[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

een vraag die me al heel lang bezig houdt

Gepost door Shannon 
heey allemaal,

ik vind dat het er toch van moet komen. De vraag, waarbij ik bang ben voor het antwoord. Maar goed... ik wil het weten.

HyperVen zorgt ervoor dat je lichaam de hyperventilatie kan opvangen als je HyperVentileert. Wat ik me nu afvraag. In forum 3 staat dit over duizeligheid en het gevoel van flauwvallen (waar ik dus aanvallen mee had): Het wordt veroorzaken/'>oorzaakt door het tekort aan bloed dat de hersenen krijgen doordat de bloedvaten bij mensen met chronische hyperventilatie vernauwd zijn. Het tekort kan oplopen tot ongeveer 40%!
Als dan toch hyperventileert, dan vernauwen die bloedvaten toch alsnog? En dat er dan toch een tekort ontstaat?
Misschien is dit te ver gezocht. Maar deze vraag houdt me al een tijd bezig. '
Ik bedoel dus... je lichaam kan alle klachten voor zover opvangen, maar dat gevoel van flauwvallen blijft, omdat de bloedvaten toch vernauwen.
Ik hoop dat jullie het begrijpen. Graag had ik dat HyperVen me hier meer inzicht over kan geven.

groetjes
Shannon
Re: een vraag die me al heel lang bezig houdt
23 March 2007 20:25
Hallo Shannon,

Je hoeft niet bang te zijn voor het antwoord! Als iemand meer ademt dan nodig is, ontstaat een situatie waarvan de naam verwijst naar CO2-tekort: respiratoire alkalose, in spreektaal hyperventilatie (zie oorzaken).

Iedereen hyperventileert onder bepaalde omstandigheden; het is een normale reactie op gevaar of opwinding: het lichaam wordt voorbereid op eventueel noodzakelijke acties zoals vluchten of vechten (meer zuurstof nodig). Het tijdelijke CO2-verlies wordt dan gecorrigeerd door CO2 buffers in de lichaamssappen. Meer dan wat duizeligheid en tintelingen merk je niet. Zodra de oorzaken/'>oorzaak van de hyperventilatie voorbij is, worden de buffers weer aangevuld.

Bij aanhoudende stress of spanning bestaat er gevaar dat door het continue HyperVentileren de CO2 buffers worden opgebruikt. Het bloed wordt dan alkalisch (tegengestelde van zuur). In deze toestand zijn 2 specifieke effecten merkbaar: vaatvernauwing en gebrekkige zuurstofuitwisseling. De bloedvaten knijpen dicht en er kan een daling van de bloedvoorziening in de hersenen met 30 tot 40% optreden. Dit leidt tot zuurstoftekort waardoor vermindering van functies kan optreden, herkenbaar aan wazig zien, alles van veraf horen, concentratiestoornissen, niet meer kunnen denken en een gevoel van dreigend bewustzijnsverlies. Het alkalisch geworden bloed gaat dan een groot aantal klachten veroorzaken.

Het belangrijkste is dus dat als de buffers weer zijn aangevuld en het bloed niet meer alkalisch is ook de vaatvernauwing en gebrekking zuurstofuitwisseling niet meer aanwezig zijn!

groet,
Hester

HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
super bedankt voor dit antwoord[:]smiling smiley[/:] ik hoef dus eigenlijk nergens bang voor te zijn[:]smiling smiley[/:]

groetjes
Shannon

Meer weten over het HyperVen programma?