[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

ademhaling doet anders

Gepost door Shannon 
ademhaling doet anders
18 January 2007 17:32
Heey allemaal,

zoals jullie misschien weten volg ik nu ongeveer 12 dagen HyperVentherapie. (is trouwens te volgen op www.kdoeHyperVen.web-log.nl)[:]smiling smiley[/:]

Nu valt me op dat mijn ademhaling anders doet, een beetje raar eigenlijk. Mijn ademhaling voelt heel raar. Is dit normaal? Is mijn ademhaling daadwerkelijk aant veranderen.
Soms merk ik dat ik meer moeite heb ermee.

groetjes
Shannon
Re: ademhaling doet anders
18 January 2007 21:11
even nog erbij. ik adem maar 4 seconden in als ik de therapie doe... is dit normaal?
Re: ademhaling doet anders
18 January 2007 21:37
Hoi Shannon,

Ik adem ook niet veel in als ik oefen. Ik denk ook dat het niet goed is als je gaat hijsen en bijvoorbeeld 10 seconden naar lucht gaat happen. Gewoon normaal goed inademen en je adem inhouden.

Je moet je niet te druk maken over secondes enzo, maar gewoon de therapie doen. Hoe meer je gaat nadenken, hoe gestresster je wordt. Dat had ik ook, dan haalde ik een lagere score en dacht ik meteen: ik doe iets fout, zie je, ik kan dit niet, het is niet geschikt voor mij. Nu heb ik, puur voor mijn eigen gemoedsrust, de nieuwe versie besteld, zodat ik me niet meer laat opjutten door die scores.

Wat bedoel je met 'mijn adem gaat raar'? Als je het uitlegt herken ik het misschien en kan ik je gerust stellen. Je doet het vast gewoon allemaal goed, maar bent (net als veel van ons) een beetje ongerust denk ik. Overigens nemen klachten vaker toe door HyperVen. Je lichaam is aan het veranderen en dat gaat vaak gepaard met extra of andere klachten. Lees de site er eens op na en je ziet dat veel mensen dat hebben.

Zet 'm op! [:](Y)[/:]

Rainbow
Re: ademhaling doet anders
19 January 2007 11:17
Dankje Rainbow.

Nou, ik voel gewoon mijn ademhaling beter. En voel ik dat ik nog maar heel weinig kan inademen. Ik denk dat het is, omdat mijn ademhaling aant veranderen is, dat het me daarom meer opvalt. En hetl voelt gewoon anders, omdat ik eerst alleen maar buikademhalingsoefeningen deed. Ik vind het wel een beetje eng dat het lijkt alsof die steeds meer weggaat.

Maar je hebt denk ik wel gelijk: ik maak me af en toe ook veel zorgen. Lig ik in bed en denk ik: stel je voor ik krijg door HyperVen weer mijn aanvallen terug. Ja, het is gewoon angst.

En met inademen tijdens een trial, daar twijfel ik gewoon nog een beetje over. Doe ik niet te weinig? Doe ik niet teveel? Je voelt het trouwens meteen als je te weinig inademt, dus niet volledig, dan haal ik niet eens 33 seconden of zo. Maar vooral met inademen, twijfel ik wel vaak.

groetjes
Shannon
Re: ademhaling doet anders
19 January 2007 14:27
Hoi Shannon,

Ik denk dat je er van uit kunt gaan dat in dit stadium iedere verandering een goed teken is. Je geeft aan dat je ademhaling 'raar' doet. Het is al heel goed dat je je daarvan bewust bent, dat je het voelt.
Ik ben zelf nu ruim 2 maanden bezig met HyperVen en merk echt dat ik mijn eigen ademhaling steeds beter leer kennen. Want we zijn als chronische hyperventilatie'ers wel vaak bezig met op onze ademhaling te letten, maar dan meer in de zin van dat het niet goed is zoals het is, anders moet, beter moet... maar in feite moet je natuurlijk eerst je ademhaling goed leren kennen voordat er iets kan gaan veranderen. Ook al betekent dat in het begin dat je nu pas merkt hoe raar je ademhaling eigenlijk verloopt. Geeft niks, in de loop van de tijd gaat zich dat vanzelf normaliseren (dat is tenminste wat ik merk [:]winking smiley[/:]).

Hoe lang je inademt maakt volgens mij niet uit. Iedereen heeft zijn eigen patroon en dat patroon is het enige waarmee jij te maken hebt, 't maakt dus niet uit hoe dat bij anderen is. Net zo goed als dat het niet uitmaakt hoe hoog of laag de scores van anderen zijn, het gaat om jouw scores en wat daarin verandert.

Zoals Rainbow al zegt kan je best in het begin wat meer klachten krijgen, dat is een bekend verschijnsel bij alle natuurlijke therapieën (daarmee bedoel ik therapieën die niet werken met zware medicijnen). En dan is het belangrijk bij HyperVen - omdat je het helemaal zelf doet, zonder stok achter de deur - dat je je niet laat ontmoedigen en de discipline houdt om door te gaan. Maar in dat stugge doorgaan kun je toch lief voor jezelf zijn, dus niet forceren en jezelf ook toestaan dat het op sommige dagen gewoon kl*te gaat [:]sad smiley(([/:].

Ik vind het heel goed van je dat je een weblog bijhoudt! En zo te lezen heb je het niet gemakkelijk gehad, ik vind het knap dat je steeds in je eentje toch je koppie boven water houdt. Sterkte, je kunt het [:](Y)[/:] [:](Y)[/:] [:](Y)[/:]!

Groetjes, Marja
Re: ademhaling doet anders
19 January 2007 19:17
dankjewel[:]smiling smiley[/:]

maar voelde jullie dat ook aan jullie ademhaling, een verandering en dat voelt een beetje raar.

groetjes
Re: ademhaling doet anders
20 January 2007 12:42
Kun je misschien uitleggen wat er dan veranderd is aan je ademhaling, dus wat er nu zo raar voelt? 't Is een beetje vaag zo [:]winking smiley[/:].

Groetjes, Marja
Re: ademhaling doet anders
20 January 2007 13:49
haha, ja misschien een beetje te vaag ja. Ja, ik merk het vooral als ik s'morgens wakker word en dan blifj ik nog even liggen, dan voel ik mijn ademhaling gewoon heel goed! Dat voelde ik voorheen niet. Het lijkt alsof ik dieper inadem en minder uitadem.
ik weet het, het is vaag, maar zo voelt het ongeveer[:]smiling smiley[/:]
Re: ademhaling doet anders
22 January 2007 13:15
Nu is het niet vaag meer hoor [:]winking smiley[/:]! En ik herken het, ik merk ook dat ik duidelijk dieper inadem. Of ik minder uitadem heb ik eerlijk gezegd niet gemerkt. Maar het voelt alsof ik mijn ademcapaciteit nu veel vollediger benut (en volgens mij gaat dat nog meer worden). Is dat wat je bedoelt Shannon?

Groetjes, Marja
Re: ademhaling doet anders
22 January 2007 17:00
Heey Marja,

bedankt! ik denk inderdaad dat ik dat ongeveer bedoel. Ja, je bent met je ademhaling bezig, met die proberen te veranderen met HyperVen(beter te krijgen), dus is niet zo raar dat je wat voelt. Bedankt voor alle antwoorden[:]smiling smiley[/:]

Meer weten over het HyperVen programma?