[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

vraag aan de stichting / zuchten

Gepost door Judith 
hoi,

Graag zou ik aan iemand van HyperVen uitleg krijgen over het volgende.
Ik heb een tijdje geleden uitleg gekregen waarom ik steeds moet (proberen te) zuchten.
Ik begrijp dat de impuls om in te ademen al komt terwijl ik nog uitadem.

Maar waarom probeert mijn lichaam dit op te vangen door te gaan zuchten?
Die zuchten gaan niet spontaan, maar moet ik echt 'halen".
Eigenlijk gaat het de hele dag maar door. En wat is dan dat benauwde gevoel wat ik eigenlijk continue voel van binnen? Het is eigenlijk hetzelfde gevoel denk ik , zij het in mindere mate, als wanneer je je adem inhoudt.

Ik zou het voor mezelf graag uitgelegd hebben, want zelf blijf ik maar piekeren en dubben en mezelf angstig maken.

groetjes judith
Hoi Judith,

Het hoe en waarom van het zuchten weet ik niet. Ik weet wel dat ik zelf ook altijd veel heb moeten zuchten en dat dan echt bewust moest doen omdat ik anders niet eens kon zuchten. Ook het steeds aanwezige benauwde gevoel heb ik gehad. Niet super benauwd, maar gewoon net steeds het gevoel dat je te weinig lucht hebt. Bij is het doormiddel van HyperVennen echt veel minder geworden. Maar het belangrijkste was denk ik toch wel dat ik mezelf ervan overtuigd heb dat het door het HyperVentileren kwam. Ik merkte bij mezelf dat wanneer ik de "maar stel dat er toch iets is" gedachte bleef houden dit echt een heel negatief effect had. Dus wanneer je het niet blijft vertrouwen is het misschien zinvol om het gewoon medisch te laten onderzoeken. Weet niet of je dit al gedaan hebt trouwens.

Heel veel sterkte in ieder geval!!

Karine
hoi karine,

Ik heb niet een officiele test gehad, maar de huisarts was ervan overtuigd. Longen klinken helemaal goed, (voor zover dat betrouwbaar is met een stethoscoop?), en ik moet ervan uitgaan dat als zij zou twijfelen ze me wel door zou hebben gestuurd.
ik word er doodmoe van van dat gezucht, echt niet normaal. met HyperVennen zie ik niet echt vooruitgang, ik ben nu 2 weken bezig, maar blijf onder de minuut en de ene avond is het 56 de volgende 50 dan weer 53 en dan weer 50, dus een stijgende lij, nee niet echt. ik hoop dat dat wel komt. maar inderdaad, het idee van is het niet toch iets ernstigs, speelt zeker mee...........HyperVen heeft nog niet gereageerd, ze zullen het druk hebben denk ik.

groetjes judith
hoi judith,

Je bent PAS 2 weken aan het HyperVennen, en jou score is hoger dan de mijne na 4 weken hoor! Ik ben nu al 5 mnd bezig, absoluut vooruitgang en flink ook, mar ik hang nu al een maand of 3 rond de 85, de ene keer iets hoger dan weer iets lager. En ik heb ook veel gezucht, hele veel zelfs,en dat is u zo goed als weg. Dus blijf alsjeblieft doorgaan, na 2 weken kun je echt nog niet zo duidelijk vooruitgang merken, zover ik weet. HOU VOL en ook jij komt van jeklachten af, echt!![:](Y)[/:]
Hallo Judith,

Dat zuchten is echter typerend voor HyperVentileren! Misschien is het een tip voor jou om ook het boekje van Dinah Bradley, hyperventilatie, Adviezen voor wie lucht tekort komt ook eens te lezen. Daar staat nog eens heel uitgebreid en duidelijk in beschreven hoe hyperventilatie tot stand komt, wat de symptonen zijn, voorbeeldverhalen etc. Als je het leest is het allemaal zoooo herkenbaar. En HyperVen werkt echt, maar je moet je erop instellen dat het een tijdje duurt voordat het effect er is! Ik ben 5 maanden bezig en ik kan alweer zoveel meer!

Carola
lieve suzanne en carola,

Heb even flink zitten huilen toen ik jullie berichtjes las.
Af en toe zie ik gewoon niet meer hoe ik hier vanaf kom, dat zuchten put me uit, en dat k... gevoel de hele dag wat ik dan maar weer weg moet zuchten.
ik heb al eens een periode geHyperVend, ongeveer 4 weken en toen ging ik ook maar niet een beetje vooruit. 85 seconden! echt heel lang, ik lag als parelvisser allang gestrekt op de zeebodem, echt! ik kan me gewoon niet voorstellen dat ik dat ooit ga kunen.
dinsdag ga ik na een week griep weer werken en dan worden mijn scores nog lager omdat ik dan doodmoe thuis kom.
Maar ik vind het superlief dat jullie me een hart onder de riem steken en ik blijf het proberen!

dankjewel! groetjes judith
judith, neem anders even de tijd hiervoor. Meld je ziek, hoe moeilijk dat ook is. Of probeer later te beginnen, zodat je voor die tijd een sessie kunt doen, of doe je dat al??

Ik ben een paar maanden in de ziektwet geweest, ben nu weer aan het opbouwen, maar ga echt pas volledig aan het werk, als ik klachtenvrij ben. Ik vond die keus niet makkelijk, ben erg plichtsgetrouw, maar ik heb nu de rust en de tijd om 2x daags te HyperVennen, dat zijn mijn momenten, ik trek me dan terug, ne ben alleen daar mee bezig. Niet tussendoor andere dingen doen, niet surfen over internet, maar een zacht muziekje op de achtergrond, en het HyperVenscherm, stevig zitten, voeten plat op de grond, en probeer , als je je adem inhoud, je in te leven wat er gebeurd in je lichaam. Ik maak mezelf altijd wijs, dat er een soort pac-mannetjes in mijn hoofd de duizeligheid weghappen, of de hyperventilatie - piraatjes ( ja, ik heb twee jonge kinderen, dan is de fantasie rijkelijk aanwezig [:]grinning smiley[/:]) en dat werkt altijd perfect!!!


Ik lees veel onrust in jou berichtje, en het is voor jou echt zaak om rustig te gaan worden, en daarvoor heb ik zelf het stjanskruid geslikt, misschien een idee?? ( niet slikken als je aan de ad bent hoor!!)

Kop op hoor, we slepen je erdoorheen!!!
Hoi suzanne,

Ik heb daar wel aan gedacht, dat zielmelden en er ook met de huisarts over gesproken.
We kwamen allebei tot de conclusie dat het voor mij beter is door te werken, ik val altijd erg terug als ik thuis blijf. Ga me dan afzonderen en heb het idee dat ik ziek ben. dat ben je natuurlijk ook een beetje, maar het is voor mij beter in de running te blijven.
ik moet gewoon beter voor mezelf zorgen, vroeger naar bed en elke dag goed eten, op yoga.
dat soort dingen. en ik moet van de hypochondrie af. elk dingetje aan mijn lichaam is iets ergs, ik word gek van mezelf. en altijd moe zijn, rugpijn, nekpijn, daar word je ook moe van.
misschien is st janskruid inderdaad een optie, welk merk slik jij? Kira?
al met al valt het mij niet mee, fulltime werken en een kind net op de middelbare, en het huishouden en dan ook nog tijd voor jezelf willen.
en dat doen er zoveel dat weet ik, maar ik heb me er bij neer gelegd dat niet iedereen even sterk is blijkbaar.............
het is wel een idee op mijn werk een half uur te gaan HyperVennen, maar je weet hoe het gaat. of ik moet een half uur eerder opstaan, ik denk dat dat nog beter is, dan zit ik in ieder geval rustig hier.....

wat heerlijk dat jij al verbetering merkt, het vraagt discipline he?
Tijdens zo'n trial kan ik het zo benauwd krijgen en moet ik me inhouden de lucht niet uit te persen in een ruk en dan gauw heel diep te ademen!!!
maar we gaan stug door hoor.
dankjewel weer!

groetjes judith
Hoi Judith,

Bij mij is de overbelasting een deel van de oorzaken/'>oorzaak van de chronische hyperventilatie, is het geen optie om tijdelijk halve dagen te gaan werken??Zodat je toch in derunning blijft, maar ook even aan jezelf toekomt?? (dus voor halve dagen ziektewet??)

Ik slik inderdaad kira forte. Overleg het anders even met je huisarts, wat hij ervan vind? Mijn ha kent het niet, maarzag ook geen probleem om het niet te gebruiken. De apotheek of een goede reformzaak kan je wel uitleggenwar je mee moet oppassen ( de pil werkt minder, en met bloedverdunners geloof ik mag je niet slikken, en naats ad ook niet)

Kop op hoor, het gaat goed komen!
Lieve Judith,

We begrijpen heel goed hoe je je voelt, dat gevoel van 'dit gaat nooit meer over' herken ik zeker!! Helemaal stoppen met werken is misschien ook te, maar halve dagen is inderdaad misschien een goed idee! Ik begrijp dat het heel lastig is om de knoop door te hakken, maar als je zo door blijft stomen, knak je misschien helemaal! Ik heb chronische hyperventilatie ook gekregen omdat ik altijd aan het haasten was. Drukke baan, 2 kleine kinderen, druk sociaal leven, perfectionistisch in huis zijn etc. Voor mij werkt HyperVen, maar wel in combinatie met 'quality time' voor mezelf! Dat heb ik ook moeten leren! Over de scores van HyperVen moet je je geen zorgen maken hoor. Ik begon op 35 sec en zit nu op 130 seconden......het komt echt wel! Misschien werkt Sint Janskruid ook voor jou en daarnaast is het goed om lekker veel buiten te zijn en te wandelen,dit werkt heel ontspannend.

Veel sterkte Judith en gooi het roer om!

Carola
hoi,

Tja, jullie hebben wel gelijk, bij mij begon de chronische hyperventilatie ook na een periode van overbelasting.
Zomaar.......zomaar. Mijn huisarts zij gisteren tegen me dat dat zuchten eigenlijk gebeurt omdat je lichaam een manier zoekt te ontspannen. Daar moet ik eens heel diep over nadenken geloof ik.
Ik heb me voorgenomen elke dag te HyperVennen, ookal is het maar 1x en dat doe ik nu ook, en meer te proberen ontspannen, dat wil zeggen niet ook nog mijn vrije dagen vol proppen.
Als het nou ook nog een beetje beter weer wordt is lekker wandelen ook een goeie optie Carola, zoals het er nu uitziet krijgen we een witte Pasen!

groetjes Judith
Re: vraag aan de stichting / zuchten
22 March 2008 16:07
Hallo Judith,

Door chronische hyperventilatie is het ademcentrum ingesteld geraakt op een te lage zuurgraad. Omdat bij de verbrandingsprocessen steeds weer CO2 vrij komt, moet het ademcentrum dit steeds weer corrigeren door de ademhaling te triggeren. Het gapen, zuchten en kuchen zijn manieren die men onbewust gebruikt, om sneller CO2 af te voeren en het ademcentrum "tevreden" te houden. Wat kan je er aan doen?


Het benauwde gevoel ontstaat doordat je inderdaad tegelijk in en uit aan het ademen bent. Dit geeft dan weer de behoefte om te gaan zuchten....Zuchten kan je leren opvangen. Telkens als je begint te zuchten, vang je de uitademing op door de lucht langzaam te laten ontsnappen. Je houdt de lippen op elkaar en blaast langzaam door die de gesloten lippen uit. De lucht ontsnapt dan langzaam en dus wordt er ook minder senl CO2 verloren. Dit is iets dat je jezelf moet aanleren. Als je het vaak genoeg gedaan hebt, wordt het een reflex (automatisme) en hoef je er niet meer bij na te denken.


Hester
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Hallo ik ben nieuw op dit forum dus dit is wel even wennen.
Ik heb een vraag aan HyperVen en dat die is als volgtconfused smileyinds anderhalf jaar geleden
heb ik (44jaar)de ziekte van pfeiffer gehad.Deze ging gepaard met veel ongemak.
Heb nog voor ongeveer 3 maanden bij een internist gelopen omdat mijn bloed nog niet in orde bleek te zijn n.l. suiker,bloedarmoede.
Dit is uiteindelijk allemaal weer goed gekomen.
Na die tijd is het 3 maanden goed gegaan. Daarna kreeg ik last van hartoverslagen en
ben hiervoor dus ook helemaal onderzocht.
Conclusie:structueel gezond hart.Uitslag van e.c.g. depressief s.t. segment.Mijn bloeduitslagen waren ook goed.Gebruik nog een 1/4 tablet betablokker.Ben uiteindelijk
overgestapt op de HyperVen die ik nu een kleine maand gebruik.Mijn vraag is zou het
kunnen dat ik door de ziekte van pfeiffer deze kwaal heb gekregen?Waarschijnlijk ook dan
chronische hyperventilatie?

Alvast bedankt voor de reactie.
Hoi Arie

Welkom op het forum.
Je kan ook altijd een nieuwe topic openen hoor met jouw onderwerp
want deze gaat over zuchten. Niet dat dat erg is, maar misschien zien
Rob of Hester dan eerder jouw vraag.
Volgens mij zijn er meer mensen op dit forum die chronische hyperventilatie hebben gekregen na
Pfeifer. Succes met oefenen en beterschap!

Groetjes Vlinder
bedankt voor je berichtje, en ik zal zeker op dit forum blijven kijken.Ook zal ik onder een
nieuw bericht mijn problemen sturen.



groetjes.
hallo arie,

Ik heb in 2002 ziekte van pfeiffer gehad, en en darna nooit meer echt de oude geweest. Ook bij mij zijn de klachten chronische hyperventilatie daarna begonnen, dus de kans is zeer reeeel dat dat meespeelt.

Vervelend he?
hallo Suzanne,


Heb jij na je ziekte van pfeiffer ook last gekregen van hartoverslagen?Dit heb ik nu een
jaar geleden gekregen en in het begin ging dit gepaard met aanvallen. Met het gebruik
van een betablokker is dit wat in de loop van de tijd verminderd.Nu gebruik ik nog een 1/4
tablet per dag.Het vreemde van dit vind ik dat als ik er weer flink last van heb en een
kop water wil gaan drinken dit met veel schokken doe, alsof je een grote emotie te verwerken hebt gehad.Wanneer ik me best aardig voel even zonder hartoverslagen kan ik
rustig een kop water drinken zonder deze rare verschijnselen.Hoort dit ook bij HyperVen-
tilatie?Ik ben in ieder geval nog steeds bezig met de HyperVen.Wel zwaar trouwens!
Doe dit dan ook 1 keer op een dag.



groetjes

Meer weten over het HyperVen programma?