[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Vraag mbt terugkeren CHV na Hyperven

Gepost door Bart 
Hallo daar,

Ik heb nu alweer een tijdje geleden HyperVen gedaan. De score waar ik toen mee begon was rond de 70 seconden. Ik heb toen veel geoefend. Ik merkte alleen dat ik een aantal problemen waarom mijn succes met de therapie uitbleef:

1: Ik kon het hypochondrische letten op mijn lichaam en dan met name mijn ademhaling niet 'loslaten'. Doordat ik continue gefocusseerd was op mijn ademhaling bleef ik ook de hyperventilatie in stand houden.
2: Doordat ik nog steeds moeite had met veel situaties in het dagelijks leven (erg onzeker, weinig zelfvertrouwen etc) creëerde ik ook steeds weer de stress in mijn lichaam die ik er zo graag uit wilde krijgen.

Ik heb toen besloten om een AD medicijnen (antidepressivum) te gebruiken. In het begin had ik heel veel klachten, wilde er eigenlijk mee stoppen maar heb het gebruik toch doorgezet. Heb daarnaast ook veel gesport. Na een flinke tijd HyperVen (soms even tijdelijk gestopt) kwam ik uit op een score van 150 seconden. Mijn klachten waren verdwenen! Ik was na een aantal jaren van chronische hyperventilatie bevrijd van mijn klachten. Ik ben toen gaan afbouwen met AD medicijnen. Mijn klachten bleven weg. Ik heb ook aan mijn psyche gewerkt om ervoor te zorgen dat ik niet telkens weer in de stress zou raken in het dagelijks leven. Ik heb hier wisselend succes mee behaald. Uiteindelijk heb ik toch weer een aantal stressvolle situaties meegemaakt waardoor ik weer erg ben terug gevallen. Ik heb nu dus ook weer last van chronische hyperventilatie . Ik heb wel heel veel geleerd van de afgelopen tijd, als er interesse is kan ik nog wel eens wat dingen opschrijven waarvan ik heb gemerkt dat die heel erg effectief zijn tegen chronische hyperventilatie.

Mijn vraag voor nu is voor HyperVen. Ik ben weer begonnen met oefenen. Mijn score zit nu zo rond de 90-100 seconden. Is dit dan mijn ijkpunt ? Dat zou betekenen dat ik zo rond de 180-200 seconden moet halen ? Of blijft mijn allereerste ijkpunt van 70 seconden gelden en moet ik weer streven naar de 150 seconden ? Alvast bedankt voor de tijd en moeite!

En iedereen met chronische hyperventilatie veel sterkte! Er is een weg naar genezing!
Hoi,

Het is niet leuk voor je de terugkeren.Maar HyperVen werkt voor je en dat weet jij zeker.Het zou je weer op juiste weg brengen.Ik heb ook veel geleerd over zelf door chronische hyperventilatie.Ik heb eigenlijk een vraag aan je!

Hoe lang heb je geoefend tot je die resultaten begon te merken?En hoelang al had jij die klachten?Ik oefen al 2 maanden,maar nog steeds niks gemerkt.Ik heb klachten laaste 2 jaar(dag en nacht).Ik ben ook de hele dag mijn lichaam te scannen.Waar voel ik wat?

Grtjes,
pia
Dag Bart, thanx voor de info . je mag altijd wel wat meer info zetten die mensen kunnen helpen.
Met de score, ik denk dat je niets expliciet met naar streven gewoon doen totdat je je beter voelt en dat 2 weken aanhouden wat de score dan ook is.

Bedankt rob voor je reactie. Ik ben inderdaad gestopt met AD medicijnen. Ik gebruik nu wel Sint Janskruid dat helpt wel iets. Ik heb AD medicijnen wel iets van een jaar gebruikt, maar ik wilde er snel vanaf... misschien iets te snel...


2 Pia3
De resultaten kwamen snel, als je je echt concentreert bij de oefeningen en niets ernaast doet dan kan je al snel je tolerantiegrens verleggen. Daarnaast moet je echt gewoon proberen je ademhaling los te laten overdag. ik had die klachten zo'n 3 a 4 jaar. Je lichaam scannen heeft geen nut ik heb het ook gedaan, en heb soms nog wel eens de neiging. Maar doordat je steeds meer op je lichaam gaat letten..ga je ook steeds meer waarnemen en door dat krampachtige letten op je lichaam krijg je ook vanzelf klachten, dus dat is een self-fulfilling prophecy. Zoek afleiding!

2 Nasi

Ja ik heb zelf gemerkt dat een aantal dingen mijn HyperVen therapie helpen en voorspoedigen, maar of dit bij iemand anders helpt dat weet ik niet, ik denk het wel:

-Kruiden en preparaten: Ik gebruikte kruiden als Catuaba, St Janskruid, Valeriaan. Daarnaast ook spullen als Tryptofaan (werkt goed tegen stress) en Fosfatidylserine(PS),Vitamine C, Vitamine B complex en Magnesium.

-Laag Koolhydraten en laag-glycemisch dieet. Koolhydraten zijn de voornaamste energiebron van het lichaam. Ik heb gemerkt dat als ik mijn koolhydraat inname beperkt en vooral ook mijn voedingsbronnen van koolhydraten verbeter (complexe koolhydraten) dan ik veel rustiger word. Gezond eten helpt zowieso heel erg met het bestrijden van chronische hyperventilatie en moet niet licht genomen worden. Suikers, Koffie, chocola etc en voedingsstoffen die een hoge glycemische index hebben moeten vermeden worden.

-Sporten. Na aanspanning volgt ontspanning. Sporten helpt heel erg goed. Probeer zoiets natuurlijk wel rustig op te bouwen. Ga niet direct tot het uiterste, dit verhoogt ook je cortisol afgifte en dat wil je niet.

Dit zijn mijn ervaringen..ik weet niet of die ook voor jou zullen werken. Ik ben ook geen dokter of arts, dus als je iets gaat doen van kruiden of preparaten of dieet raad ik je aan om met een arts te gaan praten.

gr,
Bart
vermits mijn arts niets van chronische hyperventilatie kent , neem ik alle tips serieus winking smiley .
ik let ook op mijn voeding: bruin brood , vetarm etc.. decaf kofie, geen cola. en je hebt gelijk , je word er rustiger door. Ik zelf neem ook elke dag omega3 .(heb eens een potje van kruidvat gekocht , ik weet niet of er iets van resultaat van is maar zal wel niet schadelijk zijn)

Sporten ga ik eens zachtjes aan beginnen. vroeger zat ik altijd in de fitneszaal voor krachttraining(anderhalf jaar geleden laatste keer sport gedaan).

Meer weten over het HyperVen programma?