[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Hart van slag na drukte

Gepost door Griet 
Hart van slag na drukte
08 January 2008 12:00
Hallo iedereen,

De drukke feestdagen zijn achter de rug en mijn lichaam begint stilaan te reageren op wat voor mij een stresserende periode is met al die etentjes, recepties,... Afgelopen week ben ik geen enkele dag rustig thuis geweest. Ik heb vorige week twee recepties gehad van het werk en op één ervan moest ik dan nog zelf een toespraak houden ook. Een dubbele nachtmerrie voor mij dus. Zaterdag ben ik dan mijn trouwkleed gaan kiezen, wat ook wel best spannend is. Al die aandacht en dan ook nog een verkoopster die voortdurend mee in het warme en te kleine kleedhokje zit om je in verschillende kleedjes te hijsen[:]smiling smiley[/:]. Ik werd er helemaal duizelig en gespannen van. Zondag kwamen er dan nog een heel aantal vrienden bij ons eten 's middags waardoor ik al van 's morgens heel vroeg in de weer was met koken en pas om 10u 's avonds gedaan had met opruimen. Resultaat: zondagnacht geen oog dichtgedaan en gisteren een wrak. In de badkamer was ik al compleet onwerkelijk en ging mijn ademhaling heel moeilijk. Op mijn fiets naar het werk werd het altijd maar erger en toe ik op mijn bureau toekwam ging het helemaal mis: zweten, gevoel van flauwvallen, hartoverslagen, tintelingen. Compleet in paniek heb ik dan maar een half kalmeerpilletje genomen om de werkdag door te komen. 's Avonds moest ik dan nog langs de supermarkt waar de miserie dan gewoon opnieuw begon aan de kassa. Al HyperVentilerend ben ik thuis aangekomen en beginnen koken. Daarna werd ik gelukkig wat rustiger, maar de hele avond bleef ik mij gespannen voelen. Mijn hart klopte wel regelmatig, maar ik had het gevoel dat het weer elke moment kon beginnen overslaan. Het geeft zo'n trillerig gevoel in mijn borstkas en ik kan dan moeilijk ontspannen in de zetel zitten. Ook mijn beenspieren trilden. Vandaag wel al beter, maar ademhaling nog niet ok. Daarnet sloeg ineens uit het niets mijn hart weer eens een slag over en nu ben ik weer ongerust natuurlijk.

Herkennen jullie het gevoel dat jullie na een drukke periode of gebeurtenis (bijvoorbeeld bij mij ook na een dag opleiding) ineens hevig HyperVentileren en hartoverslagen krijgen. Bij mij soms maar een paar keer per dag, soms maanden aan een stuk niet en dan weer verschillende keren per minuut. Ik word er gek van gewoon [:]sad smiley[/:].

Groeten,
Griet
Re: Hart van slag na drukte
08 January 2008 15:19
Hallo Griet,

Je verhaal klinkt erg herkenbaar met de hartkloppingen tintelingen en noem alles maar op. Ik heb deze zelfde ervaring gehad nadat mijn zusje een ongeluk had gehad, en er een paar uren waren dat ik niet wist hoe het was en wat er aan de hand was, dit werd mij fataal net zoals jij beschrijft dat je het na het fietsen kreeg en dat gevoel was idd niet fijn.
Ik denk dat de situaties zich vooral voordoen als de stress/drukte achter de rug is, ik heb het op het werk ook vaak gehad, als ik het druk had niets aan de hand de dag na de drukte even rustig en het ging weer helemaal mis. Echt een fijne ervaring is het niet, ik nam ook altijd medicijnen (en zorgde ook altijd dat ik ze bij me had, nu het beter gaat heb ik ze nog altijd bij me) om me te kalmeren.

Dat van de hartkloppingen, das echt zon vaag gevoel ik heb het voor de kerst gehad een hele week lang, maar het is bij mij meestal zo spontaan als het komt gaat het ook weer weg.

Nou ik hoop dat je wat aan mijn verhaal hebt, en dat het je een beetje helpt. Ik zou zeggen gewoon doorgaan en je niet gek laten maken door jezelf.

mvg

Johan
Re: Hart van slag na drukte
08 January 2008 19:33
Hoi Griet

Nou nou je hebt het wel druk gehad....
Ik kan niet zeggen dat ik het herken, ik herken het natuurlijk wel,
maar ik heb dezelfde klachten als ik gewoon op de bank zit,
geen etentjes, recepties, drukke winkels etc etc
Daar zit het hem denk ik niet in.
Het gaat om de stress en of dat nou is van alles wat jij gedaan heb
of dat je op de bank zit met stress van iets anders, maakt volgens mij niet uit.
Als jij van de klachten minder last hebt, als je het niet zo druk hebt,
zou mijn advies zijn, probeer alles wat niet echt nodig is uit je agenda te schrappen
en wat meer te ontspannen.
Lees dat je een trouwkleed hebt gekocht ( wat een leuk woord trouwkleed)
dus er zit binnenkort een hele mooie dag aan te komen.....
Probeer je te ontspannen op watvoor manier dan ook.

groetjes Vlinder
Re: Hart van slag na drukte
08 January 2008 21:55
Hoi Griet,

Maar meid toch, wat heb je gehold en gejaagd! Cind je het gek dat je last krijgt van hyperventilatie? Maar december is nu eenmaal altijd een drukke periode en voor ons brengt het een grote druk mee. Ik had ook een feest van mijn werk, voor de kerst nog. Dat ging gewoon wel goed, maar ik had wel mijn auto bij me, voor het geval ik niet lekker was en ik weg wilde. Met de kerst ging het ook wonderbaarlijk goed, zelfs na een paar dagen vakantie en heel veel drukte! Ik liep door drukke kerstwinkelstraten, op bomvolle pleinen in zelfs in musea. Het ging goed! Maar na oud en nieuw knapte ik zo ongeveer. Steeds kwamen er mensen (opaangekondigd) op bezoek en maar rennen en jagen. Ik werd opeens een beetje raar en zei tegen mijn vriend dat het te veel was. Ik kon het niet normaal zeggen, ik ging huilen. De dag daarvoor ook al. Ik had het gevoel dat er te veel van me gevraagd werd en ik wilde alleen maar RUST! Hij begreep het wel. Daarna heb ik een dag gewoon alleen op de bank gezeten, wel duizelend. Alle spanning kwam eruit, met hyperventilatie. Ik heb rustig aan gedaan en nu heb ik weer wat goede dagen gehad.

Bij mij hangen de klachten ook samen met drukte. Zolang ik blijf rennen gaat het goed, maar zodra ik rust (en mijn lichaam heeft dat nodig) heb gaat het verkeerd! Ik moest gisteren een cursus volgen en zelfs dat ging prima, terwijl we toch eng op de derde etage zaten en ik met 20 man ofzo moest eten in een kantine. Rampzalig normaal. Maar vandaag ga ik wel vroeg naar bed, om me morgen weer uitgerust en goed te voelen.

Hartkloppingen heb ik niet vaak, wel duizeligheid zoals je weet. En soms heel fel hoor! Maar het komt echt door drukte en neem dus rust Griet! Ga lekker in je stoel zitten met de beentjes omhoog en laat je verwennen door je mannetje! Dan voel je je vanzelf beter en kun je helemaal blij je 'trouwkleed' (bij ons heet dat een 'jurk' [:]smiling smiley)[/:]) bekijken en straks natuurlijk genieten van De Grote Dag! RIE-LEKS, RIE-LEKS is de boodschap! [:]smiling smiley)[/:]

Groetjes Rainbow
Re: Hart van slag na drukte
11 January 2008 14:44
Hey,

Bedankt voor jullie reacties! Intussen blijf ik de gevolgen dragen van al mijn gehaast en gestress van de afgelopen periode (zie mijn ander bericht), maar ik hoop dat het snel weer zal verbeteren. Ik probeer zo veel mogelijk te rusten, maar om één of andere reden lijkt het maar niet te lukken. Ik zal jouw mantra RIELEKS, RIE-LEKS voor ogen blijven houden, Rainbow[:]smiling smiley[/:].

En ik heb bovendien dan ook bijgeleerd dat het woord 'trouwkleed' bij jullie blijkbaar grappig en bizar klinkt. Wat is een kleed dan bij jullie? Een tapijt misschien?! Als dat zo is, dan klinkt het inderdaad wel een beetje stom[:]smiling smiley)[/:]. Vanaf nu zal ik netjes over mijn 'trouwjurk' spreken, hoor!

Groetjes,
Griet

Meer weten over het HyperVen programma?