[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Iets tegen paniek/angst?

Gepost door Rainbow 
Iets tegen paniek/angst?
28 February 2007 09:38
Goedemorgen,

Ik vraag me af of jullie iets gebruiken om de paniek/angst te onderdrukken die vaak bij chronische hyperventilatie hoort? Ik ben vaak bang voor de klachten. Als ik bijvoorbeeld naar het werk ga, maak ik me al zorgen of ik wel of geen klachten krijg. Soms word ik opeens overvallen door echte paniek. Ik zat bijvoorbeeld maandag in een overleg met een collega en opeens, zonder reden, bonkte mijn hart en werd ik heel erg raar in mijn hoofd. Ik werd opeens weer duizelig en ik snapte helemaal niet waar dat vandaan kwam.

Ik had een week niet geoefend en het ging best redelijk. Toch zak ik dan opeens weer terug in die paniek, compleet met heel druk worden, het warm krijgen e.d. Ik denk dat ik me een stuk beter zou voelen als ik niet zo bang zou zijn voor de duizeligheid. Kortom: hoewel ik zeker niet elke dag last heb en stress ervaar, wil ik me toch wat rustiger voelen. Niet helemaal lam natuurlijk, want ik moet me ook concenteren! [:]smiling smiley)[/:] Ik denk dat ik dan toch wat meer vooruitgang boek. Ik heb ooit voor die angst AD medicijnen gehad, maar dat vond ik veel te zwaar. De arts zei: 'Maar dat is niet omdat je depressief bent hoor, dat ben je niet, ze zijn alleen voor de angst'. Ik kreeg heel erg veel bijwerkingen van die pillen, zoals trillingen. Ik wil die dus echt niet meer gebruiken. Hebben jullie minder 'zware' pilletjes/sprays of zoiets? Het gaat dus vooral om de bekende angst voor de angst/angst voor de klachten...

Groetjes Rainbow
Re: Iets tegen paniek/angst?
28 February 2007 10:27
heey Rainbow,

ik gebruik eigenlijk niks ertegen en ik ben al heel lang erover na aant denken om toch maar AD medicijnen aan te schaffen. Vooral omdat ik vanaf mei 2006 bijna alle openbare gelegenheden vermijd. Misschien kan het me over de drempel heen zetten. Maja, helemaal achter sta ik ook niet achter die AD medicijnen. Ik wil eerst doorgaan met HyperVen en dan zie ik wel weer verder. Het kan altijd nog.

Ik heb wel valdisper rust hier thuis liggen en bachbloesem spray. Voor het geval dat.

groetjes
Shannon
Re: Iets tegen paniek/angst?
28 February 2007 11:05
hoi rainbow
ik gebruik nervovit van bional op plantenbasis,daar word je rustiger van.
en ik heb rodiola ook op kruidenbasis, dat is om wat aan te sterken ,en een hele goeie vitamine . en ik heb ook resceudruppels, ik moet zeggen ik voel me er wel rustiger bij.
medicijnen slik ik niet , niks voor mij. daarom heb ik alles bij de natuurwinkel weg.
maar het helpt me wel , misschien ook wat voor jou , het haalt echt de angst niet weg,
maar je word er rustiger van,en het is niet verslavend,en er zitten geen bijwerkingen bij.
dus misschien kun je dat eens proberen , succes ermee.
groetjes stephanie
Joy
Re: Iets tegen paniek/angst?
28 February 2007 11:27
Hee Rainbow,

Goed om te horen dat je vooruitgang boekt, alleen jammer dat je vanuit het niets paniekerig wordt. Ik heb dat persoonlijk ook weleens, dat ik ineens heel raar wordt; licht in het hoofd, compleet angstig, warm gevoel. Das heel erg vervelend, zeker als je in gesprek bent met iemand. Het gebeurt mij trouwens ook nooit als ik alleen ben hoor. Dus het heeft denk wel te maken met een gesprek.. ik weet dat ik voor zo`n aanval ineens heel gericht op mezelf let, en dan gaat het vaak fout.

Ik volg nu op maandagavond een training “angst de baas” en dat helpt mij best wel relativeren. Ik leer mezelf helpende gedachten i.p.v. niet-helpende gedachten en daarnaast heb ik een cd meegekregen “omgaan met stress” en die zet ik op voor het slapen gaan. Je spant en ontspant vele spiergroepen in je lichaam en bij mij werkt het erg ontspannend. Verder slik ik niks aan medicijnen of hulpmiddelen, omdat ik ervan overtuigd ben dat ik het zelf onder controle kan brengen en ik al een flinke stap in de goede richting heb gemaakt. Bovendien lijken mij medicijnen tijdelijke middelen en hebben deze een verslavende werking..

Succes Rainbow!!

Gr Joy
Moeilijk onderwerp. Ben ook niet zo voor AD medicijnen, maar ik denk dat als de paniek en
de angst te erg worden zodat het je hele leven gaat beheersen, dat het dan toch
een tijdelijke optie is. Maar misschien is een "lichter" middel die je af en toe in
kan nemen, dus indien nodig beter is, want met AD medicijnen kan dat niet.

Angst voor de klachten die je gaat krijgen is natuurlijk al een trigger om
het te krijgen. Maar ik snap ook wel dat het zo werkt.
Of angst omdat je alweer klachten heb en bang ben dat ze nog erger worden.
Ben er eigenlijk van overtuigd dat we die cirkel moet doorbreken...
Hoi allemaal,

Bedankt voor de reacties. Ik ga niet aan die AD medicijnen beginnen, want zo erg zijn mijn angsten nou ook weer niet. Het is meer angst ALS ik al duizelig ben om iets te doen en angst om duizelig te worden. Maar normaal doe ik alles gewoon hoor. Ik heb nu Bachbloesems, waaronder Mimulus (tegen angst voor de angst). Misschien helpt het?

Ik ben vandaag voor het eerst begonnen aan een sessie van 10 trials. Ik wil voortaan toch die 2x10 gaan doen. Misschien haalt het me net over de drempel heen? Ik hoop die 2x vol te gaan houden, want ik wil nu toch onderhand wel dat de hyperventilatie weg gaat!

Rainbow
heey,

zou ik zeker doen, meerdere trials, wie weet helpt het!

Even een vraag aan Joy. Ik zou ook heel graag die cd willen hebben. Kun je die ergens kopen op het net of zo? Ik kan hem denk ik goed gebruiken.

groetjes
Re: Iets tegen paniek/angst?
02 March 2007 11:51
Hallo allemaal,

Door de jarenlange (?) stress hebben allerlei mechanismen in het lichaam zich ontregeld. Zo heeft chronische hyperventilatie/stress ook invloed op de serotoninehuishouding waardoor je last kunt krijgen van depressieve klachten of ernstige angst- en paniekklachten. Na langdurige stress kan je hier een tekort aan hebben. Soms is een periode medicatie (anti-depressiva) noodzakelijk, naast HyperVen, om die cirkel te doorbreken. Maar dit is iets wat je in overleg moet doen met je behandelend arts. Anti-depressiva zijn overigens hele goede medicijnen die niet verslavend zijn.

Daarnaast betekent last hebben van angst en paniek dat je stressniveau veel te hoog is. Je lichaam moet teveel stress in bedwang houden en ontlaadt zich door angst en paniekgevoelens. Op het moment dat je stressniveau minder wordt, verdwijnen ook deze klachten. Daarnaast brengt anti-depressiva deze stressverwerking op gang. Omdat de serotoninehuishouding weer gaat functioneren verergeren de klachten de eerste 2-6 weken. Alleen dit is juist een heel goed teken en ben je aan het genezen!

groet,
Hester

HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Joy
Re: Iets tegen paniek/angst?
02 March 2007 18:00
Hee Shannon,

De cd heb ik meegekregen vanuit de training anst de baas. Hij zal ongetwijfeld ergens te bestellen zijn, maar waar precies weet ik niet. Als ik maandag weer op de training ben, zal ik eens vragen of deze te bestellen is.

Groet Joy
Re: Iets tegen paniek/angst?
03 March 2007 12:45
Hester schreef:

> Daarnaast betekent last hebben van angst en paniek dat je
> stressniveau veel te hoog is. Je lichaam moet teveel stress in
> bedwang houden en ontlaadt zich door angst en paniekgevoelens.
> Op het moment dat je stressniveau minder wordt, verdwijnen ook
> deze klachten.

Dat geloof ik op zich wel maar of die klachten altijd kunnen verdwijnen betwijfel ik... Sommige mensen hebben nu eenmaal een meer angstige natuur dan anderen. Ik ben er ook zo eentje. Al van jongsaf aan heb ik vaak een onbestemd angstgevoel, zonder dat ik kan benoemen waarvoor. Gewoon een bedreigend gevoel, alsof de wereld op me gaat vallen of zo. Het is er vaak al als ik wakker word. Ik heb dat al mijn leven lang - de ene periode wat meer, de andere periode wat minder - en kan het nergens aan relateren. Een te hoog stressniveau? Ja, dat zal best wel, maar het lijkt in mijn geval wel aangeboren en of ik er dan helemaal vanaf zal komen betwijfel ik. Ik denk dat het dan meer gaat om het ermee om leren gaan zodat ik er zo min mogelijk last van hebt.

Zijn er trouwens mensen die dat vage en onbestemde, altijd op de achtergrond aanwezige angstgevoel herkennen?

Groeten, Marja
hallo marja,

Ik herken dat ook, bij mij is altijd dat gevoel aanwezig. Eigenlijk kan ik nooit echt genieten van dingen. ik heb al jaren vanalles geprobeerd en mijn stressniveau is ook veel te hoog. Ik denk dat het bij mij dan ook nodig is dat ik AD medicijnen ga gebruiken.

martine

Meer weten over het HyperVen programma?