[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Getsie!

Gepost door Rainbow 
Getsie!
14 November 2006 11:44
Goedemorgen,

Nu was ik keurig 2x per dag aan het oefenen geslagen. Prima, dat lukte wel. Maar nu krijg ik te maken met de beruchte bijwerkingen. Mijn duizelingen zijn verergerd. Dat is ook de enige klacht die ik heb. Gisteren werd ik tijdens het oefenen erg misselijk, maar okay, dat kwam denk ik doordat ik net frietjes had gegegeten en dat is natuurlijk nogal vies vet! Die duizeligheid is altijd mijn grote euvel geweest.

Ik vind het zo moeilijk om stug door te blijven oefenen, terwijl ik me dan nog beroerder lijk te voelen. Gisteren zat ik ook helemaal dizzy op het werk...Hoe doen jullie dat? Hoe gaan jullie om met die bijwerkingen? Zo'n bijwerking als een kloppend hart (wat ik ook weleens heb) vind ik niet zo erg en neem ik voor lief, maar NOG meer duizeligheid is toch wel erg rot. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

Groetjes Rainbow
Re: Getsie!
14 November 2006 13:55
Dag Rainbow,

ik ben ook strikt iedere dag aan het oefenen en ook ik heb het gevoel dat de klachten weer terugkomen na een tijdje weinig last te hebben gehad. Vooral de afgelopen dagen zijn een stuk minder, ik ben weer snel moe en heb weer last van hartkloppingen en steek op de borst (rechtsmidden).

Ik ga gewoon door en hoop dat het allemaal wel weer weg trekt, zoals ik hier al vaak heb gelezen gebeurd dat ook. Dat geeft me wel weer een beetje hoop.

Ik heb al vanaf mijn 12e ofzo last van duizelingen gehad en ben zelfs een keer 2 weken lang duizelig geweest, maar toen had ik ook nog een griep erbij. De huisarts wist maar niet waar het vandaan kwam en heb ook wat onderzoeken gehad. Dit blijkt dus allemaal chronische hyperventilatie te zijn, dat weet ik nu... Ik ben dus eigenlijk gewend geraakt aan de duizelingen en negeer het dus gewoon.

Misschien moet je proberen dat als je duizelig bent in te ademen door je neus en door je mond weer uit. Je hebt dan toch te veel CO2 in je bloed. Wandelen wilt ook helpen, omdat je dan het zuurstof (CO2) verbrandt. Ik doe dat ook als ik weer eens last heb van de chronische hyperventilatie, dan ga ik met mijn honden een stukje wandelen en meestal gaat het al veel beter als ik terug kom.

Hopelijk heb je wat aan mijn verhaal.
Succes...

Groetjes Lynn
Joy
Re: Getsie!
14 November 2006 15:02
Hally Rainbow en Lynn,

Die misselijkheid heb ik ook weleens gehad na een vette whopper. Nooit meer oefenen net nadat je gegeten hebt. De spijsvertering doet dan z`n werk en in combinatie met het programma gaat dit niet goed.

De bijwerkingen lijken bij mij nu ook erger dan ooit. Vind het heel vervelend. Ben vanmorgen naar de huisarts geweest en ik ga donderdag een gesprek aan met een psycholoog, die mij hopelijk weer wat moed kan aanpraten. Ik heb me de afgelopen 2 dagen ook ziek gemeld van mijn werk, want voelde me te beroerd.

Nu gaat het wel weer goed en heb ik ook meer positieve gedachte: "ach, het hoort gewoon bij de chronische hyperventilatie en de therapie, maar waarom zou ik dit niet overwinnen als ik al die andere dingen al heb overwonnen". Laat het over je heen komen en bedenk dat dit allemaal onderdeel is van het helingsproces.

Ik heb HyperVen trouwens wel gevraagd of het zinvol is om door te blijven oefenen, dus ik hou jullie op de hoogte.

Groet Joy

Re: Getsie!
14 November 2006 19:45
Hallo,

Blijkaar is het ons dagje niet vandaag, zit ook 2 dagen thuis van het werk doordat ik vanmorgen een zware aanval heb gekregen. Ik heb ook altijd wel wat bijwerkingen na het HyperVennen, maar ben pas bezig dus ga ik toch nog even op mijn tanden bijten en doorzetten. Morgen ga ik naar psycholoog/kiné, en hoop daar ook wat van op te steken want sukkel al meer dan 10 jaar met chronische hyperventilatie. Moet nu wel medicatie nemen tegen mijn paniekaanvallen, dat vind ik minder leuk , maar voorlopig kan het even niet anders. Kan moeilijk altijd thuisblijven van mijn werk. nu op 1 maand tijd al 9 dagen. Ik denk toch dat volhouden met HyperVennen echt wel kan helpen.

Laat ons hopen dat het op een dag eens allemaal over is, want die duizelingen vind ik nogal redelijk eng , ook achter meer dan 10 jaar chronische hyperventilatie.

Groetjes,

Kristof
Joy
Re: Getsie!
14 November 2006 23:03
Hallo allemaal,

De reactie van HyperVen is dat als de klachten te heftig worden, je even rust zal moeten nemen. In mijn geval dus.. ik zal eens kijken hoe het is als ik even een paar dagen stop.

Hoe lang ben je al bezig Kristof en heb je het idee dat het de remedie is die je zoekt na al die tijd?

Nee ziekmelden is niet juist. Het is het vluchtgedrag waar zoveel over wordt gesproken. We moeten niet vluchten, maar vechten tegen die angstige gevoelens. Heb jij het op je werk wel besproken Kristof, want het lijkt me toch niet iets waar je leidinggevende zomaar akkoord mee kan gaan?

Gr Joy
Re: Getsie!
15 November 2006 08:35
Hoi,

Als ik jullie ervaringen lees, dan krijg ik schrik om HyperVen te proberen. Ik heb al 6 jaar chronische hyperventilatie (mijn verhaal vind je bij het onderwerp 'spierkrampen'') en heb ooit eens op het punt te gestaan om met HyperVen te beginnen, maar ik durf niet. Ik ben bang om mijn adem zo lang in te houden en durf het thuis niet proberen. Jullie schrijven bovendien dat de klachten bij momenten nog erger worden en dat schrikt mij ook wel af. Toch wil ik graag iets doen aan mijn verkeerde ademhaling en van die rothyperventilatie vanaf geraken. Hadden jullie ook angst om met HyperVen te beginnen?

Griet



Bericht bewerkt (15-11-2006 13:03)
Re: Getsie!
15 November 2006 12:02
Hallo Joy,

Ziekmelden is inderdaad niet de juiste oplossing , maar gisteren zat ik echt wel diep en voelde dat het niet meer ging, daarom begin ik nu tegen mijn zin ook met medicatie. Vanmiddag ga ik naar psycholoog/ kiné die ervaring geeft met hyperventilatie(na lang zoeken). Ik hou jullie zeker op de hoogte wat ik daar opsteek.

Op het werk erover praten is niet zo een goed idee, heb 2 jaar geleden eens 1 maand thuis gezeten met dezelfde klachten en er was absoluut geen begrip voor. Werk namelijk in een fabriek, en daar ben je maar een nummer. Toen is alles beter gegaan met medicatie en kiné. Maar nu 2 jaar later zit ik terug met die chronische hyperventilatie. Ben medicatie ook gestop na 6 maanden , want was er volledig over.

Ik denk wel dat het HyperVennen kan helpen, want 2 jaar geleden ben ik ook naar kiné geweest met ervaring over hyperventilatie (die is spijtig genoeg gestopt). En daar moest ik ook diezelfde oefeningen doen zoals het HyperVennen. Maar ze zij er altijd bij dat je het niet mag forceren, en denk dat dat bij mijn en bij velen van ons zo is. Dat we te vlug resultaat willen en daarom onze adem te lang inhouden waardoor de klachten verslechten.
Rustig beginnen met HyperVennen en langzaam opbouwen is de oplossing denk ik.

Groetjes,

Kristof
Re: Getsie!
15 November 2006 13:01
Kristof, ik ben erg benieuwd wat jouw kiné zegt! Vertel je het ons?
Re: Getsie!
15 November 2006 13:05
Hoi Allemaal,

Het is trouwens helemaal niet zo dat je altijd klachten krijgt als je HyperVen be-oefent.
Ik ben zo'n (mazzel)kont waarbij het helemaal niet erger werd en waarbij de klachten, in het begin, snel afnamen. Dus je moet er niet bijvoorbaat al van uitgaan dat het automatisch zo is.

Verder kan ik me herinneren dat er, tussen het eten en HyperVen, 2 uur moet zitten.
Ik heb ook wel eens gehad dat ik dat vergat en direct na het eten ging HyperVennen en toen werd ik me toch een pak misselijk. Baahhhhhhhh
Als je er tijd tussen laat zitten zijn jullie dat probleem alvast kwijt. [:]grinning smiley[/:]

Groetjes van Ellen
Joy
Re: Getsie!
15 November 2006 14:10
Hallo allemaal,

Goed om je verhaal te horen Kristof. Als er geen begrip voor is zegt dat meer over de mensen die dat oordeel vellen dan over jou. Ik heb het namelijk wel verteld op mijn werk en er is alle begrip voor en dan valt er een enorme last van je schouders af. Mijn werk lijdt er verder niet onder, maar in sommige situaties is het voorkomen van klachten heel moeilijk en heeft dat dus enige invloed op mijn werk.

Geforceerd oefenen is inderdaad niet goed. Wellicht dat daardoor de klachten verergeren tijdens het oefenen. Maar aan de andere kant hoe weet je nu wanneer je forceert en wanneer je de oefeningen op een juiste manier doet? Ik neem nu even een rustpauze en dan pak ik de draad weer op. Ik ben overtuigd dat we allemaal op de juiste weg zijn.

Ik ben, net als Rainbow, erg benieuwd naar jouw ervaringen bij de Kiné.

Gr Joy
Re: Getsie!
15 November 2006 18:51
Hallo,

Ben dus vanmiddag naar kiné/psycholoog geweest, en hebben eerst een gesprek gehad van 1 uur. Daaruit maakte zij uit dat het allemaal te veel in mijn hoofd zit. Ik leef nogal te veel volgens structuren en ben veel te stipt(wat wel waar is). Volgens haar komt de oorzaken/'>oorzaak daardoor.

Ik moet eerst leren om de angst te kunnen negeren, zoals zij zegt : baas zijn over de angst en hyperventilatie.

Vrijdag moet ik weer , en dan gaat ze wat oefeningen doen (relaxatie,buikademhaling en nog een gesprekje).

Het HyperVennen vond ze niet slecht , een goede oefening tegen hyperventilatie, maar in mijn geval zou ik beter nog een paar weekjes wachten tot het ietsje meer uit mijn hoofd is en niet noodgedwongen ga HyperVennen, zoals ik nu wel doe.

Dus veel wijzer ben ik nog niet , weet nu wel dat ik hyperventileer door er constant mee bezig te zijn. Ze gaat me leren dat te negeren en dan pas zal HyperVennen of andere oefeningen bij mij resultaat hebben. (dat is haar mening natuurlijk). Ik ga nog blijven gaan naar haar en hopelijk zie ik het positief verbeteren. het HyperVennen ga ik even paar weken stoppen en dan als het niet meer zo een verplichting is terug beginnen. Want tis toch wel een oefening die resultaat geeft.

Vrijdag ga ik weer en hoor je nog van me. iK kan we zelf geen forum openen (raar) dus zal mijn antwoord van vrijdag hier op zetten.

Belangrijk is ook positief blijven, want het valt op te lossen.

Groetjes,

Kristof
Re: Getsie!
15 November 2006 18:54
Hoi Griet,

om nog even terug te komen op jouw vraag over het beginnen met HyperVen.

Ik had meer iets van zal het wel werken, want ja je betaald er aardig wat voor en dan vraag ik me altijd af of zoiets dan wel werkt.
Daarom heb ik eerst de ervaringen doorgelezen en heb toen besloten van dat ik eerst te evaluatieversie te bestellen om het eens uit te proberen. Dit is mij goed bevallen toen en toen dus de evaluatieversie afgelopen was heb ik de volledige versie aangeschaft.

Ik heb nu iets van wie niet waagt wie niet wint... Iedereen reageert weer anders op het programma, de een zal er meer van merken dan de ander. De een zal er sneller vanaf zijn dan de ander.. Ik zou zeggen probeer het gewoon en als je iets hebt van dit is niks voor mij dan doe je het gewoon niet meer...

Groetjes Lynn
Re: Getsie!
16 November 2006 09:20
Hoi Lynn,

Bedankt voor jouw antwoord. Je hebt gelijk, als ik het niet probeer kan ik ook niet weten of het iets voor mij is. Ik ga het gewoon doen, denk ik. Ik twijfel al zo lang, maar andere oefeningen/therapieën lijken niet echt te helpen op lange termijn. En ik zou zo graag iets vinden dat mij helpt... Ik hou jullie op de hoogte[:]smiling smiley[/:]!

Groetjes
Griet

Joy
Re: Getsie!
16 November 2006 18:43
Hallo allemaal,

Weer even een bericht van mij [:]smiling smiley[/:]

Even voor Griet; wees niet bang voor het programma. Het beoefenen ervan is juist erg ontspannend voor mij, dus daar krijg je geen klachten van. Ik denk dat ik alleen even over een drempel heen moet die deel uitmaakt van het helingsproces. Nu ben ik voor een aantal dagen gestopt en hou dat even vol tot het weer het juiste moment is om weer te oefenen.

Vandaag had ik een gesprek met de psycholoog en we hebben in overleg besloten dat ik eerst een maand bekijk (na mijn rustperiode en nadat ik weer begonnen ben met de therapie) hoe het gaat. We hebben dan weer een gesprek en indien nodig doen we daar een aanvullende therapie bij.

Ze gaf aan dat er zoveel mensen last hebben van de klachten waar ik mee worstel en dat ik me dus nergens zorgen over hoef te maken, want het is een kwestie van tijd dat ik mijn chronische hyperventilatie en bijkomende paniekaanvallen onder controle krijg. Ik vertrouw daar ook op.

Laten jullie ook weten hoe de ervaringen zijn, zodat we er gezamelijk uitkomen!! [:]TOP[/:]

Groet Joy
Re: Getsie!
17 November 2006 10:58
Hallo Allemaal,

Kom net van psycholoog, dit werkt echt goed (2de maal nu). Je moet eigenlijk eerst een beetje zoeken naar de onderliggende oorzaken/'>oorzaak. Deze persoon geeft na 2 sessie's mij al een stuk beter doen voelen (niet dat ik nu van mijn klachten af ben hé) , je moet echt baas worden over je klachten en proberen positief te blijven. Er zijn heel veel mensen met ons probleem.

HyperVennen is zeker aan te raden, maar niet zomaar beginnen er op los te HyperVennen.
Het beste is eerst even tot rust komen met jezelf (psycholoo/kiné, relaxatie/osteopaat).

En als je je wat beter in je vel voelt, is dit 1 vd beste oefeningen die je kunt doen, maar nooit je limiet willen forceren. Bij hyperventilatie, zeker bij personen zoals mij en vele andere die er al meer of 10 jaar last hebben, moet je veel geduld hebben. Het zal niet op een maandje opgelost zijn. Maar rustig stap voor stap vooruit gaan en positief blijven , ook bij mindere dagen. Het valt zeker te genezen.

Geduld en positief denken (zoals ik me voor het moment voel)
Groot verschil sinds dinsdag.

Hopelijk zijn jullie hier wat verder mee geholpen.

Groetjes,

Kristof
Re: Getsie!
17 November 2006 16:08
Hoi Kristof,

Wat fijn zeg, dat je je zo goed voelt door de psycholoog! Gelukkig voel je je in je koppie al een stukje beter! Kijk eerst dit eens aan en ga dan op je gemak oefenen. Groot gelijk dat jij het zo aanpakt. Heel veel succes en ik duim voor je dat je je NOG beter gaat voelen!

Groetjes Rainbow
Re: Getsie!
19 November 2006 14:37
Voor Griet: ik vond het ook best eng om te beginnen met HyperVen, maar heb het (een dikke week geleden) toch gedaan. Ik heb er tot nu toe niet meer klachten van gekregen, integendeel. Ik merk dat ik nu de rest van de dag niet meer zo op mijn ademhaling let (deed ik eerst wel) en daardoor voel ik me rustiger en niet zo snel benauwd. De sessies zelf vind ik soms niet en soms wel zwaar. Ze zijn voor mij zwaarder als ik me ergens emotioneel over voel, dan krijg ik soms een licht paniekgevoel tijdens het inhouden van mijn adem. Ik probeer dan om mezelf weer te ontspannen en dat lukt soms dan wel.
Ik heb trouwens wel besloten om te beginnen met 1 sessie per dag. Van de gedachte aan 2 sessies werd ik bij voorbaat al zo gespannen, dat ik met mezelf heb afgesproken om het langzaam op te bouwen. Ik vind dat je jezelf dat ook moet gunnen als het anders gevoelsmatig gewoon te zwaar wordt.

Groetjes,
Marja
Re: Getsie!
21 January 2007 15:21
Voor Kristof : Ik hoop dat je hier nog es op het forum zal komen lezen en mijn vraagje leest ... bij welke psycholoog/kiné ben jij geweest of ga je nog ? Want ik veronderstel dat je in België woont ...

Alvast bedankt en groetjes,
Saskia Van den Broeck

Meer weten over het HyperVen programma?