[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Adrenaline

Gepost door Griet 
Adrenaline
15 April 2007 14:33
Hallo,

Ik heb een vraagje voor Rob of Hester of voor andere mensen hier op het forum die er een antwoord op weten. Ik vraag mij namelijk af of het niet schadelijk is voor ons lichaam op lange termijn dat wij zo veel adrenaline produceren (meer toch dan de gemiddelde mens)? Ik las namelijk dat een te hoge productie van dit hormoon niet zo goed is. Iemand die hyperventileert heeft toch een zogenaamde 'vecht-of-vlucht-reactie' veroorzaken/'>oorzaakt door adrenaline? Aangezien ik, net als vele anderen hier, chronisch hyperventileer en regelmatig een paniekaanval heb, komt dit dus veel voor. Onder invloed van adrenaline slaat mijn hart ook vaak te snel (zie mijn ander bericht over dokters en hartslag) en ik weet ook dat de receptoren op mijn hart zeer gevoelig zijn voor adrenaline en dat ik veel adrenaline produceer (dit verschilt van mens tot mens). Mijn moeder heeft dit trouwens ook dus misschien is het wel gedeeltelijk erfelijk bepaald? Door deze verhoogde productie van adrenaline heb ik vorig jaar in een periode van extreme stress door een combinatie van privé- en werkproblemen een soort tachycardie gehad die uiteindelijk onschuldig was, maar die wel mijn angst versterkt heeft.
Kortom, ik vraag mij af of dit fenomeen op korte en/of lange termijn gevaarlijk is of kan zijn?

Ik wou ook nog laten weten dat het paradoxaal genoeg de laatste dagen vrij goed met mij gaat. Weinig hyperventilatie en paniekaanvallen en amper duizeligheid. Daardoor ben ik ook weer terug meer dingen gaan doen en voel ik mij sterker. Alleen lijkt het alsof mijn lichaam en geest mij nooit met rust willen laten want nu zit ik weer te piekeren over bovenstaand probleem... Kan ik dan nooit eens ontspannen zijn?! En dat met zo'n mooi weer! [:]smiling smiley[/:]

Groetjes,
Griet
Re: Adrenaline
23 April 2007 13:36
Weet niemand hierop een antwoord?[:]sad smiley([/:]

Groetjes,
Griet
Re: Adrenaline
23 April 2007 17:14
Hallo Griet,

Wat precies de effecten zijn van verhoogde adrenaline levels op de lange termijn zou ik ook niet zo 1, 2, 3 weten. Overigens is verhoogde adrenaline een gevolg en niet een oorzaken/'>oorzaak van de vecht- vluchtreactie. Door de bijgaande angst wordt er adrenaline in de bloedbaan gebracht. Bij een schrikreactie kan dat soms een flinke dosis zijn, en gaat ons hart bonken om het bloed snel rond te pompen (we moeten ten slotte aan de bak, nietwaar: vechten dan wel vluchten).

Ons lichaam is 'gewend' om met verhoogde adrenaline om te gaan, want in het dagelijkse leven maken we van alles mee. Ook hier zal vermoedelijk een bepaald gewenningsverschijnsel optreden, als ons lichaam continue op een verhoogd adrenalinepeil wordt gehouden. Net als bij andere middelen, neemt het effect (waarschijnlijk) ervan af bij langdurige blootstelling. Is het dan schadelijk? Wie zal het zeggen. Maar het is niet iets dat we kunnen veranderen, wat het ook doet op de lange termijn... Of het nou wel of niet schadelijk is, het is er en het is zaak er vanaf te komen! Datzelfde geldt feitelijk nog meer voor de verlaagde zuurgraad. Want dat doet veel processen op verminderde kracht draaien. Maar gaan ze daarom misschien weer langer mee?? Ook dat is niet te zeggen zonder dat daar uitvoerig onderzoek naar is/wordt gedaan. Misschien bestaan die onderzoeken wel, maar ik ken er geen uitslangen van.

Ipso facto zeg ik: concentreer je niet teveel op de randverschijnselen. Die zijn zeker interessant, maar eerder vanuit een wetenschappelijk oogpunt dan vanuit een patiëntenoogpunt. Voor de patiënt is het veel belangrijker om de vicieuze cirkel te doorbreken. Accepteer dat je het hebt en doe er alles aan om er van af te komen. Dat zal zeker op de lange termijn je kunnen helpen. Het zijn misschien dooddoeners, wat ik hierboven zeg, maar toch denk ik dat je daar beter mee gediend bent, dan met een wetenschappelijke analyse van wat (en of) chronische hyperventilatie (iets) doet in de loop van 20 of 30 jaar met je lichaam.

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Meer weten over het HyperVen programma?