[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Even slikken...

Gepost door Marjolein3 
Even slikken...
28 October 2008 12:07
Hoi allemaal,

Ik zal mezelf ook even voorstellen. Mijn naam is Marjolein, ik ben 26, en ik heb sinds 2 maanden last van chronische hyperventilatie. Nee, dat is niet helemaal waar. Eigenlijk heb ik er al veel langer last van, maar ik ben me er pas sinds 2 maanden echt bewust van wat er aan er hand is. De klachten zullen jullie bekend voor komen. As ik wakker word, schiet ik na een seconde of drie in de verkeerde ademhaling, waar ik de hele dag niet meer uit kom. Gevolg: benauwdheid, draaierigheid, lucht in mijn maag, dat vervelende onwerkelijke gevoel, hartkloppingen, slappe benen, etc. Ik ga sinds kort naar een psychologe, maar de therapie is erg gericht op paniekaanvallen, terwijl ik daar in feite geen last van heb. Ik heb gewoon de hele dag last van mijn klachten, die soms wat erger worden, in een drukke winkel bijvoorbeeld, maar die eigenlijk nooit weggaan. Ik hoop dat HyperVennen meer succes heeft.

Ik lees al een tijd op het forum mee. Bedankt dat jullie je ervaringen delen. Behalve opluchting ("oh, er zijn andere mensen die hier last van hebben!"winking smiley krijg ik er soms ook angst van ("sommige mensen hebben er al 20 jaar last van!''). Eén klacht ben ik nog niet tegengekomen:

Als ik slik, doet het vaak heel erg pijn in mijn oren/hoofd. Ik slik ook dwangmatig. Volgens mij slik ik dan lucht in - op de dagen dat ik veel slik, geeuw ik niet zoveel en andersom. Wat kan ik daaraan doen?

Verder heb ik nog drie vragen over het HyperVennen:

1) Vaak gaat het adem inhouden erg pijn doen aan mijn keel. Als ik uitadem en praat, merk ik dat mijn stem bijna weg is. Ik hou de zuurstof dus vast met mijn keel. Hoe verander ik dat?

2) Soms hou ik het adem inhouden niet lang of maar gedeeltelijk vol, omdat er lucht in mijn maag zit en ik moet boeren, waarbij er adem ontsnapt. Wat doe ik daaraan?

3) Kijken jullie naar het scherm terwijl je HyperVent, of ga je juist iets anders doen om jezelf af te leiden van de tijd?

Alvast bedankt!

groetjes,

Marjolein

Re: Even slikken...
28 October 2008 15:08
Hai Marjolein,

Ik ga je vraag even doorgeven aan Rob. [:]winking smiley[/:]

Groetjes van Ellen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

HyperVen



Bericht bewerkt (28-10-2008 15:08)
Re: Even slikken...
28 October 2008 18:54
Hallo Marjolein,

Die slikreactie is kennelijk een ingesleten reactie en door jezelf aangeleerd. Het kan met gebrek aan zelfvertrouwen te maken hebben dat je ermee begonnen bent. Kennelijk levert jouw interne verzet ertegen weer een reactie op in het binnenoor, vandaar de pijn in het hoofd / oren. Wat kan je er aan doen? Om te beginnen accepteren dat je die reactie hebt. Als slik je duizend keer per dag, het maakt niets uit. Ook niet wat anderen daar van denken. Als je het geaccepteerd hebt, verdwijnt het ook vaak weer omdat je er dan geen erg meer in hebt. Dit klinkt allemaal veel makkelijker dan het is, maar daar kun je wel aan werken. Probeer in ieder geval tijdens het HyperVennen niet de slikreactie te gebruiken om daarmee langer je adem in te kunnen houden, want dat werkt averechts...

Dan jouw andere vragen:

1. Het is een kwestie van goed opletten als je de adem inhoudt. Je moet je borst- en buikspieren spannen om de adem in te houden, en daarmee de druk op de keel verminderen. Meestal is een hoge druk op de keel ook een teken van forceren..!

2. Dat komt ook weer door het veelvuldig slikken (van lucht). Dat je daarmee trials mist of moet afbreken is helemaal niet erg. Zelfs als je grafiek daardoor daalt is het niet erg. Denk er aan dat de grafiek niet het doel is, maar het effect dat de therapie heeft op de langere termijn na het uitvoeren van talloze trials. Daar gaat het om en die "losse flodders" af en toe tussendoor maken voor het eindresultaat niet uit.

3. Probeer om tijdens de trials - en zelfs tijdens de pauzes tussen de trials - geen afleidende dingen te doen (zoals browsen of een computerspelletje). De therapie is daardoor erg saai, maar het gaat er juist om het kooldioxide nivo langzaam te laten stijgen, zodat je het langer volhoudt. Afleiding leidt tot verhoogde verbranding met daardoor een versnelde toename van de zuurgraad. Hierdoor komt de trigger van het ademcentrum om te gaan ademen veel sneller en krachtiger en daarmee daalt het effect van de oefeningen. Het gaat er juist om dat de verzuring zo lang mogelijk wordt volgehouden en dat gaat makkelijker als de toename van CO2 heel langzaam en geleidelijk is... Dit is echt belangrijk voor een goede en effectieve HyperVen sessie! [:]![/:]

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Rob Gravesteijn
HyperVen



Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Even slikken...
28 October 2008 19:23
Beste Rob (en Ellen),

Bedankt voor je reactie. En ik zat maar lekker te lezen tijdens het HyperVennen... Dat zal ik voortaan maar laten. Misschien helpt dat ook om mijn spieren beter aan te spannen.
Alleen de link tussen slikken en zelfvertrouwen zag ik niet aankomen. Dat ligt toch niet perse voor de hand? Maar bedankt voor het advies, ik zal het proberen.

groetjes,

Marjolein
Re: Even slikken...
29 October 2008 09:14
ik zat ook altijd op het internet of m'n mails te lezen gedurende de sessie! Niks inspannends, maar blijkbaar vanaf nu niet meer[:]![/:]
Bedankt voor de tip.

Hannelore

Re: Even slikken...
29 October 2008 21:20
Hoi Rob,

Als ik de therapie doe, zonder afleiding (= lezen van mails of het forum, geen mails typen ofzo), dan kan ik blijkbaar minder lang m'n adem inhouden. De afleiding zorgt dat het gemakkelijker gaat ...
Mag er ook tussendoor niet 'gelezen' worden?

Groetjes,
Hannelore

Re: Even slikken...
29 October 2008 21:57
Ik heb/had er ook moeite mee om "niks" te doen.

Dat is nou net het mooie ervan. Als je dat wel doet heb je gelijk een ontspannings oefening te pakken. (volgens mij ook heel belangrijk)

Het enigste waar je dan mee zit zijn je gedachten.
Laat ze maar komen en probeer er iets positiefs , of beter nog helemaal niks mee te doen. Ook al zijn ze negatief. Laat ze maar komen. Je zult merken dat je dan langere tijden scoort waar je het niet verwacht.

Ik kijk niet/soms naar het scherm. Het maakt me niet uit of ik een korte of een lange trial heb. Wanneer je dat niks meer uitmaakt gaan volgens mij je tijden ook omhoog.

Succes met HyperVen.

[:]smiling smiley[/:]
Re: Even slikken...
30 October 2008 20:54
Ik probeer nu 'beter mijn best te doen' met HyperVennen, door geen afleiding te zoeken, en vooral, mijn borst- en buikspieren aan te spannen.
Ik voel dan spieren aan de zijkant die ik normaal niet gebruik - zijn dat de flanken? Is het goed om die te voelen?

Vandaag werd ik iedere keer heel duizelig als ik mijn adem inhield. Mijn hart ging bij iedere trial als een razende tekeer - zodra ik uitademde was het weer over. Ook een steek in mijn longen. Bijna meteen klinkt er een soort zacht gekreun in mijn keel, normaal het teken dat ik het echt niet meer hou.
Mijn vraag: denk je dat ik te hard alles aanspan en het forceer? Of laat ik toch weer los en komt daar dat 'gekreun' vandaan? Hoe voorkom ik die duizeligheid en hartkloppingen tijdens de trials?
Re: Even slikken...
31 October 2008 11:07

Hoi Marjolein,

Ook ik voel die spieren, volgens mij is dat alleen maar goed. Het wil zeggen dat je die spieren lange tijd niet of weinig hebt gebruikt. Een baby heeft een hele mooie flank/buik ademhaling. Of kijk maar eens naar een hond als die blaft.

Ik had eergisteren een post geplaats "verandering van ademhaling", met ook deze vraag erin. Ik heb nog geen antwoord van Rob, maar dat zal vandaag of morgen wel komen. Wellicht ook interessant voor jou.

Ik ben geen arts, maar volgens mij moet je nooit teveel forceren. Je adem zolang inhouden met al die aangespannen spieren is al een forcering an sich. Gewoon rustig aan en uitademen wanneer het niet meer goed voelt. Die tijden boeien niet zo. Ik ging gisteren ook weer wat naar beneden.

Succes en sterkte.

Meer weten over het HyperVen programma?