[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

conclusie terugval

Gepost door Sandra2 
conclusie terugval
09 April 2008 12:49
hai Rob of Hester,

Ik heb al zo veel gelezen over terugvallen.
Nu heb ik zelf een gedachte hierover.

Zijn het wel terugvallen?
Ik krijg sterk de indruk dat dit niet zo is, maar dat er dan even pas op de plaats gewenst is. Zoals jullie al zo vaak gezegd hebben, je lichaam kan de genezing niet bijbenen....

Is dit een rare gedachte? Want als dat zo is, dan zou dat veel mensen ellende besparen. Zelf ben ik nu 4 maanden bezig, twee maal ben ik al een week of 14 dagen gestopt, als de klachten te hevig werden en weer op mijn oude leventje gingen lijken.

En allebei de keren knapte ik hier enorm van op.

Groetjes Sandra.
Re: conclusie terugval
13 April 2008 13:38
Hallo Sandra,

Je slaat de spijker op de kop. Als je HyperVen doet gebeuren er twee dingen:

1. Het ademcentrum neemt langzaam maar zeker een nieuwe CO2 drempelwaarde aan. Dit leidt tot veranderingen in de zuurgraad en het organisme moet daar weer aan wennen. Dat kan af en toe leiden tot verergering van de klachten. Even stoppen of het aantal trials per sessie verminderen is dan de remedy.

2. Door de oefeningen kom je tot rust. Deze rust kan vrij diepgaand zijn waardoor het lichaam begint met het oplossen van stress. Onverwerkte stress kan weer leiden tot klachten en - het oplossen van stress levert weer een versnelde ademhaling op. Doordat mensen met chronische hyperventilatie niet voldoende buffer hebben, kan dat tot de bekende klachten leiden. Daarom is het ontstressen ook zo lastig, we ervaren bij het minste of geringste al meteen weer die rotklachten. Daar maken we ons dan weer zorgen over en de heel cirkel begint weer van voor af aan.

Daarom is het zo belangrijk om gedisciplineerd de oefeningen te blijven doen. Worden de klachten te erg, dan even pas op de plaats. Maar daarna toch weer regelmatig doorgaan. Uiteindelijk bereik je het nivo dat er voldoende buffer is om de klachten op te gaan vangen. Vanaf dat moment gaat het steeds beter en ook steeds makkelijker. Het is het moeilijkst om dat nivo te bereiken. Maar - zoals gezegd - de aanhouder wint!

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Meer weten over het HyperVen programma?