[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Ontstressen

Gepost door Lourens 
Ontstressen
02 March 2008 16:46
Ik ben al een tijdje aan het HyperVennen en met succes, want de hyperventilatieklachten worden steeds minder. Op het forum lees ik echter veel verhalen over ontstressen en de klachten die dit met zich mee brengt. Mijn vraag: wat zijn nu eigenlijk de klachten die tijdens het ontstressen (kunnen) ontstaan? Want dat is mij niet helemaal duidelijk.

Re: Ontstressen
02 March 2008 17:45
Hallo Lourens,

Mijn ervaring, mijn klachten bij het ontstressen zijn/waren: kribbig en kortaf, ontzettend moe, hoofdpijn, en huilbuien.
Het zal niet bij iedereen hetzelfde zijn denk ik, en misschien heeft niet iedereen er last van ook??

Fijn dat het bij jou ook aanslaat!!
Re: Ontstressen
02 March 2008 19:31
Ha Suzanne

Bedankt voor je reactie. Moe zijn en hoofpijn hebben herken ik. Terwijl ik vroeger nooit hoofdpijn had. Zijn er nog andere verschijnselen die bij ontstressen horen?
Re: Ontstressen
02 March 2008 20:20
Hoi!

Geen idee, ik denk dat dat er ook aan ligt hoe een ieder op stress reageert???
Ik hoor ook we lverhalen van mensen die ineens heveig beginnen te trillen, of te zweten, zich heel erg grieperig voelen, overal pijn hebben, maar die ervaring heb ik niet.

Ik bedenk me altijd zo, of het klopt weet ik niet, maar wat erin is gekomen, moet er op dezelfde weg weer uit, en dus komen alle klachten en symptomen in volle hevigehid terig, of verergeren.
Re: Ontstressen
02 March 2008 22:04
Hai Laurens,

Zelf heb ik veel hoofdpijn, maar dat had ik al vaak. Als het te heftig word, ga ik heel erg dromen en slaap dan niet meer na 5 uur, maar jaagt alles door mijn lichaam.

Mijn oude klachten dus.....komen dan in hevigheid terug....ook heel veel spanning, niet meer rustig stil kunnen zitten.

Groetjes Sandra.
Re: Ontstressen
03 March 2008 15:01
Bedankt Suzanne en Sandra

Zijn er nog meer verschijnselen van ontstressen? En hoe voorkom je die heftige reacties van het lichaam? Weten Rob en Hester hier meer over?
Re: Ontstressen
03 March 2008 17:22
Hai Lourens,

Ik was aan het overwegen om ook sint janskruid te gaan slikken, maar de bijwerkingen houden me nog een beetje tegen.

Ik slik sinds donderdag magnesium met een beetje calcium erdoorheen voor de betere opname van de magnesium en ik slaap al 4 nachten uitstekend en voel me goed!!

Ik juich nog niet te hard, maar ik denk dat dit goed helpt.

Groetjes Sandra.
Re: Ontstressen
03 March 2008 17:59
Hallo Sandra,

Ontstressen kan zich uiten in heel veel verschijnselen: zweten; trillen; dromen ; nachtmerries; hoofdpijn; spierpijn; zenuwpijn; ontregelde maag- en darmfuncties; wazig zien; angsten. In zeer extreme gevallen: waandenkbeelden; psychoses; suicidale gedachten. Het is met name de onbekendheid met het fenomeen waardoor mensen verkeerd reageren op het ontstressen. Ze worden bang van de verschijnselen en werken daarmee het ontstressingsmechanisme tegen, en in veel gevallen neemt de stress eerder toe dan af omdat men allerlei nieuwe angsten en emoties gaat onderdrukken.

Zodra het lichaam wil gaan ontstressen is het zaak om zoveel mogelijk en zo goed en kwaad als het kan volledige controle aan het lichaam zelf te geven. Dat is heel moeilijk omdat we vaak toch al bang zijn voor controleverlies en wat je ook ziet bij veel mensen, de angst voor "onnatuurlijke krachten die onze geest zouden kunnen overnemen..."

Begrijpen dat het een natuurlijk opschoningsmechanisme is van ons lichaam, helpt om ermee om te gaan, ook als de effecten een nogal heftig karakter aannemen (dat zie je vaak in de eerste weken bij het nemen van SSRI anti-depressiva).

Doseren kan je doen, bijvoorbeeld door medicijngebruik te reduceren. Soms ook is - hoe vreemd dit misschien ook klinkt - teveel rust de reden dat het ontstressingsmechanisme teveel geactiveerd raakt. Dan is dat te doseren door iets minder rust te nemen. Bijvoorbeeld de therapie met HyperVen heeft een nogal sterk rustgevend karakter, soms is het dan noodzakelijk om de frequentie van de oefeningen iets te verlagen.

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Rob Gravesteijn
HyperVen



Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Ontstressen
03 March 2008 18:06
Hoi Rob,

Wederom dank voor je heldere uitleg!! Het is inderdaad wel zo, als je niet weet wat er gebeirt schrik je,en wordt he bang. Ik ben nu begonnen met Brain-mood ( o.a 5 htpen stjanskruid) dat ook wel de "natuurlijke"AD medicijnen wordt genoemd. En sinds ik daar mee ben begonnen worden mijn klachten weer heftiger. Maar ik weet nu dat het erbij hoort, kan het nu accepteren, en ben er zelfs blij mee, omdat het betekend dat er nog stress zat wat eruit moet!! Ik hoop het laatste beetje[:]sad smiley([/:]

En sandra, ik kan me wel voorstellen, dat je die angst hebt, maar het is echt een kwestie van een paar weken doorbijten,en je zult je er zo veel beter bij voelen!! Althans, die ervaring heb ik! Het is echt even doorbijten, niet opgeven, bouw het rustig op. Ik gebruik zelf Kira Forte, en dat is 1 tablet per dag. In de goede refromzaken kunnen ze je echt helpen hoe op te bouwen.
Re: Ontstressen
03 March 2008 18:25
Bedankt Rob, helder verhaal.

Ik merk zelf dat ik heel moe word als ik me helemaal ontspan. Terwijl die moeheid afneemt als ik weer in actie kom. Zou het ook iets met adrenaline te maken hebben?
Re: Ontstressen
03 March 2008 22:13
Ha Lourens, grappig, dat heb ik ook. Zodra ik ontspannen ben, rol ik zo in slaap.

Ik doe nu ook sinds een week 6 trials per keer, misschien is dat ook verlichtend. Zoals ik me nu voel, ben ik al heel erg blij.

Zaterdag heb ik met mijn oudste vanaf half 12 tot 5 uur gewinkeld.....en ik was niet eens bekaf....ja, mijn voeten begaven het....maar een wereld van verschil met een paar jaar geleden. Die spieren nemen we nog maar even voor lief. Drie dagen lang heb ik dan spierpijn in mijn voeten of benen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat ook nog beter word in de toekomst.

Iedereen weer bedankt voor alle tips. Heerlijk zo'n forum....

Groetjes Sandra.

Meer weten over het HyperVen programma?