessie (door de hyperventilatie overdag). Dat je klachten ervaart naar aanleiding van het oefenen komt doordat je lichaam moet wennen aan een hoger CO2 gehalte en dit gaat meestal over als je consequent door blijft oefenen. De andere oorzaken/'>oorzaak is je door het oefenen stress gaat verwerken waardoor dit soort klachten op kunnen treden.


Hester
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Paar vraagjes
21 October 2006 13:32
Dank je wel voor het antwoord Hester! Momenteel oefen ik even helemaal niet, want ik heb een fikse verkoudheid onder de leden en mijn neus zit helemaal dicht. Waarschijnlijk zou ik nu een score van 10 halen ofzo...Zodra ik me weer beter voel, ga ik weer aan de slag! Ik heb gisteren maar weer eens in het archief oude stukjes teruggelezen en die vond ik zo positief dat ik er weer fris tegenaan kan!

Rainbow
Re: Paar vraagjes
23 October 2006 20:30
Hallo Rainbow,

Ik heb met momenten ook erg vaak dat ik last heb van een benauwd gevoel op mijn keel (globegevoel noemen ze dat geloof ik).
Dit wordt bij mij denk ik ook door spanning in mijn keel/nek veroorzaken/'>oorzaakt omdat ik soms ook een erg vermoeid gevoel heb in de spieren aan de zijkanten van mijn nek. Ik heb dan ook vaak de neiging om veel te slikken. [:]confused smiley?[/:]

Hoop dat het snel weer over bij je gaat.

Groetjes Dikos.

Meer weten over het HyperVen programma?