[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

tips gevraagd

Gepost door Suzanne 
tips gevraagd
29 March 2008 10:30
hoi!

ik heb even een vraag aan jullie.

Over 3 weken gaik met 3 vriendinnen naar Antwerpen, een weekendje gezellig uit. We gaan daar uit eten, en naar een theatervoorstelling.

Ik heb er onwijsveel zin in, maaaaaaaaaaarrr, jullie zullen als geen ander begrijpen, dat ik er ook tegenop zie. De angst op....... Endat moet je nu net niet hebben natuurlijk, ik heb het idee dat ik het dan oproep!

Ik heb van mijn huisarts een betablokker gekregen, dat houd je hartslag rustig en daardoro zal ik minder las tkrijgen van de chronische hyperventilatie, hoop ik!

Ik ga zede komende weken uitproberen, en mag ze dan slikken in de week voor ik ga, en het weekend zelf.

Heeft iemand hier ervaring mee?? En heeft iemand anders nog tips??? Want ik wil gewoon dat het weekend goed verloopt!!
Re: tips gevraagd
29 March 2008 11:55
Hai Suzanne, ik zou het inderdaad gauw gaan uitproberen, want niet iedereen reageert goed op betablokkers.

Mijn hartslag ging inderdaad naar beneden, maar ik kreeg er juist hyperventilatie van!!!! rara, hoe kan dat, wat mij ook een raadsel.

Voor mij was het een geluk, want zodoende kwam ik er een half jaar geleden pas achter, dat ik dus al 13 jaar hyperventilatie heb. Nu met de betablokker was het zo heftig, dat ik hyperventilatie herkende....

De volgende betablokker die ik kreeg, daar ging mijn hart van fladderen en overslaan.

Iedere keer na een dag of 4 begonnen de klachten. Ik was hier dus gauw mee klaar, want de ;bijwerkingen waren erger dan de kwaal.

Ik zit je wel lekker bang te maken, maar ja...je vroeg naar ervaringen.

Een jaar of 11 geleden heb ik het ook een jaar geslikt, en toen had ik niets geen bij werkingen, dus laat je niet beinvloeden door dit rampenverhaal.

Groetjes Sandra.
Re: tips gevraagd
29 March 2008 13:32
hoi sandra,

Ik ben alleen maar blij met je verhaal hoor. Tijdens het slikken zelf had je geen last dan?? En hoeveel slikte jij, want volgens mijn huisarts is de hoeveelheid die ik krijg nihil ( 10 mg per tablet) Ik heb het merk Propatonol of zoiets, zegt je dat wat?

En je klachten die je er juistvan kreeg, was dat oo kdat nare gevoel in je hoofd?? en hoelang hielden die klachten dan aan?? Pfff, wat een vragen he, haha!!

Punt is dat ik het wel moeilijk vind om ze nu te proberen, omdat ik niet echt iets heb de komende weken waar ik nerveus voor ben. Dus zou het wel zin hebben om nu te proberen??
Re: tips gevraagd
29 March 2008 14:48
wat ik me afvraag nu.....de laatste maand heb ik 1x per dag geHyperVent.

Zou het nut en zin hebben om vanaf nu 3x daags te HyperVennen, tot aan mijn weekend uit?? Bevorderd dit het herstel??? Weet iemand dat?? hester of Rob, misschien weten jullie dat??
Re: tips gevraagd
29 March 2008 17:36
Hai Suzanne,

Misschien komt je terugval inderdaad doordat je 1x HyperVent nu. Als ik jouw was, zou ik even terug gaan naar 2x. Kijken of je dan weer opknapt. 3x zou ik niet doen, dan krijg je misschien weer stressontladingen.

De eerste dagen dat ik een betablokker slikte, had ik geen last. Pas na een dag of 5, maar toen mocht ik niet gelijk stoppen, betablokkers moet je langzaam afbouwen. Ik slikte de 1e maal ook propanolol, ook een lage dosering.

Als ik jouw was, zou ik voor een weekend nooit een betablokker gaan slikken. Het is toch rotzooi, je moet weer afbouwen straks. En je bent al zo'n eind op de goede weg!!!

Nu even een nare week, maar waarschijnlijk gaat het straks weer goed.
Neem voor de zekerheid een paar oxazepam mee ofzo. Als je onverwachts toch paniek krijgt, dat helpt dan tenminste direct voor een dagje. Het idee dat je iets bij je hebt voor noodgevallen, is vaak al genoeg.

Spreek met je vriendinnen af, als iets niet gaat, dat je lekker op je hotelkamer tv gaat kijken ofzo. Als de druk eraf is, ga je ook meer ontspannen weg.

Ik hoop voor je dat je een fijn weekend hebt. Wij zijn vorig jaar drie dagen naar playmobil funparck geweest. Zag erg tegen de reis op (10 uur), hotel, eten enz.
En voelde me goed!!! Ikwas zo blij....savonds was ik gesloopt, maar dat geeft niet, dat slaap je wel weer bij.

Succes, groetjes Sandra.
Re: tips gevraagd
29 March 2008 18:46
hoi sandra,

Dank je wel voor je meedenken! Mijn vriendinnen weten er vanaf, mede daardoor wordt ik ook van huis opgehaald, zodat ik niet alleen hoef te reizen! De arts heeft me juist de betablokker voorgeschreven, omdat je die "eenmalig"kan gebruiken. Punt bij mij is, is dat ik toch nerveus ben voor zo'n weekend ( hoeveel zin ik ook heb) en daardoro gaat mijn hartslag omhoog, en kom ik in die cirkel terecht van chronische hyperventilatie. Door dan van te vroen een betablokker te slikken, houd ik mijn hartslag rustig, en geen last van de chronische hyperventilatie.

Voor de paniekaanvallen op zich ben ik niet bang, dat gaat de laatste tijd erg goed, en zo nietm, er is altijd een wc in de buurt toch? Mijn angst is meer dat ik door de spanning dat lichte gevoel in mijn hoofd ga krijgen, en dat is juist wat ik wil mijden.

Ook heb ik nog angst om auto te rijden, en zo'n betablokker wordt dus ook gebrukkt voor afrijden, vandaar.

De oxazepam heeft mij in het begin goed geholpen, maar ik heb de dag erna erg veel last hiervan, dus die wil ik liever niet gebruiken. Krom he, we willen alles, maar ook weer niks! haha!!
Re: tips gevraagd
29 March 2008 22:00
hoi suzanne,

Ik zou het zeker meenemen als ik jou was.
Het stadium van hyperventilatie wat ik voor het zuchten en gapen en benauwd zijn had, was voornamelijk het stadium van de snelle hartslag en de hartoverslagen, de hele dag.
ik ging wandelen om het niet te voelen, durfde niet meer stil te zitten om het maar niet te voelen. Ik heb toen ook 10 mg. propranolol gekregen en ik kreeg er zo 30 mee.
Het is een zeer lichte dosering en inderdaad, mensen die een examen moeten afleggen ofzo nemen dat ook, geen probleem. Ik reageer zeer heftig op medicijnen, maar dit hielp mij enorm, echt enorm. Bij mij verdwenen de hartkloppingen spontaan, toen ik dit allang niet meer gebruikte en daarvoor in de plaats begon ik te zuchten, heel diep en kan nog steeds na anderhalf jaar niet daarmee ophouden. Heel ellendig dus en stiekum geloof ik niet meer dat het chronische hyperventilatie is maar dat ik iets heel ernstigs heb, jaja.......En het gekke is dat ik op het forum bijna niemand daarover hoor, het lijkt wel of alleen ik dat heb, ik heb ook nauwelijks andere klachten, behalve mijn darmen en afentoe een klein beetje duizelig.
Maar ga jij genieten van je dagen en neem ze mee, begin een paar dagen voor je weg gaat, bel desnoods je huisarts. Het heeft een dag nodig volgens mij om te gaan werken, of lees even de bijsluiter.
Ik wens je vast heel erg veel plezier!!!!!!!!!!

groetjes judith.
Re: tips gevraagd
30 March 2008 10:47
hoi judith,

dank je wel ook voor je bericht. Hetzuchten waar jij het over hebt heb ik ook gehad hoor, het viel me alleen in eerste instatie niet op. Ik hoorde wel regelmatig mensen zeggen:"nou nou, dat is een diepe zuchtm, heb je het zwaar?"en dan dacht ik "zucht?? "had ik neit ens in de gaten.
Zuchten is zeker weten een onderdeel van de chronische hyperventilatie, ben je al bij een fysio geweest, voor onstpanningsoefeningen?? Ik heb daar onwijs veel baat bij gehad, en het zuchten is nu zo goed als verdwenen. het is iets wat je zelf moet gaan afleren, met behulp van iemand is dat goed te doen hoor.

De tabletten werken al na een half uur- uur, dus in dat opzicht kan ik ze gebruiken op de dag van vertrek. Maar omdat ik mezelf ken, en de paardagen ervoor zenuwachtig wordt ( is toch voor het eerst dat ik weg ga, zonder man en kindjes) wil ik ze dan ook gaan gebruiken.

Ik weet ook wel dat het goed zal gaan, ik heb weinig tot gen paniekaanvallen meer, ik zorg dat ik me niet te warm kleed in de schouwburg ( warmte kan ik dus niet meer tegen) en gaat het niet, dan is dat vervelend, maar ga ik onder het toneelstuk even weg, dan is dat niet anders. Maar ik denk metdeze tabletjes, en mijn rescue pastilles bij de hand, moet het gaan lukken hoor. Voldoende rust de weken ervoor, goed op mijn eten letten, zodat ik topfit dat weekend inga.

( nu ik dit lees kan ik weer merken dat ik me beter voel als gisteren, zodra ik me niet lekekr voel, ben ik toch weer negatief, maarals ik me goed voel, zoals nu, dan weet i kwel zeker dat het allemaal goed gaat.....Pffffff )
Re: tips gevraagd
30 March 2008 12:10
He Suzanne,

Ik heb een beetje hetzelfde 'probleem' als jij. Over een kleine 4 weken ga ik een weekje met de hele familie weg (totaal met zijn 10-en). Op zich kijk ik daar naar uit, heerlijk een weekje de zon in, maar de vliegreis en elke dag uit eten etc. is nog best een beetje veel voor me. Misschien is voor mij een betablokker ook wel een idee voor deze dagen. Mijn schoonzusjes hebben ze ook omdat ze enorme vliegangst hebben en zij hebben er veel baat bij. Wil je me laten weten hoe de betablokker bevalt als je ze geprobeerd hebt? En...weet jij of je wel mag HyperVennen met betablokkers?
Probeer gewoon lekker te genieten meis het weekendje uit en als het goed is gegaan ben je hartstikke trots opjezelf!

Groetjes,
Carola
Re: tips gevraagd
30 March 2008 12:49
Hai Suzanne, gelukkig ook goede berichten op de betablokker.

Zo zie je maar, dat ieder lichaam anders is en verschillend reageert op medicijnen.

Groetjes Sandra.
Re: tips gevraagd
30 March 2008 17:59
Hoi Suzanne,

Zelf weet ik niets van betablokkers, maar een ding weet ik wel: ga lekker genieten van dat weekend! Zelf ga ik over twee weken een paar dagen weg met een vriendin. Ik zie daar wel wat tegenop, zeker omdat ik nu zo'n last heb van duizeligheid. Maar ik ga gewoon dat vliegtuig in en ik zie wel waar het schip strandt. Tot nu toe gingen de vakanties/weekendjes weg veel beter dan ik verwacht had, dus dit keer zal het ook vast leuk worden. Deze vriendin weet ook dat ik chronische hyperventilatie heb, wat al scheelt. We zijn ook met z'n tweetjes, wat al minder druk is. Gelukkig weten jouw vriendinnen er ook van! Geniet lekker van het gezelschap, van de stad, het heerlijke Belgische eten en van de schouwburg. En laat wel even weten hoe het is gegaan, he?

Groetjes Rainbow
Re: tips gevraagd
30 March 2008 22:50
Hoi Suzanne,

Jij gaat het helemaal leuk krijgen let maar op!

Nee, dat zuchten heb ik niet zoals jij dat had hoor.
Ik moet die zuchten echt halen zelf, omdat ik zo'n rotgevoel heb van binnen.
Alleen met een zucht of gaap gaat dat weg en dan begint het meteen weer, heel eng.
Soms, als ik zo'n zucht moet maken, gaat het niet en dat is heel rot want je blijft proberen tot het wel gelukt is.
Ik heb nog nooit iemand gehoord of gelezen die dat ook zo erg en continue had en dat maakt me wel eens bang.
oh ja, ik leef door en doe alles, maar de glans is eraf.........helaas.

ga erg genieten, wil je?

groetjes judith
Re: tips gevraagd
31 March 2008 08:50
hoi judith,

Ben je weleens gecontroleerd op astma etc?? Ik begrijp eruit dat je voor je gevoel MOET zcuhten, omdat je anders lucht tekort hebt? Het is echt een kenmerk van de chronische hyperventilatie, HyperVen je wel al??? Kop op hoor, niet accepteren, ga ermee naar iemand die je met je ademhaling kan helpen, want dat is volgens mij het hele eieren eten, je verkeerde ademhaling.

Die glans gaat terug komen hoor!!! Bij mij was in september ook de glans er helemaal van af, maar hij begint echt weer terug te komen. No geen hoogglans, maar wel al half!!!
Re: tips gevraagd
31 March 2008 15:43
Nog even over die betablokker:

Ik heb hem nu 2x uitgeprobeerd, en mijn hartslag werd inderdaad rustiger. Maaaarrrrrrr, ik werd er licht van in mijn hoofd, en ik kreeg het benauwd (ik heb astma). Ik hebde huisarts gebeld, en het is echt een kwestie vanzelf aanvoelen. Ik verpest er niks mee als ik het blijf slikken, dat lichte gevoel komt, omdat je bloeddruk omlaag gaat, is een kwestie van wennen. Maar ik heb daardus geen zin in, het ging mij erom dat ik dat tabletje kan slikken op het moment dat ik het nodig heb, maar daardoor zal ik dus nooit wennen aan die lage bloeddruk, en vind ik het niet waard om dat langer te gaan slikken. Dus zoasl het er nu voorstaat slik ik ze niet, ik ga het nog 1x proberen, van het weekend.

Gewoon vertrouwen hebben, en genieten van een mooi en gezellig weekend!!! Geen beter medicijn denk ik!!
Re: tips gevraagd
31 March 2008 21:35
Hoi Suzanne


Propanolol slik ik ook indien nodig, omdat mijn huisarts had gezegd dat dat mocht.
Maar het gekke is dat op de bijsluiter staat dat je niet plotseling mag stoppen vanwege
hartritmestoornissen etc. Snap jij het, snap ik het?
Maar misschien bedoelen ze dat als je het al een tijd slikt en dan hoge doseringen.
Nou ben ik erg gevoelig voor medicatie, dus ik neem als ik te erge hartkloppingen heb
of minder erg maar urenlang 5 mg, dus halve.
Misschien voor jou ook een tip om te proberen.

Liever neem ik zo ook niet vanwege de bijwerkingen o.a.
Benauwheid, kortademigheid, duizelig etc (dat heb ik al genoeg van de chronische hyperventilatie)
dus niet zo gek dat jij daar ook last van heb.

Er zijn trouwens div. soorten betablokkers en ik neem niet aan dat ze allemaal
hetzelfde doen, maar dat heb ik niet bestudeerd.

Maar wat je zegt, niet te veel van te voren over nadenken want dan maak je
de druk alleen maar groter op jezelf. Hoewel dat niet altijd makkelijk is en dat
snap ik als de beste.

groetjes Vlinder

Meer weten over het HyperVen programma?