[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Verschillen in Chv?

Gepost door Wim 
Wim
Verschillen in Chv?
06 December 2006 22:42
Hallo allen,
Mijn naam is Wim en ik volg sinds enige tijd, soms met lange tussenpozen jullie berichten.
Ik heb ongeveer een jaar geleden intensief geHyperVent en kon op het laatst met gemak 3,5 min. mijn adem inhouden. (reken maar uit hoelang ik dan over een sessie deed:-))
Echter de klachten gingen nooit helemaal weg, en ik herken enorm veel in jullie verhalen, met name van Rainbow, bij mij werd ook gezegd dat het geen Chyperventilatie was. Ik sporte veel(waterpolo op hoog niveau) en had vaak een rustige ademhaling, maar had toch ook klachten zoals duizeligheid en gespannen, vermoeid en vaak hoofdpijn.
Het bericht van Rainbow over de paniekaanval zou ik zelf geschreven kunnen hebben:-)
en winkelen of vergaderingen, zelfs alleen maar staand met iemand praten gaf ellende en duizelingen.
Nu ben ik van mening dat er verschillende soorten van Chyperventilatie zijn, sommige mensen ademen te veel en anderen te weinig. (verbeter me maar als ik het mis heb) Want ik kwam erachter dat wanneer ik als ik me slecht voelde, ik juist sneller ging ademhalen (in-uit in-uit enz. enz.) de klachten veel minder werden. Vooral sávonds voor het slapen gaan gaf mij enorm veel ontspanning.
Ik ben nu zover dat ik alles weer redelijk normaal kan ondernemen en krijg op drukke en spannende periodes nog wel eens een terugval maar kan daar ook snel weer op reageren.
Heeft iemand hier ook ervaring mee?
Ik ben zeer benieuwd naar jullie reacties
P.s begrijp me svp niet verkeerd ik denk dat de HyperVentherapie voor een heleboel mensen erg geschikt is maar dat er altijd uitzonderingen (zoals ik:-)) zijn, die misschien een andere chronische hyperventilatie vorm hebben.
Re: Verschillen in Chv?
07 December 2006 09:03
hoi wim,

Dat je klachten niet over gaan daar weet ik niks over te zeggen helaas maar dat wat je zegt over dat sommige mensen juist te weinig ademen herken ik. Ik betrap mezelf erop dat ik vaak bij spannende momenten of wanneer ik intensief bezig ben ik mijn adem in ga houden.. Heel raar is dat maar als ik dan inderdaad bewust door de neus in en door de neus uit ga ademen (wat sneller) dan trekken de klachten ook iets verder weg. Daarom heb ik zo'n moeite met sporten omdat ik dan mijn adem in ga houden.. het lijkt wel alsof ik dan super zat op de toestellen sta sad smiley

succes verder met je klachten, ik hoop dat ze snel minder worden!
groetjes linda
Re: Verschillen in Chv?
07 December 2006 14:35
Hallo Wim,

Ik denk niet dat er verschillende soorten chronische hyperventilatie zijn. Wel is er groot verschil in de mate dat je last hebt van de klachten. Op forum 3 kun je hier meer informatie over vinden bij Kan het zijn dat (chronische) hyperventilatie niet continu aanwezig is?.

Daarnaast is er nog een andere mogelijkheid en dat is dat de klachten voortkomen uit (chronische) stress en niet uit chronische hyperventilatie. De momenten dat je last hebt van hyperventilatie zijn dan veel meer een gevolg dan oorzaken/'>oorzaak! Sommige mensen hebben ook meer nodig dan alleen de therapie met HyperVen: denk aan een ontregelde serotoninehuishouding waarvoor antidepressiva kunnen helpen, meer ontspanning in de vorm van sporten of andere ontspanningsoefeningen en kijken welke factoren stress veroorzaken.

Hester
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Verschillen in Chv?
07 December 2006 20:43
Sommige mensen ademen te veel en andere te weinig, schrijft Wim. Dat denk ik ook. Sterker nog, ik merk aan mezelf dat ik het allebei doe en dat het per moment verschillend is. Ik denk dat ik vaker te weinig adem dan te veel, en toch herken ik haarscherp vrijwel alle chronische hyperventilatie-symptomen en heb ik regelmatig ook echte hyperventilatie-aanvallen. Ik zie chronische hyperventilatie eerder als een verstoring van een normale ademhaling, en of dat nu naar het ene uiterste (te veel) of naar het andere uiterste (te weinig) gaat, de verschijnselen kunnen hetzelfde zijn en het principe is in beide gevallen: de balans is zoek.

Groetjes,
Marja

Meer weten over het HyperVen programma?