[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Raar he!

Gepost door Rainbow 
Raar he!
30 January 2008 12:48
Hoihoi,

Weet je, nu heb ik al bijna 3 jaar chronische hyperventilatie, maar nóg vraag ik me af hoe het kan dat je zo wisselend last hebt van de klachten. Maandag bijvoorbeeld, keek ik op het werk de hele dag scheel van de duizeligheid. Eenmaal thuis trok de mist in mijn hoofd weg en zag ik alles opeens weer gewoon helder. Gisteren had ik, ook op werk, totaal geen last. Ik ging zelfs in onze bomvolle kantine eten, iets wat ik jaren niet gedurfd heb uit angst om te stikken in mijn eten. En nu, onder dezelfde omstandigheden, is de mist in mijn hoofd weer vol aanwezig. Ik weet nu al dat het weg is als ik eenmaal thuis ben! Raar! [:]moody smiley[/:] Ik begrijp dus eigenlijk nog steeds niet waar die mistflarden schijnbaar 'opeens' vandaan komen en waarom ze er de ene dag wel zijn en de andere niet? Herkenbaar?

Gelukkig blijkt het oefenen weer helemaal goed te gaan. Ik moet wel terugschakelen naar 2x10 of minimaal 1,5 en 1x10 denk ik, want volgens mij zijn mijn opgebouwde buffers wat geslonken? Normaal redde ik het vaak dagen zonder klachten, nu hooguit één dagje. Ik ben blij dat ik weer kan oefenen, want het is duidelijk weer nodig!

Groetjes van een mistige Rainbow
Re: Raar he!
30 January 2008 18:26
Het blijft een raar gedoe. Fijn dat je weer kunt oefenen. Ik hoop dat je snel weer uit de mist bent!!!!

Marjolein
Re: Raar he!
31 January 2008 11:12
hoi rainbow,

Ik snap precies wat je bedoelt, ik vroeg me gisteren oo af, waarom ik me ineens nietzo lekker voel, terwiijl er niks aan de hand was...ik ben goed bezig op weg naar herstel, entoch die terugvallen, soms verklaarbaar door de omstandigheden, maar somssnap i ker echt niks van[:]confused smiley?[/:]

Ik heb liever allesverklaard,dan kan i ker wat mee....[:]smiling smiley)[/:]
Re: Raar he!
31 January 2008 12:10
Hey Rainbow,

Bij mij wisselen de symptomen ook van dag tot dag. Gisteren en zondag was ik bijvoorbeeld al vanaf 's morgens bij het opstaan erg duizelig. Dat heeft dan bijna een hele dag geduurd. Vandaag (om één of andere bizarre reden) is alles redelijk helder en zit ik voor een keer niet te wankelen op mijn bureaustoel. Gisterenavond ben ik zelfs alleen met de auto boodschappen gaan doen in een drukke supermarkt (de auto is wel buiten blijven staan[:]smiling smiley[/:]).

Ik heb er ook geen verklaring voor. Ik ben nu al twee weken in behandeling bij een ademtherapeut en hij verklaart het feit dat ik al vanaf 's morgens al duizelig ben heel eenvoudig doordat ik hoogstwaarschijnlijk de hele nacht verkeerd adem: veel te veel en veel te snel. Niettemin heb ik zelf die indruk niet. Hij heeft wel gisteren het principe van overademing uitgelegd en dat klonk heel logisch. Als jouw longen al bijna volledig aan het maximale volume lucht zitten en je blijft maar bijademen en zuchten omdat je het gevoel hebt dat je in ademnood bent, dan hou je het hele systeem zelf in stand. Begrijp me niet verkeerd, ik ervaar dit zelf ook niet zo want ik loop absoluut niet te hijgen en te zuchten. Ik heb zelfs het gevoel dat ik heel normaal en ontspannen adem, maar tijdens de oefeningen bleek dat dat niet zo is. Ik adem wel 'normaal', maar op een te hoge trap van mijn maximaal longvolume. Mijn longen ledigen zich nooit meer voldoende omdat mijn ademhalingscomputer verkeerd ingesteld is. Daar moet ik nu met hem aan werken. Ik kan mij er wel in vinden. Poeha, wat een uitleg hé.[:]smiling smiley[/:]

Hiermee heb ik nog geen echt antwoord op jouw vraag gegeven natuurlijk, maar ik weet het zelf ook niet waarom ik onlangs een hele periode enorm hyperventileerde en hartoverslagen had en nu niet meer.

Groetjes,
Griet
Re: Raar he!
01 February 2008 12:47
Hoi Rainbow

Helaas heb ik ook geen antwoord op jouw vraag, maar zat me wel af te vragen
waarom de ene chronische hyperventilatie-er bijv. alleen last heeft van duizeligheid of mistflarden en de andere chronische hyperventilatie-er weer andere klachten, of een stuk of 10.
Of de ene dag die klachten en de andere dag weer andere klachten.
Nou ja beetje verwarrende omschrijving geloof ik [:]winking smiley[/:] maar hoop dat je het snapt.
En natuurlijk ook dat je een paar uur geen klachten heb en dan ineens weer wel.
Hoe zit dat nou toch met die buffers van ons [:]grinning smiley[/:]

Griet, ik ben over het algemeen 's morgens een wrak en 's avonds op mijn best.
Verklaring die ik ook had bedacht: Tijdens de nacht verwerk je ook stress en als dat heftig is
ga je dan ook verkeerd ademhalen, te snel etc. dus tijdens de slaap veel HyperVentileren.
Ooit zei een dokter tegen mij (lang geleden hoor) dat ik maar beter geen valeriaan kon nemen omdat je dan geen stress verwerkt en dat dat slecht is.
Zal eens kijken of er op Internetten wat te vinden is over slapen en dromen.

Suzanne, ik ben ook zo'n type die alles verklaard wil hebben, want dan kan je
er tenminste wat mee om beter te worden.
Misschien verkeerd gedacht, maar ja [:]smiling smiley)[/:]

groetjes Vlinder
Re: Raar he!
01 February 2008 13:06
Hallo ROb of Hester,

Kunnen jullie hier kort op antwoorden, want veel zitten met deze vraag. Waarom heeft de één deze klacht en de ander weer iets heel anders? En waarom wisselen de klachten zo?

ZO denk ik: gelukkig, die akelige spanning begint lekker weg te ebben. En zo ineens, na een fijne dag, voel ik twee sec. een onbestemd gevoel en blijf je de hele avond licht in je hoofd, opgetrokken schouders, helemaal gespannen. Heel raar, maar misschien kunnen jullie dit uitleggen.

Ik vind dit trouwens een heerlijk forum, duidelijk, alle nieuwe berichten staan aangevinkt,
en dat jullie je zo inzetten, vind ik heel bijzonder en dat al zoveel jaar.

Jullie helpen ons hier enorm mee, dank je wel.

Groetjes Sandra.
Re: Raar he!
01 February 2008 19:48
Hoihoi,

Ik ben er ook zeer benieuwd naar! Deze week ging het bij mij om de dag goed en minder goed. Heel vreemd. Gisteren zat ik zonder mistflarden in een bomvol restaurant, terwijl ik vandaag op het werk weer helemaal scheel keek. Ik ging daarna toch maar boodschappen doen en de koelkast schoonmaken [:]smiling smiley)[/:] en toen trok het weer weg. Als ik goed oefen, heb ik langere perioden dat het goed gaat, maar als ik even niet oefen door gebrek aan tijd bijvoorbeeld, gaat het mis. Mijn buffers zitten maar raar in elkaar!

Om even terug te komen op dat hyperen 's nachts. Dat kan heel goed gebeuren. Vaak komt het inderdaad door de stress die je verwerkt, maar het kan ook komen door de ontspanning. Je mond zakt open en je gaat lekker door je mond liggen hijsen. Daardoor verlies je veel CO2. Bij de Buteykomethode verklaren ze ochtend-hyperventilatie op deze manier. Om dat te voorkomen, tape je je mond 's nachts af. Daardoor zakt je mond niet open. Ik doe dat weleens, omdat ik dat toen geleerd heb, maar ik merk net echt dat het mistgevoel daardoor 's ochtends minder is. Bij mij is erg echt geen lijn in te ontdekken!

Ik zou ook graag willen weten waarom je je om 10.00 uur bijvoorbeeld goed voelt en dan opeens om 10.20 uur mist in je hoofd krijgt. Bij mij trekt het 's avonds soms weg, maar soms ook niet. Ik kan echt niet vooraf inschatten hoe een dag gaat verlopen...En inderdaad, waarom zijn Griet en ik constant duizelig, terwijl Vlinder, Marjolein en Sandra misschien weer andere klachten hebben? En volgens mij hebben ook meer vrouwen last dan mannen? Kortom: [:]moody smiley[/:] en we willen graag antwoord! [:]winking smiley[/:]

Groetjes Rainbow
Re: Raar he!
02 February 2008 15:15
Allen,

Het lichaam is een uitermate complex mechanisme. Een lichaam houdt een balans tussen allerlei processen die zich tegelijkertijd afspelen en elkaar beinvloeden en vaak ook een wisselwerking met elkaar hebben... Daarom kunnen klachten fluctueren, soms erger worden en soms (schijnbaar) verdwijnen. De graadmeter is het overall gevoel dat je hebt gedurende een aantal maanden. Precies bepalen waarom je een bepaalde klacht soms wel en soms niet hebt, is bijna onmogelijk.

Mensen die last hebben van het syndroom van de chronische hyperventilatie vertonen de ons zo bekende klachten over het algemeen vrij regelmatig, maar er kunnen momenten zijn dat we het anders of zelf helemaal niet ervaren. Een eenvoudig voorbeeld: als je plotseling een stoot adrenaline krijgt (plotseling gevaar bijvoorbeeld) kan je in één keer plotseling je klachten even kwijt zijn. Het lichaam wordt in een actiemodus gezet en de aandacht voor de klachten wordt als het ware tijdelijk "in een zijstraat geparkeerd". Zodra de spannende situatie voorbij is, keren we weer terug in onze routine en gaan de klachten weer ervaren.

Daarom kunnen mensen soms tijdelijk - door bijvoorbeleed plotseling een positieve houding aan te nemen ten op zichte van de klachten - de klachten even kwijt zijn. Maar het is altijd maar een tijdelijk effect. Uiteindelijk worden we toch weer geconfronteerd met de daadwerkelijke situatie van ons organisme.

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Rob Gravesteijn
HyperVen
Re: Raar he!
03 February 2008 10:00
Rob,

Het laatste stukje wat je schrijft, is erg herkenbaar voor mij. Toen bij mij de chronische hyperventilatie begon had ik ook even zo'n periode waarin ik zo'n positieve houding had aangenomen (ook omdat ik toen nog dacht dat chronische hyperventilatie tussen je oren zat) en mijn klachten leken even weg, maar kwamen gewoon keihard weer terug! Tuurlijk helpt een positieve houding wel, maar daarmee alleen krijg je de chronische hyperventilatie niet weg.

Groetjes,
Carola

Meer weten over het HyperVen programma?