[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

moe

Gepost door Teunise 
moe
08 September 2008 08:24
hoi allemaal,

Ik heb een vraagje. In het weekend en vooral zondags ben ik zo ontzettend moe. En in mijn hoofd voelt het duf,zwaar gevoel of er watten inzitten. Op een zondag doe ik ook niet veel ik kijk tv en lees in een boek en blad.
Is die moeheid afkomstig van ontstressen? Of is het gewoon van chronische hyperventilatie.

Groetjes Teunise
Re: moe
08 September 2008 09:03
hoi teunise,

ik denk dat chronische hyperventilatie'ers het woord MOE hebben uitgevonden. Het is absoluut een klacht die bij chronische hyperventilatie hoort ook. Het heeft dacht ik vooraL te maken met gespannenheid. Onbewust (of bewust) zijn we zeer gespannen. Mijn fysio heeft me uitgekelegd, dat dan het zuurstof door je bloed minder goed wordt vervoerd. vergelijk het maar met een tuinslang die je zachtjes dichtknijpt, het water stroomt dan moeil;ijker door de slang.

En dit veroorzaken/'>oorzaakt de moeheid. (oa). Ik was zooooooo meo, was ervan overtuigd dat ik WEER ziekte van pfeiffer had, ik was overtuigd dat mijn ijzergehalte nul,nul was ( bleek 9.4 te zijn, belachelijk hoog), ik ben bang geweest voor leukemie, zo extreem moe, nou ja, noem alles op, ik had het...........

maar naarmate mijn klachten van de chronische hyperventilatie afnamen, verdween ook de moeheid.
Wel merk ik, zoals nu, heftig weekend achter de rug, dat ik terugval, dan ben ik wat gespannen, merk dat mijn ademhaling weer te snel gaat, en wordt weer licht in mijn hoofd en moe.....

ik weet niet of je bij fysio looopt?? ik heb daar veel baat bij gehad, heerlijk ontspannen werkt dat.
Re: moe
08 September 2008 10:03
Hallo Suzanne,

Dit stelt mij wel gerust maar ik ben eigenlijk alleen in het weekend zo moe. Misschien toch meer tijd in het weekend om te piekeren. (drukke week achter de rug)

En ik ga nu ook naar fysiotherapie gericht op chronische hyperventilatie. krijg ook oefeningen enzo maar ben nu nog maar 1 keer geweest kan er nog niet zoveel over vertellen. Maar ik heb daar wel vertrouwen in.
En heb jij veel geHyperVend en doe je het nog?
Zat al een tijdje te schommelen tussen de 80 en 90 seconden en nu zak ik weer terug onder de 80.

groetjes Teunise
Re: moe
08 September 2008 10:23
hoi teunise,

net als het erin is gelopen, zal het ook langzaam gaan verdwijnen. Tijd, tijd,tijd, en veel geduld.......maar dat is soms zo moeilijk!!

ik heb van oktober 2007 tot april 2008 geHyperVent. eerst 2x per dag, en per 1 januari 1x, omdat ik het even niet trok.

mijn scores zijn altijd vrij laag geweest, daar zou ik me niet teveel van aantrekken.

Ik ben ook in het weekend moe, en heb de rust dan hard nodig, na een drukke week. Ik merk dus gelijk dat de vakantie nu voorbij is, en ik weer op tijd eruit moet, en weer drukkker ben met alles. Ik vind het heel moeilijk om dat onder controle te houden. Ik moet volgende wek weer naar de pscyh, voor controle van mijn medicatie, en wil hem eens vragen of hij me daarin kan begeleiden, plannen zeg maar.
Re: moe
08 September 2008 12:10
Hoi,

Dat heb ik ook !!!! Heel moe in het weekend.Ik had dat altijd.Ik dacht dat mischien eet ik niet goed in het weekend,daarom krijk ik meeer probleem.Ik zie dat meer mensen hebben zelfde probleem.

Pia
Re: moe
08 September 2008 12:51
Bij mij is het ,vermoed ik, een reactie op een drukke week. En dan kan iedereen wel zeggen, doe een stappie terug, maar dat kan niet met kinderen, ze moeten naar school, naar sport, en weet ik wat allemaal. \en in het weekend plan ik bewust zo min mogelijk, omdat ik weet dat ik vaak terugslag heb, wat zich vooral uit in moe zijn.

Ik wil vanaf nu gaan proberen, om elke dag echt op zelfde tijd naar bed te gaan, dusook op de vrijdagavond, en dan op zaterdag gewoon op tijd eruit, dus regelmaat erin houden. Misschien dat dat ook mee helpt??
Re: moe
08 September 2008 12:56
Hallo,

De komende week is ook weer druk 3 avonden heb ik wat eigenlijk te veel. naast mijn werk en gezin.
Durven jullie dingen af te zeggen.
Ik zelf vind dat heel erg moeilijk.
Moet het mischien toch maar doen. Ben altijd bang wat de mensen van mij zeggen zullen.
Hoe doen jullie dat
Re: moe
08 September 2008 13:12
Ha Teunise, ja..daar moet je even doorheen. Ik durfde dat ook nooit, maar nu wel. Ik zeg gewoon, nee......dan ben ik er niet, ik moet goed mijn grenzen in de gaten houden en anders ga ik er over heen.

Ik geef verder geen uitleg, moeten ze maar zien wat ze er van vinden, Ik heb tegenwoordig liever, dat iemand iets gek vind van me, dan dat ik de vrolijke San uithang en ik met de gebakken peren zit. (heeft lang geduurd hoor)

En dat weekend....dat heb ik ook jaren gehad. Nu sta ik op een normale tijd op, natuurlijk geen kwart over 6, zoals door de weeks[:]confused smiley?[/:], maar om een uur of 8.

Ik onbijt rustig en daarna ga ik gewoon aan de slag. Haal even een bed af, doe een paar wasjes, ga een poosje naar de stad, maar ik ga zeker niet meer hangen de hele dag.
Want daar wordt je hondsberoerd van. De andere kant is, dat je lichaam natuurlijk wel tot rust moet komen van de wekelijkse drukte, maar ik ga gewoon op tijd naar bed. Soms wordt het natuurlijk wel eens 12 uur, maar meestal zit ik toch op de bank te slapen.

Ja...heel ongezellig voor manlief, maar hij ziet, dat ik aan het opknappen ben en daar ben ik zo blij mee......de rest komt vast ook nog......

Ik ben al zolang moe en ellendig, dat hij hier ook blij mee is. En alles gaat nu eenmaal niet tegelijk over. Ik probeer er niet teveel bij stil te staan, en er lekker aan toe te geven.

Tuurlijk zeg ik ook vaak, als ik tijdens een mooie film, waar ik me op verheugd heb, na 10 minuten in slaap val........en met de aftiteling weer wakker wordt.....gggrrrrr.....

Maar daarna zeg ik vrolijk: zo, dat heb ik weer te pakken, die film kijk ik van de week lekker onder de koffie of tijdens de boterham, iedere keer een stukje.

Zo, dat was weer een heel verhaal, wat hebben wij elkaar toch veel te vertellen altijd.
Maar zo kunnen we elkaar helpen toch?

Liefs Sandra.
Re: moe
08 September 2008 16:42
hoi Teunise,

Bij mij idem als bij sandra: ik heb het geleerd. Ben nu eenmaal zo, dat ik altijd rekening houd met een ander, niet graag de mensen kwets, en net als sandra, ik ben vrolijk en grappig en blij, maar krijg wel daarna de nasleep ervan.

Ik kom nu voor mezelf op, heb ik geen zin, dan niet, klaar. Mensen moeten dat maar accepteren, en wat blijkt? Mijn echte vrienden en familie accepteren dat ook.
En als ik iets heb waarvan ik vind dat ik het niet kan maken om niet te gaan, dan houd ik er rekening mee.

Als je het moeilijk vind, zou je eens moeten overwegen een cursus te volgen in assertiviteit (schrijf ik dat goed zo??)
En hoe lullig het ook klinkt: heb er maar sch...t aan wat een ander denkt. Jij weet beter. Jij weet wat je voelt.

Meer weten over het HyperVen programma?