[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

twijfel over adem

Gepost door Judith 
twijfel over adem
28 December 2007 23:27
hoi, hoi,

Een tijdje geleden las ik een stukje op het forum over een man die er achter was gekomen dat hij in plaats van te veel adem juist te weinig adem binnen kreeg.
Nou begin ik bij mezelf ook te twijfelen, want ik blijf me maar afvragen waarom ik elke keer zoveel lucht naar binnen WIL hijsen, doe ik dat dan niet omdat ik inderdaad niet genoeg binnen krijg??????????????
Die drang heb ik eigenlijk de hele dag door en als ik dan even een echte zucht slaak en over dat randje kom, is dat heerlijk. Het begint dan meteen weer hoor daar niet van......
Maar heb dus de hele dag een naar gevoel van binnen, zodat ik diep in moet ademen.
Tevens lijkt het continue alsof ik niet genoeg zuurstof binnen krijg, net alsof je 2 buisjes naar je long hebt en er maar door eentje lucht binnen komt, ik kan het niet anders uitleggen.
Vaak houd ik mijn adem ook vast en betrap mezelf daar steeds op.
Iemand die dit herkent?

groetjes judith
Wim
Re: twijfel over adem
29 December 2007 11:29
Hallo Judith,
Dit herken ik, ik heb dit eerder gepost maar weet niet of je hierboven naar mijn verhaal refereerde.....[:]smiling smiley[/:] Ik heb een tijd lang geHyperVent en kon erg lang mijn adem inhouden maar mijn klachten bleven, ik merkte dat ik onbewust vaak mijn adem inhield met name op spannende / inspannende momenten, volgens mij compenseerde mijn lichaam dit door sneller te gaan ademen om meer lucht te krijgen. Ik wil niemand aan het twijfelen brengen, ik deel alleen mijn ervaring, ik denk inderdaad dat er verschillende vormen van chronische hyperventilatie zijn (maar ik ben geen arts of specialist op dit gebied,dus ik kan er volledig naast zitten,
ik luisterde alleen naar mijn eigen lichaam) Ik ben wat verder gaan zoeken en kwam uit bij het boek "Balance Breathing" welke duidelijke uitleg geeft over een meer verbonden ademhaling, dus eigenlijk vaker ademhalen om zo spanning en stress uit je lichaam te ademen en tegelijk je hele lichaam voorzien van "verse" zuurstof. Binnen een week voelde ik me al stukken beter dus ik ben van mening dat HyperVen kan heel goed kan helpen bij mensen die te veel ademen, maar bij mij de klachten helaas niet deed verminderen.
Nogmaals: ik weet echt niet of het zo is, maar meer ademen hielp bij mij beter dan mijn adem inhouden.
Groeten en beterschap.
Wim.
Re: twijfel over adem
29 December 2007 18:30
Ha Judith, ik heb dit ook. Misschien wil Rob of Hester hierop reageren.

Groetjes Sandra.
Re: twijfel over adem
29 December 2007 23:33
hoi wim,

zeker weten dat jij dat was! het is heel vervelend hoor dit en ik ben er erg onzeker door.
ik ben bang dat het nooit meer overgaat. Wat ik ook heb s dat mijn adem nooit meer vloeiend loopt.
als ik wakker word en bewust ben, dus uit de slaaproes die ongeveer een halve minuut duurt, begint het gelazer opnieuw. ik weet het onderhand ook niet meer en wil best het HyperVennen volhouden, maar het kost me echt veel moeite, en ik wil niet een jaar bezig zijn voor de kat z'n...................maar als ik zou weten dat het zou helpen zou ik het misschien beter volhouden....
is dat boek ook nog te koop? en waren jouw klachten hetzelfde als de mijne?
en dan nu de hamvraag, kwam jij hier vanaf en hoe???????

sandra, wat zijn jouw klachten en ervaringen?

ik hoop ook dat Hester of Rob wil reageren, misschien lezen ze dit.

groet judith
Re: twijfel over adem
30 December 2007 09:02
Hi Judith,

Dat je constant de neiging hebt veel lucht naar binnen te hijsen is volgens mij typisch voor chronische hyperventilatie. Je lichaam is immers gewend geraakt aan teveel zuurstof, dus 'vraagt' hier ook om. Dat van je adem vasthouden, heb ik ook veel last van. Ik doe dit nooit als ik zit of lig, maar alleen als ik actief ben. Ik denk zelf dat dit een gevolg is van chronische hyperventilatie. Het ophouden van adem is een uiting van spanning (die door de chronische hyperventilatie constant in je lichaam aanwezig is). Misschien is het verschil dat Wim last had van (chronische) stress ipv chronische hyperventilatie, maar ik ben natuurlijk ook geen specialist. Ben benieuwd wat Hester of Rob hierop gaat zeggen.
Hoe lang HyperVen jij al Judith en hoe vaak per dag?

Groetjes,
Carola
Re: twijfel over adem
30 December 2007 10:27
Ha Carola en Judith,

Net als jij Carola hou ik mijn adem alleen vast als ik bezig ben.
Ik denk zelf dat het ook echt bij chronische hyperventilatie hoort.

Ben zelf bijna 4 weken aan het HyperVennen en heb nog steeds last van stressontladingen. Ik ga hier een berichtje over plaatsen hoe lang dit ongeveer duurt.

Judith, mijn grootste klacht is extreme vermoeidheid, heftige kou, urenlang te snelle hartslag. Maar het ergste last heb ik van de gejaagdheid. Vroeger had ik nog veel meer problemen, slaapproblemen, extreem veel last van de darmen, misselijkheid, alle nare dingen die je maar kunt bedenken. Die jaren waren ronduit vreselijk, het was overleven.
Gelukkig is het nu niet meer zo heftig. Maar de rust is weg uit mijn lichaam.

13 Jaar geleden was een stressvolle tijd, vierde kindje had 2 jaar lang startproblemen. Toen zijn alle problemen begonnen en had ik veel paniekaanvallen. In de zoektocht zijn er een aantal lichamelijke dingen aan het licht gekomen die grotendeels opgelost zijn, maar heel veel klachten bleven. Toen kwam ik er achter dat dit chronische hyperventilatie is.

Dus mijn hoop is op de HyperVen. We gaan stug door!!!!!

Groetjes Sandra.
Re: twijfel over adem
30 December 2007 11:26
Hallo Judith,

Het is zoals al Carola al zei een typisch kenmerk van chronische hyperventilatie om te gaan 'hijsen'. Een oorzaken/'>oorzaak is dat we tegelijkertijd willen inademen en uitademen en je kan daardoor ook dat benauwde gevoel krijgen en niet door kunnen ademen.

Het lijkt mij niet voor de hand liggend dat er bij jullie sprake is van te weinig ademhalen. Dat wordt ook wel hypoventilatie genoemd, maar is een hele ernstige aandoening. Hypoventilatie betekent een tekort schieten van de ademhaling: dit houdt in dat de ademhalingsspieren niet voldoende kracht hebben om voldoende lucht in te kunnen ademen. Vaak is dan beademing nodig...

Zelf ben ik geen voorstander van rebirthing technieken en verbonden ademhaling omdat dit geen oplossing biedt om het ademcentrum opnieuw in te stellen en omdat je jezelf meer in een soort trance aan het brengen bent. Ik zou jullie eerder willen waarschuwen voor dit soort methodes. Als stress de oorzaken/'>oorzaak is zijn er veel andere manieren om stress kwijt te raken....


Hester
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: twijfel over adem
30 December 2007 21:29
hoi allemaal,

Tja, ik weet het ook niet hester, wist ik het maar, dan was ik er misschien vanaf!
Ik weet alleen dat ik, als ik ademhaal, het gevoel heb dat ik net niet genoeg door kan ademen en ergens tegen aan adem.
Dit is nu al een jaar en is ontstaan na een periode van grote geestelijke en lichamelijke drukte, uitputting leek het wel, ik KON niet meer. Ik heb geen aanvallen, ik heb dit continue, en maar hijsen omdat ik van binnen uit een zucht MOET maken ter compensatie van?????

momenteel HyperVen ik niet carola, ik werk in de bijenkorf, ben leidinggevende in de boekhandel daar en heb het zo vreselijk druk, ik plof op de bank als ik thuis kom, en kan werkelijk niets meer. in januari als de grootste drukte voorbij is wil ik weer gaan beginnen, en dan kan ik het maar 1x per dag doen, ik ben niet zo'n ster in de ochtend en moet om 8.00 de deur uit, ik red het echt niet om dan nog te gaan HyperVennen.
ik kom om 18.30 weer thuis, eten maken etc. dus ik moet mezelf echt een schop geven om te gaan HyperVennen. maar ik ga echt weer bezig hoor.
na een jaar zo moeizaam te ademen ben ik het zo zat allemaal, niets is meer echt leuk op deze manier.

sandra, alle klachten die jij opnoemt heb ik ook gehad, zelfs tot een jaar terug.
jaren paniekaanvallen, versnelde hartslag, duizelig,hartoverslagen, altijd koud.
verleden jaar zomer was dat opeens allemaal weg, echt waar, maar toen begon ik dit met mijn ademhaling te krijgen, zomaar opeens. en ik vind dit echt het allerergste!
ik had nog liever die aanvallen dan dit continue, werkelijk....

en als laatste nog even naar hester:
ik adem best rustig en heb niet het idee dat ik tegelijk wil in en uitademen, ik adem uit en dan weer in enz. ik heb het idee dat niemand weet wat ik mankeer en iedereen roept maar dat ik weer ademhalingsoefeningen moet doen, die echt niets maar dan ook niets helpen.

je adem vasthouden gaat ongemerkt, als je het merkt laat je snel weer los, of probeert dat.

ik hoop ooit dat iemand mij kan vertellen wat ik kan doen om hier vanaf te komen, en ga zelf mijn best doen door te HyperVennen en mijn rust na werktijd te nemen,
reinheid rust en regelmaat zei mijn oma altijd!

liefs judith
Re: twijfel over adem
31 December 2007 10:07
Ha Judith, ik herken veel in je verhaal. Ook dat ademen....en dat hijsen....veel mensen hier zullen dat herkennen. Sinds het HyperVennen ben ik me ook veel bewuster geworden van het ademenhalen. En sinds ik HyperVen, gaat ademen nog moeilijker....
Maar dat lijkt me heel gewoon, je hele systeem moet om, en dat gaat helaas niet zonder klachten volgens ROb en Hester.
Ik denk, dat je echt in de goede hoek zit, hoe lang heb je geHyperVent?

Dat je bekaf bent, kan ik me voorstellen. Ik kan savonds onmogelijk HyperVennen, veel te moe. Als het echt overdag geen twee keer kan, dan doe ik het maar 1 keer. Ik kan makkelijk kletsen, heb wel 5 kinderen, maar werk maar 2 morgens.

Je bent leidinggevend, schreef je....wel veel verantwoording en drukte, maar heb je dan niet een klein beetje meer voor op je personeel? Ik bedoel.....als je nu eens twee momentjes tijdens die lange dag kunt vrijmaken om een kwartier te HyperVennen, dan doe je bv. 5 trials. Is er geen laptop (anders doe je het met een stopwatch) waar je even tijdens je koffie of luchpauze apart kunt gaan zitten om aan jezelf te werken?

Misschien is het een belachelijk idee hoor en kan het helemaal niet.
Maar aan de andere kant, als je zo door holt......stort je straks misschien in elkaar en dan hebben ze helemaal niks aan je. Ik weet niet of je baas openstaat hiervoor en of je dit kenbaar wil maken aan je personeel. Ik zou er eens over nadenken.

Zie het niet als bemoeizucht, ik probeer alleen met je mee te denken.

Sterkte, groetjes Sandra.
Re: twijfel over adem
01 January 2008 13:39
Hallo Judith,

Ik zal het nog eens anders uitleggen, wellicht begrijp je het dan beter. Dat je zoveel lucht wil inademen is een typisch gevolg van het verkeerd ingestelde ademcentrum. De ademprikkel om in te ademen komt al, terwijl je nog aan het uitademen bent. Maar omdat je nog uitademt, moet de inademing nog even wachten. Het gevolg is dat de ademprikkel (de drang om in te ademen) toeneemt in amplitude (=sterkte). Dat voelt aan als benauwdheid en op het moment dat je dan eindelijk gehoor kan geven aan die versterkte ademprikkel, haal je vanzelf zo diep adem dat het op hijsen gaat lijken.

Door de therapie met HyperVen verandert langzaam de instelling van het ademcentrum, en komt de prikkel om in te ademen steeds later. Op het moment dat die prikkel pas komt als je al volledig uitgeademd hebt, zal de prikkel een lage amplitude hebben, dus zwak zijn en het gevolg is een rustige ademhaling. In feite komt bij gezonde mensen (zonder chronische hyperventilatie bedoel ik dan) de ademprikkel pas een tijdje nadat er al volledig uitgeademd is. Dat is de spreekwoordelijk pauze die zit tussen in- en uitademen. Dat gaat vanzelf, omdat hun ademcentrum heel rustig reageert op de toename van CO2 in het bloed. Bij de HyperVentilanten is dat helaas wel anders.

Judith, ik hoop dat je het nu beter begrijpt. Overigens doet stress ook een duit in het zakje als versneller van de ademprikkel. Teveel stress activeert ons ademcentrum, waardoor de prikkel ook krachter wordt en sneller komt. Probeer dan ook om je stresslevels binnen de perken te houden...

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Rob Gravesteijn
HyperVen
Re: twijfel over adem
01 January 2008 15:52
hoi,

ten eerste wil ik echt iedereen op het forum een geweldig 2008 toewensen, hopelijk voor velen chronische hyperventilatie vrij! en als het dan toch met chronische hyperventilatie moet, dan met zo weinig mogelijk klachten.

Rob, bedankt voor je antwoord, het begint nu een beetje duidelijker en begrijpelijker te worden. Ik snap nu dat de inademprikkel al komt terwijl je er nog geen gehoor aan kunt geven omdat je nog uitademt. dat zou wel kunnen natuurlijk, ik dacht steeds dat jullie bedoelden dat je eigenlijk al weer inademde tijdens het uitademen!
mijn goede voornemen voor dit jaar is om zeer regelmatig te HyperVennen en qua stress...........tja, ik denk dat het niet zozeer stress is alswel het gewoon heel erg druk hebben, en 's avonds pas laat klaar zijn met het huishouden etc, waardoor ik te laat ga slapen en dan 's morgens weer kapot ben terwijl ik dan toch echt moet werken.
de oplossing daarvoor weet ik nog niet, ik hoopte op dat miljoen bij de loterij gisteren, maar tevergeefs.

groet judith

Meer weten over het HyperVen programma?