[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Bewegende dingen

Gepost door Rainbow 
Bewegende dingen
04 March 2007 21:13
Hoi

Ik merk de laatste dagen iets raars. Gisteren was ik in de stad en ik stond in een pashokje. Ik had wat hyperventilatie-klachten, maar geen echte paniek ofzo. Opeens dacht ik: 'He gets, dit pashokje is onstabiel!', want het leek alsof het bewoog. Ik voelde aan het hok en dat was zo stevig als wat. In een andere winkel had ik het weer: de wanden van het hokje leken op me af te komen en weer weg te gaan. Heel raar. Vandaag stond ik in een videotheek en leek het alsof een filmposter op een karton op me af kwam "lopen". Ik stootte die dummy zelfs om! Ik had toch echt niks gedronken, dus daar kan het niet aan gelegen hebben! Het was heel raar en ook wel eng, alsof de dingen om me heen bewogen. Gelukkig was het niet continu. Herkent iemand dit en zou dit ook door hyperventilatie komen?

Ik heb verder de laatste nachten ook extreem rare dromen. Vannacht droomde ik dat ik op een hele lange kartonnen draak zat, die over een water was gespannen. Mijn baas belde me en zei: 'Je moet komen werken.' en ik zei: 'Dat kan niet, want ik zit op die grote draak die hier staat!' en hij begreep het. Zorgt de ontspanning van HyperVen misschien voor die rare dromen? Het lijkt alsof ik gek aan het worden ben met die draakdromen en die bewegende filmposters! [:]confused smiley?[/:] [:]smiling smiley)[/:]

Rainbow

Re: Bewegende dingen
04 March 2007 22:46
Hai Rainbow,

Het eerste lijkt op depersonalisatie. Het dromen weet ik niet.
Jij bent toch de laatste paar dagen met 2x per dag HyperVennen begonnen?

Misschien dat het daardoor komt. Ikzelf zou zeggen, als je inderdaad met 2x per dag bent begonnen, dat je daarmee door moet gaan. Je voelt je nu misschien daardoor rot, maar je herstel gaat wel sneller.

Enne...................dat verdien je ook een keer. Je bent al zolang bezig. [:]winking smiley[/:]
Het wordt tijd dat voor jou ook de doorbraak naar de goede kant komt.

Liefs Ellen
Re: Bewegende dingen
05 March 2007 09:01
Hoi Rainbow,

Ik ken dat gevoel van dingen die op je af lijken te komen. Een heel vervelend gevoel. Eigenlijk is dat ook een beetje wat ik ervaar als ik aan het autorijden ben. Alles lijkt te schommelen en dichterbij te komen. Ik heb het ook als ik niet zelf in beweging ben, bijvoorbeeld als ik in de zetel zit. Bij mij is het gevoel het sterkst aanwezig als ik duizelig ben. Het lijkt alsof ik gedronken heb want ik stap dan wat onzeker (het voelt soms alsof ik waggel) en ik schat afstanden verkeerd in (de grond lijkt soms zelfs te bewegen en te hellen). Ik heb het gelukkig ook niet altijd want anders had iemand mij waarschijnlijk al ingeschreven bij de AA[:]smiling smiley[/:].

Vreemde dromen heb ik eigenlijk altijd al gehad dus dat koppel ik niet echt aan hyperventilatie, maar eerder aan een gestoorde persoonlijkheid[:]smiling smiley[/:]. Ik heb inderdaad ook vaak verwarrende en absurde dromen vooral in periodes dat ik gespannen ben en (on)bewust met allerlei dingen bezig ben. Ik zie ze eerder als een uitlaatklep van zaken die in mijn hoofd omgaan, maar die niet echt tot uiting komen.

Griet

Re: Bewegende dingen
05 March 2007 13:24
Dat alles beweegt herken ik niet, maar het lijkt me heel vervelend!

Die dromen lijken met het loskomen van stress te maken te hebben. Dingen moeten doen waar je tegenop ziet (werken?) en daarvoor iets over moeten steken, in dit geval het water, maar de enige manier om aan de overkant te komen is via die draak en dat is veel te eng. Wat ik dan wel mooi vind is dat in je droom je baas begrijpt dat je daardoor niet kunt komen. Dat lijkt erop dat je de mogelijkheid begint te zien dat anderen begrip kunnen hebben voor jouw angsten [:](Y)[/:].
Jaren geleden heb ik ook een periode dergelijke dromen gehad, tenminste, dromen die voor mijn gevoel op hetzelfde neerkwamen. Niet met een draak, maar met een trap die ik op moest om ergens te komen. Als ik dan al een heel eind was, hield die trap ineens op en kon ik net niet daar komen waar ik naartoe moest.

Er zit heel veel in dromen hoor! Ik heb ooit een tijdje een droomdagboek (meer droom'nacht'boek) bijgehouden. Je kunt nl. voor het slapen gaan met jezelf 'afspreken' dat je na een droom wakker wordt om je droom op te schrijven. Heel gek want 's morgens weet je het soms niet eens meer, maar dan heb je wel iets opgeschreven. Met behulp van boeken over dromen kun je dan je dromen uitleggen, maar soms heb je er niet eens een boek voor nodig, want de symboliek is vaak heel duidelijk.

Groeten, Marja
Re: Bewegende dingen
05 March 2007 18:04
Hallo Marja e.a.,

Even iets over het 'uitleggen' van dromen. Het klopt dat dromen een uiting zijn van onze stress. Feitelijk verwerken we in onze dromen de stress van alle dag, en soms ook worden oudere stresspatronen verwerkt. Als dat angsten of traumatische ervaringen zijn, ontaardt dat in de welbekende nachtmerrie...

Het punt is dat het verwerken van die stress door ons onderbewustzijn wordt gedaan. Hoewel de naar boven komende symboliek welliswaar een relatie heeft met de verwerkte stress, is het toch niet raadzaam om daar al te veel aandacht aan te besteden, tenzij een bepaalde droom zich heel vaak herhaalt. Dan heeft een analyse wel zin.

Wat je vaak ziet, is dat mensen de droom proberen uit te leggen en vertalen naar hun dagelijkse situaties van het heden. Maar dat kan heel bedriegelijk zijn. Hoewel de symboliek wel degelijk mensen en situaties uit het heden kan weergeven, wil dat helemaal niet zeggen dat de stress die we op dat moment verwerken met diezelfde personen of situaties te maken heeft! Het kan ook heel goed oude(re) stress zijn, die met heel andere personen / situaties te maken heeft gehad. Ons brein interpreteert de te verwerken emotie namelijk, en dat is zelden een 1-op-1 vertaling van wat we met ons bewustzijn waarnemen...

In de meditatie (TM) leren wij om absoluut niet te analyseren. Het analyseren leidt vaak tot verkeerde conclusies, met soms zelfs averechtse gevolgen. Dit probleem zie je ook vaak bij psychotherapie en dat is dan ook de reden dat deze therapievorm zo weinig mensen geneest (soms zelfs de zaak verergert...). Het is over het algemeen beter om het mechanisme van het oplossen van stress gewoon zijn werk te laten doen, zonder bemoeienis van ons bewustzijn. Het mechanisme werkt vanzelf, en analyse zal in de meeste gevallen het oplossen van de stress alleen maar vertragen, dan wel - in sommige gevallen - zelfs helemaal blokkeren...

[:]![/:] TIP.
Vertrouw op het natuurlijk mechanisme van ons zenuwstelsel om stress op te ruimen!

Vandaar mijn waarschuwing om niet teveel aandacht aan de symboliek te hechten (tenzij - zoals al eerder gezegd - een bepaalde droom zich telkens herhaalt).

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Rob Gravesteijn
HyperVen



Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Bewegende dingen
08 March 2007 14:46
Heb ik ook met die dingen die lijken te bewegen. Ik had een keer een spreekbeurt en toen had ik zo'n presentatiestandaard voor me staan, zo'n ding waar je je papieren op kan leggen enzo. En die leek ook te bewegen maar stond ook gewoon stabiel en kwerd er helemaal gestrest van.[:]confused smiley?[/:]

Het voelt allemaal anders sinds ik chronische hyperventilatie heb. Voordat ik chronische hyperventilatie had en in ging bijvoorbeeld met de boot naar ameland merkte ik helemaal niet dat die schommelde. Nu merk ik alle lichte bewegingen die de boot maakt terwijl mijn kameraad niks merkt.[:]Tja[/:]

Meer weten over het HyperVen programma?