[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

hyperventileren en hormonen??

Gepost door Mascha 
Hallo allemaal,

Ik ben nieuw op het forum en na jullie verhalen te hebben gelezen denk ik dat ik ook last heb van chronische hyperventilatie. Het begon bij mij allemaal nadat ik aan een andere anticonceptiepil was begonnen. Ik las er op Internet alleen wat verontrustende berichtjes over, dat de pil die ik slikte niet veilig zou zijn (de Yasmin pil). Daar begon ik me een beetje zorgen om te maken. Toen ik vervolgens tintelingen in m’n benen begon te voelen, dacht ik dan ook meteen dat ik een bloedpropje had. Ik realiseerde me vrij snel dat ik waarschijnlijk ‘gewoon’ aan het HyperVentileren was, omdat ik me bang liet maken door die enge verhalen, dus ik begon op m’n ademhaling te letten. De tintelingen namen toen snel af, maar het probleem is dat ik nu niet meer normaal onbewust kan ademhalen. En als je zo bewust op iets gaat letten wat eigenlijk vanzelf hoort te gaan, gaat het bij mij dus ook meteen fout.
Volgens mij ben ik vanaf dat moment dus de hele dag aan het HyperVentileren. Ik voel me af en toe licht in m’n hoofd, heb het gevoel alsof ik af en toe diep moet inademen om genoeg lucht te krijgen en ben erg moe aan het einde van de dag. Sinds gister voel ik me ook overdag net alsof ik niet helemaal wakker ben, een beetje onwerkelijk gevoel. Heel vervelend, net alsof je er maar half bij bent. Hebben meer mensen daar last van?
Ik word er een beetje angstig van, hou er niet van om me niet helder in m’n hoofd te voelen. En daar versterk ik het dan waarschijnlijk alleen maar mee. Ook heb ik geen idee hoe ik hier weer vanaf kom. Als je eenmaal ergens op let en er de hele dag mee bezig bent, is het zo moeilijk om dat weer los te laten! Misschien dat HyperVen hier een oplossing voor is? Of ga ik dan alleen nog maar meer op m’n ademhaling letten?

Ook vraag ik me af of hormonen invloed kunnen hebben op hyperventilatie? Ik was meteen met de pil gestopt toen ik dacht dat ik er niet goed op reageerde, maar nu blijkt dat er niks aan de hand was en het door hyperventilatie komt (ben nog bij de huisarts geweest, en bloeddruk en hartslag waren gewoon goed, volgens haar was het idd hyperventilatie), wil ik er eigenlijk weer mee beginnen. Maar ik vraag me af of dit de klachten van chronische hyperventilatie kan versterken?
Misschien heeft het helemaal niks met elkaar te maken hoor, maar ik wilde het toch even aan jullie vragen of er iemand ervaring mee heeft, voordat ik weer aan de pil begin. Vooral omdat er zo weinig bekent is over hyperventilatie.
En was erg blij hier te lezen dat ik niet de enige ben die hier last van heeft! Dat alleen al brengt al enige geruststelling, waardoor ik het wat beter los kan laten.

Groetjes Mascha
Heey Mascha,

welkom op dit forum. chronische hyperventilatie is echt een vervelend kwaal. Ik herken de klacht erg goed, dat onwerkelijk voelen! Dat had ik ook erg veel in het begin van mijn chronische hyperventilatie periode.
Ik heb geen ervaring met die pil. Maar ik kan me voorstellen dat je bang werd van al die verhalen erover. Ik neem aan dat je al met die pil gestopt bent.
Je klachten lijken inderdaad erg op die van chronische hyperventilatie. Ik begrijp heel goed dat je er angstig van wordt. De klachten zijn gewoon niet fijn en maken je onzeker.
Hoe kom je er vanaf? Nou, eigenlijk is het antwoord vrij simpel. Ik kan je zeggen dat ik verschillende therapieen hiervoor heb geprobeerd. Rebio, psycholoog enzovoort. Rebio is ook een ademhalingstherapie, maar dat hielp mij niks en heeft me heel wat geld gekost. In januari ben ik begonnen met HyperVen. Ik twijfelde eerst heel erg, maar het heeft bij mij heel goed geholpen. Ik kan wel zeggen dat 85% van mijn klachten weg zijn. Bij mij is alleen het probleem dat ik door chronische hyperventilatie een angststoornis heb gekregen. Dus daar moet ik nog wat tijd aan besteden met therapie.
Begin aan HyperVen is mijn tip en laat het niet uit de hand lopen. Angst kan je behoorlijk beperken.

Over hormonen weet ik verder niks. Ik weet wel dat je emotioneel het zwaarder hebt als je chronische hyperventilatie hebt. En lichamelijk is het natuurlijk ook enorm zwaar!

groetjes
Shannon
Hoi Mascha,

Ik heb ook heel erg chronische hyperventilatie gehad en daar ben ik inmiddels vanaf.
Ook ik ben 2 jaar geleden met Yasmin begonnen, maar ik heb daar echt geen last van.

Ik ben er overigens wel van overtuigd dat hormoonschommelingen chronische hyperventilatie verergeren, omdat van allebei de symptomen vrijwel gelijk zijn, maar niet omdat het invloed op elkaar heeft.
Begrijp je wat ik bedoel.

Lieve groetjes
van Ellen
Hoi Shannon en Ellen,

Bedankt voor jullie reacties! En ben blij dat jullie klachten al zoveel verminderd zijn of zelfs helemaal weg! Ben je van chronische hyperventilatie afgekomen door HyperVen Ellen?

Het is toch wel fijn om te horen dat dat onwerkelijk voelen een herkenbare klacht is. Dan weet ik in ieder geval dat dat inderdaad iets is wat bij HyperVentileren hoort en hoef ik me niet druk te maken over eventuele andere oorzaken. (Althans dat ga ik proberen) Want dat is toch iets wat je constant doet, aan de ene kant weet je ergens wel dat het door chronische hyperventilatie komt of kan komen, maar toch ben je bang dat het misschien toch iets anders is dat niet meer weggaat. En de klachten zelf kunnen ook heel beangstigend zijn! Heel vervelend dat je er angststoornis door hebt gekregen Shannon. Ik hoop dat dat met behulp van die therapie snel beter wordt!
Ik had gister ook weer zo'n verdooft gevoel in m'n hoofd. Dat merk ik het sterkst als ik buiten loop, waardoor ik moet uitkijken dat ik dat gevoel niet als reden ga zien om niet meer naar buiten te gaan. Want afleiding is wel heel belangrijk!
En die pil is gewoon veilig dus. Dat verzekerde m'n huisarts me ook al, maar je wordt toch een beetje zenuwachtig als je van die alarmerende berichtjes leest. Hormonen blijven toch rare dingen, ze doen zoveel met je lichaam!

Ik ben nog een beetje aan het twijfelen of ik het nog even af zal wachten of dat ik met HyperVen zal beginnen. Ik heb het namelijk nog niet zo lang, dus heb nog een beetje de hoop dat het misschien vanzelf weggaat als ik me niet meer zo druk maak om alles. Maar aan de andere kant vind ik dat gevoel zo vervelend, dat ik het moeilijk vind om me er niet druk om te maken... In ieder geval fijn om er hier over te kunnen praten [:]smiling smiley[/:]!

Groetjes Mascha
hoi mascha,

Nou, jou klachten herken ook ik maar al te goed! Ook ik loop de hele dag op mijn adem te letten. Of ik nou wil of niet. Ook moet ik de hele dag door een zucht proberen te maken of een gaap voor opluchting, dat komt gewoon van binnenuit. Ik heb dat nu ongeveer een jaar kun je nagaan. Daarvoor had ik hartoverslagen, snelkloppend hart , paniekaanvallen, je wilt het niet weten. Toen dat allemaal voorbij was kreeg ik dit. En dit is vreselijk.
Ik ben 2 weken geleden begonnen met HyperVen, het helpt nog niet, maar daarvoor doe ik het nog te kort, maar ik heb verder alles al geprobeerd, en niets hielp, ook ademhalingsoefeningen, yoga etc. niet.
Ik zou het gewoon proberen met HyperVen, waarschijnlijk heb je misschien ook al andere klachten gehad?

groetjes Judith.
Re: hyperventileren en hormonen??
19 July 2007 13:38
Zie deze link in forum 3:

[www].hyperventilatie.info/phorum/read.php?f=18&i=358&t=358


groet,

Hester
Hoi Judith,

Raar hè dat zoiets doodnormaals als ademhalen, waar de meeste mensen niet eens bij nadenken, opeens zo lastig kan zijn!
Bij mij is het echt stressgerelateerd. Ik ben bezig met afstuderen en dat begint nu op z'n einde te lopen wat nogal wat stress met zich meebrengt. Heb dit hele jaar door eigenlijk al lopen stressen, omdat het vanaf het begin af aan al niet zo lekker liep. Het is een studie waarbij je constant deadlines hebt en presentaties, en je vooral op je creativiteit aangewezen bent. En creativiteit onder druk werkt niet echt goed, wat dus nog meer stress oplevert als je alles wel af moet hebben!
Dat ik me toen ook nog druk ging lopen maken om die nieuwe pil, met hormonen waar je lichaam ook aan moet wennen, was waarschijnlijk de laatste druppel, waardoor ik nu zit met hyperventilatieklachten.
Het vervelende is dat ik de oorzaken/'>oorzaak van de stress niet weg kan nemen, en dat het zelfs alleen nog maar erger gaat worden! De ultieme deadline; m'n afstudeerpresentatie komt namelijk steeds dichterbij! Ik probeer wel om me er minder druk om te maken, en heb een boekje met yoga oefeningen gekocht zodat ik voor ik naar bed ga nog wat oefeningen kan doen om te ontspannen. Ook al helpt het me misschien niet direct van mn klachten af, het helpt wel je gedachten even op iets anders te richten.
Ik las dat jij ook yoga hebt geprobeerd, maar dat het jammergenoeg niet heeft geholpen. Echt vervelend dat je nu je geen last meer hebt van paniekaanvallen en hartkloppingen nu met hyperventilatie zit! Ademhalingsoefeningen werken bij mij ook niet echt. Ik vind afleiding tot nu toe beter werken dan me juist heel erg op m’n ademhaling te gaan concentreren. Ik hoop echt dat HyperVen gaat helpen bij je! Ik heb na het lezen van alle positieve berichten in ieder geval goede hoop!

Groetjes Mascha

Meer weten over het HyperVen programma?