[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Verandering van ademhaling

Gepost door Rob3 
Verandering van ademhaling
29 October 2008 21:42

Dit is eigenlijk een vraag voor Ellen en Rob maar ook voor mensen die de therapie met succes hebben afgerond.

Ik ben nu 2 dagen bezig met HyperVen en ben al van 37 sec gem. naar 76 sec. gem gegaan.
Ik merk dat er al een beetje rust in mijn systeem komt.

De vraag die bij mij opkwam gedurende de laatste sessie is de volgende:

Veranderd je ademhalingstype ook naarmate je vorderd met de therapy ?

Ofwel, is je lichaam ook gewend geraakt aan het ademhalen "bovenin" en met " regelmatig een diepe teug". Of gaat het Ademhalingscenrtum dit automatisch rechtzetten ?

Lijkt mij namelijk van niet, en dat in die zin misschien een cursus als Rebio wel zin heeft om erbij te doen ?

Dus, moet je ook nog oefeningen doen om er weer een natuurlijke ademhaling van te maken ?

Is deze therapie alleen bedoeld om de co2 waarde omhoog te krikken zoals in het duiken wordt geoefend ? Want volgens mij ademen wij chronische hyperventilatie-ers ook nog eens verkeerd.
En daarmee bedoel ik, en ik voel het gedurende mijn sessie dat ik spieren gebruik die ik lang niet heb gebruikt (in de flanken ), moeten wij die spieren en ademhaling ook nog trainen?

grtjs,

Rob

Re: Verandering van ademhaling
30 October 2008 14:32
Hai Rob,

Ik heb je vragen gelezen, maar ik zal ze doorgeven aan Rob, want die is veel
beter in het uitleggen van de techniek. [:]winking smiley[/:]

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

HyperVen
Re: Verandering van ademhaling
02 November 2008 10:38
Hallo Rob,

Mensen ontwikkelen vaak een hoge (thoracale) ademhaling omdat ze HyperVentileren. Dat komt omdat dit type ademhaling het snel afvoeren van CO2 faciliteert. Het is dus makkelijker om te HyperVentileren met een hoge ademhaling. Dat regelt het lichaam vanzelf zo, zodat we in gevaarlijke situaties met dit type ademhaling ook snel zuurstof tot ons kunnen nemen, dit om de spieren optimaal te kunnen gaan gebruiken voor het noodgeval.

Zodra de stressituatie voorbij is, verandert de ademhaling weer in het normale (abdominale) type. Dat zie je dus ook bij mensen die genezen door HyperVen. De behoefte aan de hoge ademhaling verdwijnt en mensen gaan (min of meer) vanzelf weer goed ademhalen. Overigens kan jezelf trainen om de lage ademhaling te stimuleren wel meehelpen. Maar als je nog heftig hyperventileert, helpt het focussen op de ademhaling niet, omdat je vanzelf steeds weer terugvalt in de thoracale ademhaling. Daarom heeft de therapie van bijvoorbeeld Rebio maar een beperkte waarde, zolang er niet ook aan de instelling van het ademcentrum wordt gewerkt.

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Rob Gravesteijn
HyperVen
Re: Verandering van ademhaling
07 November 2008 23:15
Hoi Rob,

Je bent een van de eersten waarvan ik lees dat diegene dezelfde klachten heeft als ik.
Ik ben al bijna 3 jaar verkeerd aan het ademen, met een paar keer per minuut de drang om een diepe zucht te nemen. Die drang kan ik niet onderdrukken, want als ik het niet doe, krijg ik het benauwde gevoel wat ik heb niet weg. Ook adem ik voor mijn gevoel niet meer vanzelf, maar ben ik me bewust van iedere inademing en daar wordt je doodmoe van.
Mijn ademhaling zit denkelijk ook hoog, alleen als ik supermoe ben en lig te lezen merk ik dat ik wel met mijn buik adem. Dan komen die zuchten ook nog wel, maar kan ik lekker doorzuchten; dat heb ik overigens ook vaak als ik me helemaal uitstrek, dan kan ik ook opeens lekker zuchten. Vaak haal ik die zucht namelijk niet eens, kom ik niet over het randje zeg maar. Ik heb ook de hele dag een soort van benauwd gevoel. Herken jij dingen hiervan?

groetjes Judith

Meer weten over het HyperVen programma?