[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Massa's hartoverslagen

Gepost door Griet 
Massa's hartoverslagen
12 September 2008 10:36
Hallo iedereen,

Ik weet dat er al veel over dit onderwerp geschreven is, maar ik wil toch even een aantal dingen kwijt...

In de beginperiode dat ik chronische hyperventilatie had, had ik heel regelmatig last van hartkloppingen, overslaan van het hart en mijn hart dat op hol sloeg. Dat is gelukkig al veel minder geworden (op een sporadische aanval na), maar sinds enkele dagen heb ik enorm veel last van hartoverslagen. Ik heb een stresserende periode achter de rug op het werk en dat zal er ook wel mee te maken hebben.

Wat voel ik juist:
- mijn ademhaling is voortdurend ontregeld en ik adem hoog en oppervlakkig in mijn borstkas
- ik kan niet diep inademen en het lijkt alsof ik lucht tekort heb
- mijn spieren in mijn nek, schouders en borstkas zijn gespannen
- vaak buikpijn en gezwollen buik (vooral 's avonds), af en toe buikkrampen
- ik moet vaak kuchen, zuchten en geeuwen
- duizelig en gespannen
- niet kunnen concentreren
- dingen vergeten (vind ik wel griezelig)
- regelmatig het gevoel dat mijn hart een slag overslaat, het voelt eigenlijk meer alsof er eventjes een spiertje dichtknijpt in mijn borstkas (doet geen pijn, is alleen vervelend gevoel). Het duurt altijd maar een seconde (soms wel enkele keren na elkaar). Als ik dan aan mijn hartslag voel, is die heel normaal. Als ik druk met iets bezig ben of als ik gewoon rustig neerzit voor de pc, heb ik het meestal niet. Wel als ik rondloop of tegen iemand babbel. Ik heb het ook niet de hele dag door, maar telkens op bepaalde momenten. Erg bizar allemaal[:]sad smiley[/:].

Ik word er zo zenuwachtig van en daardoor wordt het erger natuurlijk. Ik ben er ook erg op gefixeerd en zit altijd te denken 'het zal toch weer niet zijn' en 'voel ik nu iets'. Als ik 's morgens wakker word, dan is dat het eerste waar ik aan denk. Ik heb dat nog periodes gehad en dan is het weggegaan door mezelf ervan te overtuigen dat het niet erg is. Ik moet nu gewoon weer eens de knop kunnen omdraaien hé. Heb het al zo vaak gehad en het is telkens terug verdwenen dus ja...

Wat ik ook denk is dat de spanning die ik nu voel, voortkomt uit het feit dat ik de laatste tijd moeite heb om mijn gevoelens te uiten. Ik heb ondervonden dat bij ons huwelijk iedereen nerveus en ontroerd was en ik voelde mij ook zo, maar er kwam niets uit[:]smiling smiley[/:]. Ik heb de indruk dat ik daardoor alles opkrop en dat het achteraf tot 'ontploffing' komt. Ik heb nare dromen 's nachts en de dag na ons huwelijk heb ik 's nachts een paniekaanval gekregen waarbij mij hart op hol sloeg en dat heeft twee uur geduurd. Nu heb ik veel stress op het werk en hebben we een huis gekocht en weer zitten mijn gevoelens geblokkeerd. Resultaat: paniekaanvallen en chronische hyperventilatie. Herkennen jullie dit? Wat kan ik eraan doen want ik vind het vreselijk dat ik blijkbaar geen emoties meer kan uiten?!

Sorry voor het lange verhaal... [:]smiling smiley[/:]

Groetjes,
Griet
Re: Massa's hartoverslagen
12 September 2008 17:21
Hallo Griet,

Al die klachten die ik lees komen ook voor bij chronische hyperventilatie. Maar als je het niet vertrouwd ga dan naar de huisarts. Hij kan je ook iets geven om rustig te worden. Want door de stress die je hebt gaat je lichaam reageren met hyperventilatie. Met die emoties komt het wel weer goed je lichaam is nu helemaal gestresst probeer te ontspannen hoe moeilijk dat ook is.
Ik merk het ook nog steeds als ik het druk heb stress dus dat mijn lichaam dan weer gelijk gaat reageren.

Zelf heb ik veel baat gehad en nog bij een klasieke homeopaat, daardoor ben ik erg opgeknapt.
Maar hier op het forum hebben ook veel mensen baat bij ad en bijv. st-janskruid.
Ben je trouwens ook aan het HyperVennen? Want dat helpt namelijk ook.

Sinds kort ga ik ook naar een fysiotherapeur die gespecialiseerd is in hyperventilatie. Zij leert mij weer te ontspannen ( wat ik erg moeilijk vind) en geeft mij oefeningen voor situaties ik moet de keuze maken of ze belangrijk zijn of nog wel even kunnen worden uitgesteld zo dat ik daardoor niet zo snel in de stress kan raken. Wat je morgen kunt doen hoef je vandaag niet te doen.Ik kan namelijk slecht nee zeggen.

Sterkte hoor en probeer te genieten van de kleine dingen.


groetjes Teunise

Meer weten over het HyperVen programma?